EUR: 307,65 Ft
CHF: 282,08 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb II.kerület

Kis szuperhősök szaladgáltak a Lukács kertjében

A tavalyi Artritiszvilágnapon jelentették be az ORFI-ban a Gyermekreumatológiai Betegségekkel Élők Klubjának megalakulását. Az immár hagyományos világnapi figyelemfelhívó akció főszereplői idén a klub kis betegei voltak. A Szent Lukács Gyógyfürdő kertjében rendezett Ironkidsen a gyerekek szakorvosaik és mozgásterapeutáik támogatásával speciálisan a számukra összeállított, triatlonhoz hasonló versenyszámok végrehajtásával mutatták meg, hogy kis szuperhősként milyen eredményesen képesek felvenni a harcot ezzel a betegséggel.

A program házigazdája Kropkó Péter 51-szeres ironman volt, aki egy speciális, az artritiszes gyerekek számára tervezett, a triatlonhoz hasonló gyakorlatsort állított össze, ami rövid kerékpározásból, futásból és a két számhoz kapcsolódó átöltözésből állt.

– Tudom, milyen fájdalmas tud lenni egy ízületi gyulladás, én magam is éltem már át hasonlót, persze közel sem olyan mértékben, mint ezek a gyerkőcök. Csodálom azt a kitartást és akaraterőt, amivel a srácok rendelkeznek, igazi kis hősök! Minden elismerésem az övék, remélem, ma sikerült megtapasztalniuk a mozgás nyújtotta örömöket  – mondta el a legendás triatlonista. A gyerekek a kerékpározáshoz kesztyűt, sisakot, szemüveget húztak, majd a futás előtt mindezt levették, és futósapkát öltöttek. Míg egészséges társaiknak ez semmiféle megerőltetést nem jelent, számukra sokszor az ilyen hétköznapi mozdulatsorok jelentik a legnagyobb kihívást.

– Forradalmi áttörés után vagyunk, biológiai terápiás kezeléssel ma már nemcsak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni. Ez azért is nagy fegyvertény, mert Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben – tudtuk meg prof. dr. Poór Gyulától, az ORFI főigazgatójától. Dr. Orbán Ilonka, az ORFI Klinikai Immunológia, Felnőtt- és Gyermekreumatológiai Osztály adjunktusa hozzátette, az akaraterőn felül a gyermekek gyógyításában a gyógyszeres, a biológiai terápiák mellett fontos szerepet kap a rendszeres szakszerű gyógytorna és a családi rehabilitáció.

– A 80-as évek óta látunk el artritiszes gyerekeket, akik terápiája aztán felnőttkorukban is nálunk, az intézetben folytatódhat. Az átütő sikereket hozó korszerű biológiai terápiás gyógyszerekről 2002 óta gyűjtünk tapasztalatokat, 2015-ben az ORFI-ban már minden harmadik fiatalkori artritiszben szenvedő gyermek biológiai terápiában részesült.

Mi is az az artritisz?

A Reumatoid artritisz – felnőttkori idült sokízületi gyulladás (RA) – bármilyen életkorban jelentkezhet, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban mintegy 1500 artritiszes gyermeket kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet, az RA-s betegek élettartama közel tíz évvel rövidebb az átlagnépességénél. A kórformának ma nincs oki kezelése, a betegek állapotának romlása megfelelő terápiával azonban jelentősen lassítható.

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Igen, sikerült! (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az ORFI-gyerektriatlon résztvevői mindent beleadtak a jó szereplés érdekében (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kropkó Péter a háttérből szurkolt az ironkids versenyzőinek (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyógyítók és a segítők együtt örültek a kis ironmanek eredményeinek (Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.