2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Aktuális Nagykanizsa

Kitörési pontok a térségben

Milliárdokból fejlődhet Dél-Zala. A stratégia – amelyet a kormány júliusban nemzeti programmá minősített – mintegy 80 települést érint. Jövőre már látható, kézzelfogható eredmények is lesznek.

A Mura Program (MP) megalkotását Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte, majd civilekkel, gazdasági szakemberekkel, önkormányzati vezetőkkel közösen dolgozta ki. A kormány júliusban forrásokat is biztosított a munkához, most pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MP miniszteri biztosává nevezte ki a kanizsai politikust. Feladata a program koordinációja és felügyelete lesz. Munkáját négyfős titkárság segíti.


A Mura Program a térség gazdasági fejlődését szolgálja, például turisztikai, mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásokkal. Az előkészítés során arra koncentráltak, hogyan lehet kitörési pontokat találni a hagyományokra alapozva.

Bringára fel! A miniszteri biztos ugyan nem ígér mindenkinek túravezetést, de azt igen, hogy bővülnek a térségben a kerékpáros turizmus lehetőségei (Fotó: archív)

Bringára fel! A miniszteri biztos ugyan nem ígér mindenkinek túravezetést, de azt igen, hogy bővülnek a térségben a kerékpáros turizmus lehetőségei (Fotó: archív)

– Olyan fejlesztésekre törekszünk – emelte ki Cseresnyés Péter –, amelyek a jövőt, az itt élők biztos megélhetését, a munkahelyteremtést és Dél-Zala gazdasági fellendülését szolgálják. A projektek pedig összefüggenek egymással. Szeretnénk az élelmiszer-feldolgozás lehetőségét helyben megteremteni, a helyi termékeket a turistákkal megismertetni, majd azokat eljuttatni az országos bolthálózatokba. Ehhez persze vendégek, látogatók kellenek a térségbe, akiknek programot, aktív lehetőségeket kell kínálni. Erre is törekszünk, minél többeket bevonva a Mura Programba.


Az MP részeként felújítják az erdei kisvasút Csömödér és Szentpéterfölde közötti szakaszát, bővítve a kerékpáros, vadász-, horgász- és bakancsos turizmus lehetőségeit, s természetesen a névadó Mura értékeire alapozva a vízi turizmus fellendítése is a tervek között szerepel. A vadregényes folyó zalai szakasza például a rafting egyik hazai központja lehet.

– A tervek készen állnak – tette hozzá a politikus –, a kormány határozatban biztosította a forrásokat, így rövid időn belül elkezdődhetnek az első projektek, amelyeket újabbak követnek. Lendület kell ennek a térségnek, s erre a Mura Program jó esélyt kínál. Abban bízom, hogy a fejlesztések hatásaként olyan jövőképet tudunk kínálni az itt élőknek, ami a maradásra ösztönöz s növeli a szülőföld megtartó erejét. Ehhez persze lehetőségek kellenek, most ezeket akarjuk megteremteni.

 

Kanizsa is nyertes lesz

A program részeként Nagykanizsán turisztikai központot hoznak létre, és a feldolgozókapacitás jó része is ide kerül. Az MP-ben kereskedőházi tevékenységet is terveznek, vagyis megpróbálják a dél-zalai termelőket, vállalkozókat piachoz segíteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz, miként Juhász Péter is nyilvánvalóan ezért volt kénytelen visszalépni a képviselő-jelöltségtől – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Budapest Belváros kormánypárti képviselőjelöltje szombaton Budapesten a sajtónak.

 • A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  Vonát Ózdon is ellentüntetők hada várta. Müezzin szólamokkal és molinóval várták az amúgy jobbikos, egy női alkalmazottját anális szexuális zaklatással fenyegető polgármester – Janiczak Dávid – által vezetett városban, az elmúlt időszakban számos korrupciós botránnyal érintett Jobbik elnökét.

 • Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, egyúttal évi 4-5 milliárd forint takarítható meg – hívta fel a figyelmet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.