EUR: 307,64 Ft
CHF: 289,09 Ft
2017. február 21., kedd
Eleonóra

Külföld

Kiadták az igazságszolgáltatásnak a volt belügyminisztert

Megkezdődhet a bűnvádi eljárás Romániában a gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen, miután Klaus Iohannis államfő pénteken kiadta őt az igazságszolgáltatásnak.

A volt kormánytagot a korrupcióellenes ügyészség (DNA) akarja felelősségre vonni, amiért tavaly egy autóját felvezető motoros rendőr halálos közúti balesetet szenvedett. A vádhatóság szerint Oprea törvénytelenül vett igénybe rendőri kíséretet.

Mivel a tisztségben lévő és volt kormánytagoknak mentelmi joguk van, a DNA-nak először a szenátus hozzájárulását kellett kérnie, hogy vizsgálatot indíthasson Oprea ellen, a politikus ugyanis tagja volt a törvényhozásnak.

A szenátus szeptemberben elutasította kiadatását. Amikor azonban több ezren vonultak utcára országszerte a meggyanúsított társaikat mentelmi jog mögé bújtató törvényhozók ellen tüntetve, Oprea lemondott szenátori mandátumáról, így mentelmi joga felfüggesztéséről már az államfőnek kellett döntenie.

Kapcsolódó Cikkek

  • Terrortámadásra készültek Franciaországban

    Terrortámadásra készültek Franciaországban

    Merénylet előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek három férfit kedden a francia terrorelhárító szervek Franciaország három különböző pontján, a párizsi régióban, a déli Marseille-ben és az ország középső részén található Clermont-Ferrand-ban – közölték rendőrségi források.

  • Lopott teherautóval ámokfutót, tüzet nyitottak a csendőrök

    Lopott teherautóval ámokfutót, tüzet nyitottak a csendőrök

    Csak lövéssekkel tudták megállásra kényszeríteni a barcelonai csendőrök azt a mentálisan zavart férfit, aki ellopott egy gázpalackokat szállító kisteherautót, amellyel aztán a forgalommal szemben száguldott – közölték kedden a helyi hatóságok.