EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 20., vasárnap
István

Külföld

Kiadták az igazságszolgáltatásnak a volt belügyminisztert

Megkezdődhet a bűnvádi eljárás Romániában a gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen, miután Klaus Iohannis államfő pénteken kiadta őt az igazságszolgáltatásnak.

A volt kormánytagot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) akarja felelősségre vonni, amiért tavaly egy autóját felvezető motoros rendőr halálos közúti balesetet szenvedett. A vádhatóság szerint Oprea törvénytelenül vett igénybe rendőri kíséretet.

Mivel a tisztségben lévő és volt kormánytagoknak mentelmi joguk van, a DNA-nak először a szenátus hozzájárulását kellett kérnie, hogy vizsgálatot indíthasson Oprea ellen, a politikus ugyanis tagja volt a törvényhozásnak.

A szenátus szeptemberben elutasította kiadatását. Amikor azonban több ezren vonultak utcára országszerte a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen tüntetve, Oprea lemondott szenátori mandátumáról, így mentelmi joga felfüggesztéséről már az államfőnek kellett döntenie.

Kapcsolódó Cikkek

  • Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

    Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

    Nem növelte a spanyol kormány a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt, és továbbra is legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást – közölte szombaton Juan Ignacio Zoido belügyminiszter, aki szerint a hatóságok úgy gondolják…

  • Marokkói migráns késelt Finnországban

    Marokkói migráns késelt Finnországban

    Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek – közölte szombaton a rendőrség.