EUR: 326,44 Ft
CHF: 283,65 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb XIX.kerület

Kevesebb a bűncselekmény, de van még min javítani

Közbiztonsági fórumot tartott a helyi rendőrkapitányságon az önkormányzat és a rendőrség. Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető javuló tendenciáról számolt be, de továbbra is felhívja a figyelmet az álhírekkel telefonálókkal szembeni óvatosságra.

Kispesti Közbiztonsági Fórum Gajda Péter Plánk Róbert r. ezredes, (Fotó: Máté Krisztián)

Plánk Róbert új veszélyre figyelmeztetett (Fotó: Máté Krisztián)

– Az első kilenc hónap adatai alapján egyelőre sikeres az idei év: 980 ismertté vált bűncselekmény történt, ami az elmúlt évekhez képest csökkenés. Főleg a vagyon elleniekből volt kevesebb, viszont testi sértésből magasabb számot regisztráltunk 2016-ban, de a felderítési adatok itt is jobbak, mint korábban – vázolta röviden a kapitány az idei bűnügyi helyzetet Kispesten. Most is kiemelte a hatvan év felettieket érintő „unokázós” csalásokat, ami most már egyre több korosztályt érint, és ami miatt sok betörő „profilt váltott”, ugyanis így egyszerűbben tudnak pénzt kicsalni emberektől. Időseket vernek át, kihasználva a jóhiszeműségüket. Az éjszaka közepén azzal hívják fel őket ismeretlenek, hogy unokájuk bajba került és sok pénzre van szüksége, amit majd természetesen ők átvesznek és eljuttatják neki. Hozzátette, erre gyakran felhívták a lakosság figyelmét az utóbbi hónapokban, és egyre többen cselekednek helyesen és ellenőrzik az információ hitelességét.


– Ennek új változata, hogy a Szerencsejáték Zrt. nevében telefonálnak és örömmel újságolják, hogy nagy összeget nyert az illető. Ehhez pedig semmi mást nem kell tenni, mint adott telefonszámhoz tartozó mobilkártyát fel kell tölteni pár ezer, pár tízezer forinttal. Ezután kapják csak meg a nyereményt. Ez természetesen nem igaz, és nehezen kinyomozható, de a szálak sokszor börtönben tartózkodó személyek telefonjaihoz vezetnek, akik így tudnak kommunikálni a kintiekkel – hívta fel egy új próbálkozásra a figyelmet Plánk Róbert.

Fotó: Csudai Sándor

A Bozsik-stadion melletti illegális lerakóval pár hete lapunk is foglalkozott (Fotó: Csudai Sándor)

Gajda Péter polgármester hozzátette, a javuló bűnözési tendencia mellett a hajléktalanok helyzete és az illegális szemétlerakás továbbra sem megoldot,t és gyakran érkezik rá panasz.


Márciusban, az évértékelőn a kapitányságvezető úgy fogalmazott, idén új kamerákat tudnak beszerezni, erről a városrész vezetője most úgy nyilatkozott, továbbra is ez a terv, és még idén tíz-tizenöt új helyen jelennek meg térfigyelő kamerák.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.