EUR: 309,32 Ft
CHF: 282,86 Ft
2017. június 29., csütörtök
Péter, Pál

Aktuális Nagykanizsa

Kertekben erős!

Lezárult a Magyarország legszebb konyhakertjei című program idei versenysorozata. A kanizsaiak, mint az elmúlt években mindig, most is aktívak voltak.

A városi kiírásra 75-en neveztek összesen 82 kerttel vagy balkonnal, ami országos viszonylatban igen derék érdeklődésnek nevezhető. Helyben hét kategóriában hirdettek győztest, akiket felterjesztettek országos elismerésre. Közülük öten meg is kapták azt.

– Hogy mekkora szó ez? – tette fel a költői kérdést dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, a program koordinátora. – Nos, a települések összesen 216 kertet jelöltek országos díjra, s végül 62 nyert. Mi hétből öt oklevelet elhoztunk. Az arányok, azt hiszem, beszédesek.

A program a legkisebbektől a legidősebbekig sokakat megmozgat. Az idei kanizsai korrekorder a 84 éves bajcsai Mlinarics Józsefné volt, aki egyedül él, de példás rendben tartja hatalmas kertjét, amely még most, október közepén is tele van zöldségekkel. Ő például különdíjat kapott.

Akárcsak a háromszoros Zöld óvoda-elismeréssel büszkélkedő kiskanizsai Pipitér tagóvoda, amely amellett, hogy elhódította a közösségi kategória első helyét, még a közönségdíjat is begyűjtötte 489 vokssal. Az intézmény udvarán gyógy-, fűszer- és konyhakerti növények sorjáznak kis ösvények között, s a birtokon a legkisebbek tevékenykednek egész évben. Ültetnek, gondoznak, betakarítanak, mint például ottjártunkkor is, amikor éppen a sárgarépa szedése volt napirenden.

A gyerekek nagy örömmel vesznek részt a munkában a Pipitér tagóvodában (Fotó: Péter Árpád)

A gyerekek nagy örömmel vesznek részt a munkában a Pipitér tagóvodában (Fotó: Péter Árpád)

– Élvezik, szeretik a gyerekek a kerti munkát, amelynek látják az eredményét is – mondta Németh Zoltánné tagóvoda-vezető, hozzátéve, ez fontos része az óvodai nevelésnek, különösen Kiskanizsán, ahol jelentős hagyományai vannak a földművelésnek. – Szülői támogatással tettük termővé ezt a szikes területet, s elmondhatom, kis birtokunk gondozása erősítette az óvodai közösséget.

KERETES

Díjazták őket

Az idei első helyezettek: Prikryl Zoé, Szalai-Gaál Mónika, Mikocsics Györgyné és Mikocsics György, Salamon József és családja, Hegedűs Györgyné, Lakatos József és felesége, Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Pipitér Tagóvoda. Különdíjak: legidősebb önálló kertművelő Mlinarics Józsefné, a legsokoldalúbb kert Halasi Pál és családja, „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj” Központi Rózsa Óvoda Pipitér Tagóvoda.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Zöldítő jurta az óvodában

  Zöldítő jurta az óvodában

  A szekszárdi Gyermeklánc Óvoda udvarában egy jurta épült, benne az erdők világáról tartottak interaktív foglalkozást a gyerekeknek.

 • Babonás bajnokok

  Babonás bajnokok

  Rekordlétszámú résztevevő nevezett a hatodik alkalommal megrendezett különleges versengésre, melyen a kapusok öt rúgott gólig vagy öt percig tartó mérkőzéseken csaptak össze.

 • Egyéjszakás kaland

  Egyéjszakás kaland

  Sok érdekes programmal várta a múzeumok éjszakájának közönségét a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum.

 • Itt lesz a legtöbb diák rendőr

  Itt lesz a legtöbb diák rendőr

  Idén nyáron is találkozhatunk diák rendőrökkel, hiszen a Komárom-Esztergom megyei rendőr-kapitányság ebben az évben is elindította a Student Police programot.