2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb XIII.kerület

Kóris János kapta a kerületi építészeti díjat

Kóris János Ybl- és Pro Architectura díjas építész vehette át Tóth József polgármestertől a kerületi építészeti díjat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kóris Sándor büszke a díjra (Fotó: önkormányzat)

Mint lapunk az önkormányzattól megtudta, a XIII. Kerületi Építészeti Díj adományozásával ismerik el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal, tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, építészeti arculatának emeléséhez.
És hogy mit érdemes tudni Kóris Jánosról?
A díjazott 1990-ig az Iparterv tervezője, 1998-ig az Országos Műemlékvédelmi Hivatal vezető, majd irodavezető építésze volt. 1994-től a Budai Építész Műhely alapító, vezető építésze. 1998-tól a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara ipari és mezőgazdasági épülettervezési tanszékének adjunktusa, majd docense. 2009-től címzetes egyetemi tanár. Pályafutása alatt a Konsumex budai üzletház, a Vasarely Múzeum tervezéséért kapott Ybl-díjat, míg 1993-ban a Párizsi Világörökség kiállításon, az UNESCO-palotában felépített hollókői pavilonért Pro Architectura díjban részesítették. Tervei alapján épült meg a Béke téren a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal új szárnya és a Fővárosi Levéltár épülete a Teve utcában.
˜– Őszintén mondom, azért örülök nagyon ennek az elismerésnek, mert elég hosszú idő telt el az épületek átadása óta, ám nem kellett őket átalakítani, meg tudták őrizni saját arculatukat. Az épület elkezdte élni a maga életét és mindenki látja, hogy a terv bevált – mondta az átadáson Kóris Sándor.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A díjátadón a Liszt-díjas Járdányi Gergely nagybőgőművész, Lukácsházi Pál zongorakíséretével adott elő zenei műsort

A RAM Colosseumban tartott ünnepélyes díjátadáson nyitották meg a XIII. kerületi kortárs építészet az elmúlt évtizedben című kiállítást.
˜– A kerület előkelő helyet foglal el a fővárosban. Az átadott épületek a világ élvonalának tendenciájával szinkronban vannak – mondta a megnyitón Sólymos Sándor építész. ˜– Naprakészek, a stílusosak és trendik. Mind közül nagy kedvencem a közelmúltban átadott, passzívházként épített Meséskert óvoda, amely a világ élvonalába emelte a kerületet.
A tárlat a helyszínen október közepéig tekinthető meg, majd vándorkiállításként járja be a kerület több kiállítóterét.

Kapcsolódó Cikkek