EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Aktuális Nagykanizsa

Kertekben erős!

Lezárult a Magyarország legszebb konyhakertjei című program idei versenysorozata. A kanizsaiak, mint az elmúlt években mindig, most is aktívak voltak.

A városi kiírásra 75-en neveztek összesen 82 kerttel vagy balkonnal, ami országos viszonylatban igen derék érdeklődésnek nevezhető. Helyben hét kategóriában hirdettek győztest, akiket felterjesztettek országos elismerésre. Közülük öten meg is kapták azt.


– Hogy mekkora szó ez? – tette fel a költői kérdést dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a program koordinátora. – Nos, a települések összesen 216 kertet jelöltek országos díjra, s végül 62 nyert. Mi hétből öt oklevelet elhoztunk. Az arányok, azt hiszem, beszédesek.

A program a legkisebbektől a legidősebbekig sokakat megmozgat. Az idei kanizsai korrekorder a 84 éves bajcsai Mlinarics Józsefné volt, aki egyedül él, de példás rendben tartja hatalmas kertjét, amely még most, október közepén is tele van zöldségekkel. Ő például különdíjat kapott.


Akárcsak a háromszoros Zöld óvoda-elismeréssel büszkélkedő kiskanizsai Pipitér tagóvoda, amely amellett, hogy elhódította a közösségi kategória első helyét, még a közönségdíjat is begyűjtötte 489 vokssal. Az intézmény udvarán gyógy-, fűszer- és konyhakerti növények sorjáznak kis ösvények között, s a birtokon a legkisebbek tevékenykednek egész évben. Ültetnek, gondoznak, betakarítanak, mint például ottjártunkkor is, amikor éppen a sárgarépa szedése volt napirenden.

A gyerekek nagy örömmel vesznek részt a munkában a Pipitér tagóvodában (Fotó: Péter Árpád)

A gyerekek nagy örömmel vesznek részt a munkában a Pipitér tagóvodában (Fotó: Péter Árpád)

– Élvezik, szeretik a gyerekek a kerti munkát, amelynek látják az eredményét is – mondta Németh Zoltánné tagóvoda-vezető, hozzátéve, ez fontos része az óvodai nevelésnek, különösen Kiskanizsán, ahol jelentős hagyományai vannak a földművelésnek. – Szülői támogatással tettük termővé ezt a szikes területet, s elmondhatom, kis birtokunk gondozása erősítette az óvodai közösséget.

KERETES

Díjazták őket

Az idei első helyezettek: Prikryl Zoé, Szalai-Gaál Mónika, Mikocsics Györgyné és Mikocsics György, Salamon József és családja, Hegedűs Györgyné, Lakatos József és felesége, Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Pipitér Tagóvoda. Különdíjak: legidősebb önálló kertművelő Mlinarics Józsefné, a legsokoldalúbb kert Halasi Pál és családja, „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj” Központi Rózsa Óvoda Pipitér Tagóvoda.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Harminc fok körüli meleg lesz május utolsó napjaiban

    Harminc fok körüli meleg lesz május utolsó napjaiban

    A következő napokban is többször várhatók záporok, zivatarok, de emellett sok lesz a napsütés, egyre melegszik az idő: május utolsó napjaiban 32 Celsius-fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

  • Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Szakértő: Romániában szelektíven alkalmazzák a törvényeket

    Romániában a meglévő törvényeket sem tartják be, vagy szelektíven alkalmazzák őket – mondta Pászkán Zsolt Románia-szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatának 2017-es jelentése szerint az élet szinte minden területén felerősödött a magyarellenesség Romániában.