2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb II.kerület

Kis szuperhősök szaladgáltak a Lukács kertjében

A tavalyi Artritiszvilágnapon jelentették be az ORFI-ban a Gyermekreumatológiai Betegségekkel Élők Klubjának megalakulását. Az immár hagyományos világnapi figyelemfelhívó akció főszereplői idén a klub kis betegei voltak. A Szent Lukács Gyógyfürdő kertjében rendezett Ironkidsen a gyerekek szakorvosaik és mozgásterapeutáik támogatásával speciálisan a számukra összeállított, triatlonhoz hasonló versenyszámok végrehajtásával mutatták meg, hogy kis szuperhősként milyen eredményesen képesek felvenni a harcot ezzel a betegséggel.

A program házigazdája Kropkó Péter 51-szeres ironman volt, aki egy speciális, az artritiszes gyerekek számára tervezett, a triatlonhoz hasonló gyakorlatsort állított össze, ami rövid kerékpározásból, futásból és a két számhoz kapcsolódó átöltözésből állt.


– Tudom, milyen fájdalmas tud lenni egy ízületi gyulladás, én magam is éltem már át hasonlót, persze közel sem olyan mértékben, mint ezek a gyerkőcök. Csodálom azt a kitartást és akaraterőt, amivel a srácok rendelkeznek, igazi kis hősök! Minden elismerésem az övék, remélem, ma sikerült megtapasztalniuk a mozgás nyújtotta örömöket  – mondta el a legendás triatlonista. A gyerekek a kerékpározáshoz kesztyűt, sisakot, szemüveget húztak, majd a futás előtt mindezt levették, és futósapkát öltöttek. Míg egészséges társaiknak ez semmiféle megerőltetést nem jelent, számukra sokszor az ilyen hétköznapi mozdulatsorok jelentik a legnagyobb kihívást.

– Forradalmi áttörés után vagyunk, biológiai terápiás kezeléssel ma már nemcsak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni. Ez azért is nagy fegyvertény, mert Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben – tudtuk meg prof. dr. Poór Gyulától, az ORFI főigazgatójától. Dr. Orbán Ilonka, az ORFI Klinikai Immunológia, Felnőtt- és Gyermekreumatológiai Osztály adjunktusa hozzátette, az akaraterőn felül a gyermekek gyógyításában a gyógyszeres, a biológiai terápiák mellett fontos szerepet kap a rendszeres szakszerű gyógytorna és a családi rehabilitáció.


– A 80-as évek óta látunk el artritiszes gyerekeket, akik terápiája aztán felnőttkorukban is nálunk, az intézetben folytatódhat. Az átütő sikereket hozó korszerű biológiai terápiás gyógyszerekről 2002 óta gyűjtünk tapasztalatokat, 2015-ben az ORFI-ban már minden harmadik fiatalkori artritiszben szenvedő gyermek biológiai terápiában részesült.

Mi is az az artritisz?

A Reumatoid artritisz – felnőttkori idült sokízületi gyulladás (RA) – bármilyen életkorban jelentkezhet, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban mintegy 1500 artritiszes gyermeket kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet, az RA-s betegek élettartama közel tíz évvel rövidebb az átlagnépességénél. A kórformának ma nincs oki kezelése, a betegek állapotának romlása megfelelő terápiával azonban jelentősen lassítható.

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Igen, sikerült! (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az ORFI-gyerektriatlon résztvevői mindent beleadtak a jó szereplés érdekében (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kropkó Péter a háttérből szurkolt az ironkids versenyzőinek (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyógyítók és a segítők együtt örültek a kis ironmanek eredményeinek (Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.