EUR: 310,10 Ft
CHF: 289,09 Ft
2017. január 24., kedd
Timót

Belföld

Lakossági tiltakozás miatt nem szállásolnak el több menekült kiskorút egy ausztriai faluban

Keleti pályaudvar, Menekültek, migránsok, adomány, gyűjtés,

Lakossági tiltakozás miatt nem létesítenek kiskorú menekülteket befogadó szálláshelyet egy karintiai faluban – számolt be az osztrák közszolgálati média (ORF) kedden.

A Klagenfurttól negyven kilométerre fekvő Eberndorfban 48 menekült lakik, a tervek szerint további húsz embernek otthont adó helyet akartak létrehozni.

Eberndorftól egy kilométerre már elkezdték átalakítani a mintegy 700 négyzetméteres új otthont, amelynek nincs közvetlen szomszédos épülete, sem közlekedési összeköttetése a településsel.

A mintegy hatezer fős településen 250 lakos részvételével zajlott információs estet szerveztek október elején. A szociáldemokrata polgármester tájékoztatása szerint a rendezvényen “olyan rossz volt a hangulat, hogy a terveket sem tudták teljes egészében bemutatni”. Gottfried Wedenig azt mondta, hogy a médiában olvasható esetek félelmet keltenek az emberekben.

A híresztelések arról szólnak, hogy a fiatal menekültek súlyos bűneseteket követnek el a szálláshelyeken, és ezt a rendőrök tudatosan elhallgatják. A tartományi rendőrségi szóvivő nem tud olyan okokról, amely miatt ezt tennék. Az ORF beszámolója megemlíti, hogy rendőrségi szempontból megalapozatlan a lakosok félelme.

A tartományban hat otthonban 160 kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt helyeztek eddig el, problémás esetek csak elvétve fordulnak elő, viselkedési problémák az esetek 5-10 százalékban tapasztalhatók – közölte az ORF.

2015-ben összesen csaknem 90 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg Ausztriában, ezekből 10 ezer kísérő nélkül érkezett kiskorú menekült kérelme volt. A család nélkül érkező 14 év alattiak jellemzően afgán gyerekek, de sokan jönnek Szíriából és Irakból is. A 14 és 18 év közötti korosztály főleg Afganisztánból, Nigériából és Szomáliából érkezik.

Kapcsolódó Cikkek