EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Belföld

Lakossági tiltakozás miatt nem szállásolnak el több menekült kiskorút egy ausztriai faluban

Lakossági tiltakozás miatt nem létesítenek kiskorú menekülteket befogadó szálláshelyet egy karintiai faluban – számolt be az osztrák közszolgálati média (ORF) kedden.

A Klagenfurttól negyven kilométerre fekvő Eberndorfban 48 menekült lakik, a tervek szerint további húsz embernek otthont adó helyet akartak létrehozni.


Eberndorftól egy kilométerre már elkezdték átalakítani a mintegy 700 négyzetméteres új otthont, amelynek nincs közvetlen szomszédos épülete, sem közlekedési összeköttetése a településsel.

A mintegy hatezer fős településen 250 lakos részvételével zajlott információs estet szerveztek október elején. A szociáldemokrata polgármester tájékoztatása szerint a rendezvényen “olyan rossz volt a hangulat, hogy a terveket sem tudták teljes egészében bemutatni”. Gottfried Wedenig azt mondta, hogy a médiában olvasható esetek félelmet keltenek az emberekben.

A híresztelések arról szólnak, hogy a fiatal menekültek súlyos bűneseteket követnek el a szálláshelyeken, és ezt a rendőrök tudatosan elhallgatják. A tartományi rendőrségi szóvivő nem tud olyan okokról, amely miatt ezt tennék. Az ORF beszámolója megemlíti, hogy rendőrségi szempontból megalapozatlan a lakosok félelme.

A tartományban hat otthonban 160 kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt helyeztek eddig el, problémás esetek csak elvétve fordulnak elő, viselkedési problémák az esetek 5-10 százalékban tapasztalhatók – közölte az ORF.

2015-ben összesen csaknem 90 ezer menedékkérelmi eljárás indult meg Ausztriában, ezekből 10 ezer kísérő nélkül érkezett kiskorú menekült kérelme volt. A család nélkül érkező 14 év alattiak jellemzően afgán gyerekek, de sokan jönnek Szíriából és Irakból is. A 14 és 18 év közötti korosztály főleg Afganisztánból, Nigériából és Szomáliából érkezik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    Varga Mihály: A gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak

    A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

  • 48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    48 millió forintos bírságot kapott a UPC

    Jogszerűtlen piaci magatartása miatt 48 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC-t az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).