EUR: 307,71 Ft
CHF: 267,16 Ft
2017. október 15., vasárnap
Teréz

Aktuális

Kínos! Magyarázkodnak a Fülöp-szigeteki elnök durva kijelentése miatt

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök csak azért tett utalást a holokausztra, hogy visszautasítsa, hogy őt Adolf Hitlerhez próbálják hasonlítani – indokolta Duterte pénteki, a náci Németország vezetőjét említő kijelentését az elnöki szóvivő.

Ernesto Abella egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki: Duterte azért hozta fel Hitlert, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a tömeggyilkosként, egyfajta Hitlerként próbálják beállítani. Ezt a hasonlatot az elnök visszautasítja – tette hozzá.

A szóvivő még egyszer nyomatékosította, hogy az elnök csak szót akart ejteni a rosszindulatú hasonlatról.

Hozzátette: a Fülöp-szigetek népe elismeri a zsidó nép történelmének fontosságát, különösen a tragikus és gyötrelmekkel teli időszakok jeletőségét.

Duterte minapi vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott a dél-Fülöp-szigeteki Davao városába, és újságírók előtt kijelentette: bírálói “Hitler unokatestvérének” nevezik őt. “Hitler lemészárolt hárommillió zsidót. Na most (a Fülöp-szigeteken) hárommillió drogfüggő van. Örömmel lemészárolnám őket” – mondta. “Legalább is, ha Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig lenne …” – folytatta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott.

Úgy fogalmazott, hogy kampányának áldozatai “mind bűnözők”, és szeretné az ország problémáját megoldani, hogy megmentse a pusztulástól.

A nyugati sajtó ezt úgy értékelte, hogy a szigetország elnöke Hitlerhez hasonlította magát, a kábítószer-kereskedők és használók elleni hadjáratát pedig a holokauszthoz.

A világ számos zsidó szervezete elítélte a kijelentést, egyebek közt botrányosnak, felháborítónak és visszataszítónak minősítve azt. A német kormány elfogadhatatlannak nevezte Duterte szavait, hangsúlyozva, hogy “lehetetlen bármilyen összehasonlítás a holokauszt páratlan atrocitásaival”.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter az Egyesült Államok és tíz délkelet-ázsiai ország részvételével Hawaiin tartott konferencián kérdésre válaszolva azt mondta, nem hozta szóba Duterte kijelentését Delfin Lorenzana Fülöp-szigeteki védelmi miniszternek. Mindazonáltal elmondta, személyes véleménye az, hogy Duterte megnyilvánulása “mélységesen aggasztó”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Református iskola épül a szatmári Fehérgyarmaton

  Református iskola épül a szatmári Fehérgyarmaton

  Új református iskola épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, a négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskolaépület alapkövét vasárnap helyezték el a szatmári kisvárosban.

 • A V4-ek talán soha nem voltak ilyen egységesek a közös fellépésben

  A V4-ek talán soha nem voltak ilyen egységesek a közös fellépésben

  Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a visegrádi négyek (V4 – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) talán soha nem voltak ilyen egységesek abban, hogy közösen lépjenek fel az Európai Unió jövőjét érintő kérdésekben, amelyek közül az egyik legfontosabb a migráció.

 • 50 éves a Hair!

  50 éves a Hair!

  Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el.