2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Aktuális

Kínos! Magyarázkodnak a Fülöp-szigeteki elnök durva kijelentése miatt

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök csak azért tett utalást a holokausztra, hogy visszautasítsa, hogy őt Adolf Hitlerhez próbálják hasonlítani – indokolta Duterte pénteki, a náci Németország vezetőjét említő kijelentését az elnöki szóvivő.

Ernesto Abella egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki: Duterte azért hozta fel Hitlert, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a tömeggyilkosként, egyfajta Hitlerként próbálják beállítani. Ezt a hasonlatot az elnök visszautasítja – tette hozzá.


A szóvivő még egyszer nyomatékosította, hogy az elnök csak szót akart ejteni a rosszindulatú hasonlatról.

Hozzátette: a Fülöp-szigetek népe elismeri a zsidó nép történelmének fontosságát, különösen a tragikus és gyötrelmekkel teli időszakok jeletőségét.


Duterte minapi vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott a dél-Fülöp-szigeteki Davao városába, és újságírók előtt kijelentette: bírálói “Hitler unokatestvérének” nevezik őt. “Hitler lemészárolt hárommillió zsidót. Na most (a Fülöp-szigeteken) hárommillió drogfüggő van. Örömmel lemészárolnám őket” – mondta. “Legalább is, ha Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig lenne …” – folytatta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott.

Úgy fogalmazott, hogy kampányának áldozatai “mind bűnözők”, és szeretné az ország problémáját megoldani, hogy megmentse a pusztulástól.

A nyugati sajtó ezt úgy értékelte, hogy a szigetország elnöke Hitlerhez hasonlította magát, a kábítószer-kereskedők és használók elleni hadjáratát pedig a holokauszthoz.

A világ számos zsidó szervezete elítélte a kijelentést, egyebek közt botrányosnak, felháborítónak és visszataszítónak minősítve azt. A német kormány elfogadhatatlannak nevezte Duterte szavait, hangsúlyozva, hogy “lehetetlen bármilyen összehasonlítás a holokauszt páratlan atrocitásaival”.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter az Egyesült Államok és tíz délkelet-ázsiai ország részvételével Hawaiin tartott konferencián kérdésre válaszolva azt mondta, nem hozta szóba Duterte kijelentését Delfin Lorenzana Fülöp-szigeteki védelmi miniszternek. Mindazonáltal elmondta, személyes véleménye az, hogy Duterte megnyilvánulása “mélységesen aggasztó”.

Kapcsolódó Cikkek