EUR: 318,79 Ft
CHF: 274,12 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Aktuális Nagykanizsa

Kitörési pontok a térségben

Milliárdokból fejlődhet Dél-Zala. A stratégia – amelyet a kormány júliusban nemzeti programmá minősített – mintegy 80 települést érint. Jövőre már látható, kézzelfogható eredmények is lesznek.

A Mura Program (MP) megalkotását Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte, majd civilekkel, gazdasági szakemberekkel, önkormányzati vezetőkkel közösen dolgozta ki. A kormány júliusban forrásokat is biztosított a munkához, most pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MP miniszteri biztosává nevezte ki a kanizsai politikust. Feladata a program koordinációja és felügyelete lesz. Munkáját négyfős titkárság segíti.


A Mura Program a térség gazdasági fejlődését szolgálja, például turisztikai, mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásokkal. Az előkészítés során arra koncentráltak, hogyan lehet kitörési pontokat találni a hagyományokra alapozva.

Bringára fel! A miniszteri biztos ugyan nem ígér mindenkinek túravezetést, de azt igen, hogy bővülnek a térségben a kerékpáros turizmus lehetőségei (Fotó: archív)

Bringára fel! A miniszteri biztos ugyan nem ígér mindenkinek túravezetést, de azt igen, hogy bővülnek a térségben a kerékpáros turizmus lehetőségei (Fotó: archív)

– Olyan fejlesztésekre törekszünk – emelte ki Cseresnyés Péter –, amelyek a jövőt, az itt élők biztos megélhetését, a munkahelyteremtést és Dél-Zala gazdasági fellendülését szolgálják. A projektek pedig összefüggenek egymással. Szeretnénk az élelmiszer-feldolgozás lehetőségét helyben megteremteni, a helyi termékeket a turistákkal megismertetni, majd azokat eljuttatni az országos bolthálózatokba. Ehhez persze vendégek, látogatók kellenek a térségbe, akiknek programot, aktív lehetőségeket kell kínálni. Erre is törekszünk, minél többeket bevonva a Mura Programba.


Az MP részeként felújítják az erdei kisvasút Csömödér és Szentpéterfölde közötti szakaszát, bővítve a kerékpáros, vadász-, horgász- és bakancsos turizmus lehetőségeit, s természetesen a névadó Mura értékeire alapozva a vízi turizmus fellendítése is a tervek között szerepel. A vadregényes folyó zalai szakasza például a rafting egyik hazai központja lehet.

– A tervek készen állnak – tette hozzá a politikus –, a kormány határozatban biztosította a forrásokat, így rövid időn belül elkezdődhetnek az első projektek, amelyeket újabbak követnek. Lendület kell ennek a térségnek, s erre a Mura Program jó esélyt kínál. Abban bízom, hogy a fejlesztések hatásaként olyan jövőképet tudunk kínálni az itt élőknek, ami a maradásra ösztönöz s növeli a szülőföld megtartó erejét. Ehhez persze lehetőségek kellenek, most ezeket akarjuk megteremteni.

 

Kanizsa is nyertes lesz

A program részeként Nagykanizsán turisztikai központot hoznak létre, és a feldolgozókapacitás jó része is ide kerül. Az MP-ben kereskedőházi tevékenységet is terveznek, vagyis megpróbálják a dél-zalai termelőket, vállalkozókat piachoz segíteni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Európa jövője a téma a Várkert Bazárban – Videó!

    Európa jövője a téma a Várkert Bazárban – Videó!

    „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és gazdasági szakember tart előadást egyebek mellett a migrációról és a kontinenst érintő geopolitikai kihívásokról.

  • A szpíker felelőssége

    A szpíker felelőssége

    Közeleg a férfi labdarúgók világbajnoksága. Ez komoly fejtörést okoz számtalan férfiembernek. (És egyre több nőnek, szerencsére). Ne egy családi nyaralás időpontját igazítják a foci vébéhez, de legalábbis alapvető feltétel, hogy olyan helyre menjenek, ahol nyugalomban (kérdés, hogy egy családdal dúsított szállodai szoba erre mennyire alkalmas.