EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Kárörvendés

Nem szép dolog a kárörvendés, az kétségtelen. Szülők, nagyszülők évszázados próbálkozása, hogy a gyermekeket, unokákat elriassza ettől a visszatetsző jellemvonástól, ám lássuk be férfiasan: a siker inkább kevesebb, mint több. Mert ugye van másik örök szülői szabály, hogy saját kárán tanul az ember. Amit persze jobb lenne elkerülni, de nincs az az odahatás, amely a kamaszokat, ifjú embereket a „csak azért is” korszakban el tudná tántorítani a fejükbe vésett vélt igazságaiktól.

De tételezzük fel, hogy termékeny talajra hullott az erkölcsi oktatás magja, és az emberfia ezen intelmek szerint – csúf dolog a kárörvendés – éli az életét. Aztán ezen helyes hozzáállásból megkapja – és viseli – az első, a második, a harmadik és sokadik pofont.


, Image: 249684458, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, AlamyNemes egyszerűséggel a kevésbé lovagias ellenfelek kihasználják jóhiszeműségét, tisztes szándékait. Mit lehet ilyenkor tenni? Tűrni és tartani magunkat az atyai jótanácshoz vagy szembeszegülni azzal és önvédelemből vissza-visszavágni? Ahány ember, annyi válasz.

Mígnem elérkezik a pillanat, amikor a kevésbé lovagias ellenfelek az orrunk előtt kapják másoktól azt, amit velünk szemben elkövettek. Látványosan fordítsuk el fejünket az „én itt sem voltam” alapállásban, vagy engedjünk belső késztetésünknek és hagyjuk, hogy egy mosoly végigfusson az orcánkon?


Nehéz kérdés. Mert a mosoly – még ha indokolt is – rögtön kiváltja az újabb támadást: nem vagy szolidáris, segíts inkább.

De ha nincs belső késztetés?

Ha egyszer tényleg jólesik sok-sok elszenvedett pofon után azt látni, hogy a nagyfiúkat is képen törlik egyszer-kétszer?

Nehéz ilyenkor parancsolni az arcnak. Mert ha parancsolni kell, már nem igaz a reakció. Pedig időnként arra van szükség.

Már csak azért is, mert már nem vagyunk kamaszok és van véleményünk.

Ez jutott eszembe, amikor a szombaton a Népszabadság felfüggesztése kapcsán olvastam ilyen-olyan reakciókat…

Kapcsolódó Cikkek

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

  • 48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    Jogszerűtlen piaci magatartása miatt 48 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC-t az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).