EUR: 308,05 Ft
CHF: 266,80 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Aktuális Nagykanizsa

Kitörési pontok a térségben

Milliárdokból fejlődhet Dél-Zala. A stratégia – amelyet a kormány júliusban nemzeti programmá minősített – mintegy 80 települést érint. Jövőre már látható, kézzelfogható eredmények is lesznek.

A Mura Program (MP) megalkotását Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte, majd civilekkel, gazdasági szakemberekkel, önkormányzati vezetőkkel közösen dolgozta ki. A kormány júliusban forrásokat is biztosított a munkához, most pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MP miniszteri biztosává nevezte ki a kanizsai politikust. Feladata a program koordinációja és felügyelete lesz. Munkáját négyfős titkárság segíti.

A Mura Program a térség gazdasági fejlődését szolgálja, például turisztikai, mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásokkal. Az előkészítés során arra koncentráltak, hogyan lehet kitörési pontokat találni a hagyományokra alapozva.

Bringára fel! A miniszteri biztos ugyan nem ígér mindenkinek túravezetést, de azt igen, hogy bővülnek a térségben a kerékpáros turizmus lehetőségei (Fotó: archív)

Bringára fel! A miniszteri biztos ugyan nem ígér mindenkinek túravezetést, de azt igen, hogy bővülnek a térségben a kerékpáros turizmus lehetőségei (Fotó: archív)

– Olyan fejlesztésekre törekszünk – emelte ki Cseresnyés Péter –, amelyek a jövőt, az itt élők biztos megélhetését, a munkahelyteremtést és Dél-Zala gazdasági fellendülését szolgálják. A projektek pedig összefüggenek egymással. Szeretnénk az élelmiszer-feldolgozás lehetőségét helyben megteremteni, a helyi termékeket a turistákkal megismertetni, majd azokat eljuttatni az országos bolthálózatokba. Ehhez persze vendégek, látogatók kellenek a térségbe, akiknek programot, aktív lehetőségeket kell kínálni. Erre is törekszünk, minél többeket bevonva a Mura Programba.

Az MP részeként felújítják az erdei kisvasút Csömödér és Szentpéterfölde közötti szakaszát, bővítve a kerékpáros, vadász-, horgász- és bakancsos turizmus lehetőségeit, s természetesen a névadó Mura értékeire alapozva a vízi turizmus fellendítése is a tervek között szerepel. A vadregényes folyó zalai szakasza például a rafting egyik hazai központja lehet.

– A tervek készen állnak – tette hozzá a politikus –, a kormány határozatban biztosította a forrásokat, így rövid időn belül elkezdődhetnek az első projektek, amelyeket újabbak követnek. Lendület kell ennek a térségnek, s erre a Mura Program jó esélyt kínál. Abban bízom, hogy a fejlesztések hatásaként olyan jövőképet tudunk kínálni az itt élőknek, ami a maradásra ösztönöz s növeli a szülőföld megtartó erejét. Ehhez persze lehetőségek kellenek, most ezeket akarjuk megteremteni.

 

Kanizsa is nyertes lesz

A program részeként Nagykanizsán turisztikai központot hoznak létre, és a feldolgozókapacitás jó része is ide kerül. Az MP-ben kereskedőházi tevékenységet is terveznek, vagyis megpróbálják a dél-zalai termelőket, vállalkozókat piachoz segíteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mérgező bogarat evett fogadásból

    Mérgező bogarat evett fogadásból

    Ezen túl kétszer is meggondolja, hogy miben fogad az az amerikai katona, aki vakmerőségből megevett egy bogarat. Ezzel még nem is lenne semmi probléma, hiszen a legtöbb ízeltlábú kitűnő fehérjeforrás, ám akad közöttük néhány olyan egyed is, ami súlyos mérgezést okozhatnak.

  • Folyamatos fejlődés az egészségügyben

    Folyamatos fejlődés az egészségügyben

    Az egészségügy a balliberális kormányok legnagyobb áldozata volt. Nem volt egységes várólista, jóval kevesebb CT és MR berendezés állt rendelkezésre. Folyamatosak voltak a pénzelvonások, több ezer dolgozót tettek utcára.