2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb XVII.kerület

Kiállítás nyílt a hősök emlékére

Tizenöt helyi művész 1956-os tematikájú alkotásait gyűjtötte össze a Vigyázó Sándor Művelődési Ház. A galérián november 2-ig tekinthető meg a tárlat, ami méltó emléket állít a forradalom hőseinek.

Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Domonkos László ismerte alkotása alanyát (Fotó: Máté Krisztián)

Az 56-os események hatvanadik évfordulójára összeállított gyűjteményben Kardos Béla mellszobra is helyet kapott. Az alkotó, Domonkos László maga is ismerte alkotása alanyát.


Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Márai Sándor verse az üvegben (Fotó: Máté Krisztián)

– Régóta szerettem volna megformálni – mesélte az alkotó. – Családunk barátja volt az egykori helyi polgármester, akit a piac téren közfelkiáltással választottak vezetőnek, én pedig szájtátva hallgattam történeteit. Börtönbe is zárták az 56-os eseményeket követően, majd büntetése letöltése után is gyakran járt hozzánk.

Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Hosszú percekig elidőztek a képek előtt a látogatók (Fotó: Máté Krisztián)

Elmondása szerint előbb festményben vagy domborműben gondolkozott.


Rákosmente művészeinek közös 56-os tárlata.(Fotó: Máté Krisztián)

Az Üllői út című kerámia és alkotója (Fotó: Máté Krisztián)

– Mivel senki sem készített róla semmi ilyet, úgy gondoltam, többet érdemel. Egy bökkenő akadt csak, nem volt róla jó képem. Néhány fotóból és saját emlékeimből kezdtem dolgozni decemberben, majd amikor a rokonoktól kaptam megfelelő képeket, láttam, mennyire csalt az elmém, és az egészet átalakítottam ehhez a patinázott gipszhez. Szeretném majd még egyszer megmintázni, hogy még élethűbb legyen.

A kiállításon rengeteg kép lóg a falon, de izgalmas térbeli alkotások is helyet kaptak, mint például Laborcz Mónika alkotása.

– Az Üllői úton láttam ilyen lebombázott házakat akkoriban. Megfogott az élmény, és ebből született pár éve ez a mű, amit piros-fehér-zöldbe öltöztettem és a lyukas zászlót is belecsempésztem – mondta kiállított kerámiájáról lapunknak a művésznő. – Oldalt fákat, géppuskanyomokat helyeztem el rajta, hogy még autentikusabb legyen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.