2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Kaczynski: összeomlik az EU, ha nem reformálja meg magát

Az Európai Uniónak a nemzetállamok erősítésével kell megújítania magát, “vagy megreformáljuk az EU-t vagy össze fog omlani” – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke több európai lapnak adott vasárnapi interjújában.

A nemzetállam az egyetlen intézmény, amely garantálni tudja a demokráciát, a szabadságot és kulturális sokszínűséget. Európa kulturális egyesülése viszont veszélyes folyamat, mert az degradációt jelent – vélekedett a lengyel politikus.


Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök által kezdeményezett kvótareferendum eredménytelen volt, Kaczynski így felelt: “Nem gondolom, hogy Orbán veszített, bár egy 50 százalék feletti részvételi arány jobb lett volna”.

A lengyel politikus rávilágított: Brüsszelből a menekültválság kezelésére tett lengyel javaslatokra “keserű meglepetés” volt a válasz: “Udvariasság Ankara felé és brutális szóhasználat Varsóval szemben”.


Lengyelország továbbra is elutasítja a kötelező betelepítési kvótarendszert. Kaczynski szerint ugyanakkor az EU és Németország is gyakran elfelejti, hogy Lengyelország már több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be.

Hozzáfűzte: ha valaki egy országba jön és ott is kíván élni, annak tiszteletben kell tartania a helyi törvényeket. Néhány európai állam, amely menekülteket fogadott be, elfeledkezett ezekről a szabályokról, és így konfliktusok keletkeztek. Egy további probléma a muszlim migránsok agresszivitása, amely különösen nők felé nyilvánul meg – vélekedett a PiS elnöke.

“Érezzük a nyomást, de nem engedünk” – szögezte le Kaczynski arra az újságírói kérdésre felelve, miszerint Nyugat-Európa azzal vádolja Magyarországot és Lengyelországot, hogy kevés szolidaritást mutatnak a menekültkérdésben. A lengyel kormánypárt vezetője szerint a menekültválság kialakulása Angela Merkel német kancellár véletlenszerű döntéseire vezethető vissza. Egy másik ok, hogy meghívta a menekülteket Európába az uniós partnerei előzetes megkérdezése nélkül abban a meggyőződésében állhat, hogy a német gazdaság profitálni fog ebből, ez azonban téves – fogalmazott Kaczynski.

Ezen kívül Kaczynski azt is lehetségesnek tartja, hogy Németország ki akarta szorítani uniós riválisát, Nagy-Britanniát az EU-ból azzal, hogy politikájával félelmet keltett a migránsokkal szemben, ezzel erősítve a Brexit-tábort.

Az interjú a vezető európai napilapok szövetsége (Lena) nevű együttműködés keretében készült a belga Le Soir, a francia Le Figaro, a német Die Welt, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, valamint a La Tribune de Geneve és a Der Tagesanzeiger című svájci lapok részvételével.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.