2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb II.kerület

Kis szuperhősök szaladgáltak a Lukács kertjében

A tavalyi Artritiszvilágnapon jelentették be az ORFI-ban a Gyermekreumatológiai Betegségekkel Élők Klubjának megalakulását. Az immár hagyományos világnapi figyelemfelhívó akció főszereplői idén a klub kis betegei voltak. A Szent Lukács Gyógyfürdő kertjében rendezett Ironkidsen a gyerekek szakorvosaik és mozgásterapeutáik támogatásával speciálisan a számukra összeállított, triatlonhoz hasonló versenyszámok végrehajtásával mutatták meg, hogy kis szuperhősként milyen eredményesen képesek felvenni a harcot ezzel a betegséggel.

A program házigazdája Kropkó Péter 51-szeres ironman volt, aki egy speciális, az artritiszes gyerekek számára tervezett, a triatlonhoz hasonló gyakorlatsort állított össze, ami rövid kerékpározásból, futásból és a két számhoz kapcsolódó átöltözésből állt.


– Tudom, milyen fájdalmas tud lenni egy ízületi gyulladás, én magam is éltem már át hasonlót, persze közel sem olyan mértékben, mint ezek a gyerkőcök. Csodálom azt a kitartást és akaraterőt, amivel a srácok rendelkeznek, igazi kis hősök! Minden elismerésem az övék, remélem, ma sikerült megtapasztalniuk a mozgás nyújtotta örömöket  – mondta el a legendás triatlonista. A gyerekek a kerékpározáshoz kesztyűt, sisakot, szemüveget húztak, majd a futás előtt mindezt levették, és futósapkát öltöttek. Míg egészséges társaiknak ez semmiféle megerőltetést nem jelent, számukra sokszor az ilyen hétköznapi mozdulatsorok jelentik a legnagyobb kihívást.

– Forradalmi áttörés után vagyunk, biológiai terápiás kezeléssel ma már nemcsak a gyulladásos tüneteket, a fájdalmas mozgáskorlátozottságot tudjuk oldani a kezeken, gerincen vagy a láb ízületein, de a betegség progresszióját is meg tudjuk gátolni. Ez azért is nagy fegyvertény, mert Magyarországon több mint százezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved artritiszben – tudtuk meg prof. dr. Poór Gyulától, az ORFI főigazgatójától. Dr. Orbán Ilonka, az ORFI Klinikai Immunológia, Felnőtt- és Gyermekreumatológiai Osztály adjunktusa hozzátette, az akaraterőn felül a gyermekek gyógyításában a gyógyszeres, a biológiai terápiák mellett fontos szerepet kap a rendszeres szakszerű gyógytorna és a családi rehabilitáció.


– A 80-as évek óta látunk el artritiszes gyerekeket, akik terápiája aztán felnőttkorukban is nálunk, az intézetben folytatódhat. Az átütő sikereket hozó korszerű biológiai terápiás gyógyszerekről 2002 óta gyűjtünk tapasztalatokat, 2015-ben az ORFI-ban már minden harmadik fiatalkori artritiszben szenvedő gyermek biológiai terápiában részesült.

Mi is az az artritisz?

A Reumatoid artritisz – felnőttkori idült sokízületi gyulladás (RA) – bármilyen életkorban jelentkezhet, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban mintegy 1500 artritiszes gyermeket kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet, az RA-s betegek élettartama közel tíz évvel rövidebb az átlagnépességénél. A kórformának ma nincs oki kezelése, a betegek állapotának romlása megfelelő terápiával azonban jelentősen lassítható.

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Igen, sikerült! (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az ORFI-gyerektriatlon résztvevői mindent beleadtak a jó szereplés érdekében (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kropkó Péter a háttérből szurkolt az ironkids versenyzőinek (Fotó: Sáfár Tibor)

ORFI gyerek triatlon Kropkó Péter örökös ironman ORFI Szent Lukács Gyógyfürdő Területe ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyógyítók és a segítők együtt örültek a kis ironmanek eredményeinek (Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.