2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb XIX.kerület

Kevesebb a bűncselekmény, de van még min javítani

Közbiztonsági fórumot tartott a helyi rendőrkapitányságon az önkormányzat és a rendőrség. Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető javuló tendenciáról számolt be, de továbbra is felhívja a figyelmet az álhírekkel telefonálókkal szembeni óvatosságra.

Kispesti Közbiztonsági Fórum Gajda Péter Plánk Róbert r. ezredes, (Fotó: Máté Krisztián)

Plánk Róbert új veszélyre figyelmeztetett (Fotó: Máté Krisztián)

– Az első kilenc hónap adatai alapján egyelőre sikeres az idei év: 980 ismertté vált bűncselekmény történt, ami az elmúlt évekhez képest csökkenés. Főleg a vagyon elleniekből volt kevesebb, viszont testi sértésből magasabb számot regisztráltunk 2016-ban, de a felderítési adatok itt is jobbak, mint korábban – vázolta röviden a kapitány az idei bűnügyi helyzetet Kispesten. Most is kiemelte a hatvan év felettieket érintő „unokázós” csalásokat, ami most már egyre több korosztályt érint, és ami miatt sok betörő „profilt váltott”, ugyanis így egyszerűbben tudnak pénzt kicsalni emberektől. Időseket vernek át, kihasználva a jóhiszeműségüket. Az éjszaka közepén azzal hívják fel őket ismeretlenek, hogy unokájuk bajba került és sok pénzre van szüksége, amit majd természetesen ők átvesznek és eljuttatják neki. Hozzátette, erre gyakran felhívták a lakosság figyelmét az utóbbi hónapokban, és egyre többen cselekednek helyesen és ellenőrzik az információ hitelességét.


– Ennek új változata, hogy a Szerencsejáték Zrt. nevében telefonálnak és örömmel újságolják, hogy nagy összeget nyert az illető. Ehhez pedig semmi mást nem kell tenni, mint adott telefonszámhoz tartozó mobilkártyát fel kell tölteni pár ezer, pár tízezer forinttal. Ezután kapják csak meg a nyereményt. Ez természetesen nem igaz, és nehezen kinyomozható, de a szálak sokszor börtönben tartózkodó személyek telefonjaihoz vezetnek, akik így tudnak kommunikálni a kintiekkel – hívta fel egy új próbálkozásra a figyelmet Plánk Róbert.

Fotó: Csudai Sándor

A Bozsik-stadion melletti illegális lerakóval pár hete lapunk is foglalkozott (Fotó: Csudai Sándor)

Gajda Péter polgármester hozzátette, a javuló bűnözési tendencia mellett a hajléktalanok helyzete és az illegális szemétlerakás továbbra sem megoldot,t és gyakran érkezik rá panasz.


Márciusban, az évértékelőn a kapitányságvezető úgy fogalmazott, idén új kamerákat tudnak beszerezni, erről a városrész vezetője most úgy nyilatkozott, továbbra is ez a terv, és még idén tíz-tizenöt új helyen jelennek meg térfigyelő kamerák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.