EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 24., szombat
Iván

Egyéb XVII.kerület

Kiállítás nyílt a hősök emlékére

Tizenöt helyi művész 1956-os tematikájú alkotásait gyűjtötte össze a Vigyázó Sándor Művelődési Ház. A galérián november 2-ig tekinthető meg a tárlat, ami méltó emléket állít a forradalom hőseinek.

Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Domonkos László ismerte alkotása alanyát (Fotó: Máté Krisztián)

Az 56-os események hatvanadik évfordulójára összeállított gyűjteményben Kardos Béla mellszobra is helyet kapott. Az alkotó, Domonkos László maga is ismerte alkotása alanyát.

Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Márai Sándor verse az üvegben (Fotó: Máté Krisztián)

– Régóta szerettem volna megformálni – mesélte az alkotó. – Családunk barátja volt az egykori helyi polgármester, akit a piac téren közfelkiáltással választottak vezetőnek, én pedig szájtátva hallgattam történeteit. Börtönbe is zárták az 56-os eseményeket követően, majd büntetése letöltése után is gyakran járt hozzánk.

Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Hosszú percekig elidőztek a képek előtt a látogatók (Fotó: Máté Krisztián)

Elmondása szerint előbb festményben vagy domborműben gondolkozott.

Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Az Üllői út című kerámia és alkotója (Fotó: Máté Krisztián)

– Mivel senki sem készített róla semmi ilyet, úgy gondoltam, többet érdemel. Egy bökkenő akadt csak, nem volt róla jó képem. Néhány fotóból és saját emlékeimből kezdtem dolgozni decemberben, majd amikor a rokonoktól kaptam megfelelő képeket, láttam, mennyire csalt az elmém, és az egészet átalakítottam ehhez a patinázott gipszhez. Szeretném majd még egyszer megmintázni, hogy még élethűbb legyen.

A kiállításon rengeteg kép lóg a falon, de izgalmas térbeli alkotások is helyet kaptak, mint például Laborcz Mónika alkotása.

– Az Üllői úton láttam ilyen lebombázott házakat akkoriban. Megfogott az élmény, és ebből született pár éve ez a mű, amit piros-fehér-zöldbe öltöztettem és a lyukas zászlót is belecsempésztem – mondta kiállított kerámiájáról lapunknak a művésznő. – Oldalt fákat, géppuskanyomokat helyeztem el rajta, hogy még autentikusabb legyen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.