EUR: 307,85 Ft
CHF: 288,41 Ft
2017. február 23., csütörtök
Alfréd

Belföld

Kárörvendés

Nem szép dolog a kárörvendés, az kétségtelen. Szülők, nagyszülők évszázados próbálkozása, hogy a gyermekeket, unokákat elriassza ettől a visszatetsző jellemvonástól, ám lássuk be férfiasan: a siker inkább kevesebb, mint több. Mert ugye van másik örök szülői szabály, hogy saját kárán tanul az ember. Amit persze jobb lenne elkerülni, de nincs az az odahatás, amely a kamaszokat, ifjú embereket a „csak azért is” korszakban el tudná tántorítani a fejükbe vésett vélt igazságaiktól.

De tételezzük fel, hogy termékeny talajra hullott az erkölcsi oktatás magja, és az emberfia ezen intelmek szerint – csúf dolog a kárörvendés – éli az életét. Aztán ezen helyes hozzáállásból megkapja – és viseli – az első, a második, a harmadik és sokadik pofont.

, Image: 249684458, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, AlamyNemes egyszerűséggel a kevésbé lovagias ellenfelek kihasználják jóhiszeműségét, tisztes szándékait. Mit lehet ilyenkor tenni? Tűrni és tartani magunkat az atyai jótanácshoz vagy szembeszegülni azzal és önvédelemből vissza-visszavágni? Ahány ember, annyi válasz.

Mígnem elérkezik a pillanat, amikor a kevésbé lovagias ellenfelek az orrunk előtt kapják másoktól azt, amit velünk szemben elkövettek. Látványosan fordítsuk el fejünket az „én itt sem voltam” alapállásban, vagy engedjünk belső késztetésünknek és hagyjuk, hogy egy mosoly végigfusson az orcánkon?

Nehéz kérdés. Mert a mosoly – még ha indokolt is – rögtön kiváltja az újabb támadást: nem vagy szolidáris, segíts inkább.

De ha nincs belső késztetés?

Ha egyszer tényleg jólesik sok-sok elszenvedett pofon után azt látni, hogy a nagyfiúkat is képen törlik egyszer-kétszer?

Nehéz ilyenkor parancsolni az arcnak. Mert ha parancsolni kell, már nem igaz a reakció. Pedig időnként arra van szükség.

Már csak azért is, mert már nem vagyunk kamaszok és van véleményünk.

Ez jutott eszembe, amikor a szombaton a Népszabadság felfüggesztése kapcsán olvastam ilyen-olyan reakciókat…

Kapcsolódó Cikkek

 • Installáció az emléknapra

  Installáció az emléknapra

  A kommunista diktatúrák áldozatai emléknapjának megtartására február 25-én kerül sor országszerte. Emlékezünk arra a mintegy 700-800 ezer emberre, akiket a második világháború végén vagy után deportáltak az országból, és akik közül 300 ezren sosem tértek vissza.

 • Melegbotrányt kiáltott a sportegyesület

  Melegbotrányt kiáltott a sportegyesület

  Eljárást indít az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a MOM Uszoda és Sportközpont ellen, amiért egy melegbarát sportegyesület szerint diszkriminálta őket az intézmény.

 • Kiáll az érpataki modell mellett a Jobbik

  Kiáll az érpataki modell mellett a Jobbik

  Országosan bevezetné a Jobbik azt az ingatlankezelési rendszert, amelyet Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester honosított meg saját településén, és amellyel kapcsolatban most széles körű nyomozást folytat a rendőrség.