EUR: 311,70 Ft
CHF: 260,93 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Békéscsaba

Kommunikáljunk időben a gyerekkel, ha nem akarjuk, hogy függő legyen!

Dr. Zacher Gábort a budapesti Honvédkórház sürgősségi osztályáról már biztosan nem kell bemutatni. Ő a szilveszteri mémek egyik központi figurája, az előadásai pedig legendásak. Viszont mások függőségei mellett a sajátjairól is nyíltan és szívesen beszél, a csokoládéról, a futásról és a pipázásról, hiszen egyikről sem hajlandó leszokni. Éppen ezért lehet hiteles példakép a fiatalok számára.

– Milyen függőségekről beszélhetünk? Melyek ma a leggyakoribbak?


– Sokaknak az alkohol, a drog, a cigaretta jut eszébe, de sok olyan függőség van a mai modern világunkban, ami teljesen új. Sorozatfüggőség, internet, Facebook, mobiltelefon… Ön előtt is ott van a mobiltelefonja. Ha most megnézné a töltöttségi szintjét, ami pirosban világítana, ön is valószínűleg kétségbe esne, ugye? Hiszen hogyan teremtene kapcsolatot az emberekkel, ha lemerülne a telefon? Hihetetlen módon ki vagyunk szolgáltatva annak a pici eszköznek.

– Térjünk rá egy kicsit a fiatalokra. Ön szerint ma mi jelenti rájuk a legnagyobb veszélyt, ha továbbra is a függőségeknél maradunk?


– A válasz egyszerű: mi magunk, felnőttek, hogy mennyire tudunk velük kommunikálni. Például a vacsoraasztalnál a „mi történt az iskolában?” kérdés mellett felmerül-e más téma is. Foci, filmek, zene stb. Ez a fajta kommunikáció hiányzik a legtöbb családban, ezért sokszor nem is ismeri a szülő a saját gyerekét.

– Viszont ha hiányoznak ezek a beszélgetések, honnan veheti észre a szülő, hogy baj van a gyerekkel?

– Ha nem ismeri, akkor valóban honnan? Onnan, hogy én telefonálok egy reggel, az meg nagyon gáz! Ez is egy kicsit sarkított, hiszen attól, hogy valaki berúgva kórházba kerül, még nem biztos, hogy elindult a lejtőn. Én nem hiszem. Ha ismerem a gyerekemet, és látom rajta a rezdüléseket, akkor egyszerű a képlet. De ehhez megfelelő kommunikáció kell.

– Ezek után mit lehet tanácsolni a szülőknek? Kezdjenek el beszélgetni a gyerekkel?

– Azért ez nem ilyen egyszerű, hogy gyere kisfiam/kislányom, bár az elmúlt tizenkét évben nem kommunikáltam veled, most beszélgetni fogunk! A gyereknevelés a világ legveszélyesebb extrém sportja. Ha egyszer elrontunk valamit, nagyon hosszú a regenerálódási folyamat. Időt kell szánni a gyerekre akkor is, ha híradó van vagy focimeccs, ne hárítsuk el a gyerek kommunikációs próbálkozásait, hiszen a neten már minden visszanézhető.

Zacher Gábor. Zenei díjat alapított a Petőfi Rádió. A nagyszabású gálát június 28-án, a Telekom VOLT Fesztivál nulladik napján, Sopronban rendezték meg. 2016.06.28 Fotó: Csudai Sándor

Zacher Gábor /Fotó: Csudai Sándor

– Hogyan lehet megelőzni azt, hogy egy szenvedély függőséggé váljon?

– Működik-e a kontrollmechanizmusunk. Az a baj, hogy a kontroll nem velünk születik, azt életünk első húsz évében kell a bölcs, okos felnőtteknek belénk nevelni. Természetesen ehhez is a kommunikáció kell.

– Ezért lehet, hogy előbb a szülőket kellene egy kicsit a jó irányba terelni?

– Én azt gondolom, hogy merjünk belenézni a saját magunkkal szemben lévő tükörbe, ismerjük-e saját magunkat. Hiszen úgy tudunk csak mások felé kritikát gyakorolni, ha először saját magunkkal vagyunk tisztában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.