EUR: 312,47 Ft
CHF: 271,04 Ft
2018. február 22., csütörtök
Gerzson

Egyéb XI.kerület

Lukácsi Huba Magyar Örökség díjas

Magyar Örökség Díjjal ismerték el Lukácsi Huba tanár úr ifjúságnevelő és közösségformáló munkáját, valamint a Latinovits Zoltán Diákszínpad tevékenységét. Az államosítás után József Attila nevét viselő, majd a rendszerváltozást követően ismét Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumként üzemelő intézmény magyar–angol szakos nyugalmazott tanára 30 éve kollégái biztatására szervezte meg újra az iskolai színjátszókört.

Lukácsi Huba 1980-ban kezdett tanítani az akkori József Attila Gimnáziumban.


– Édesapám orvos volt, otthon meghallgattam az operairodalom színe-javát, és mindennap énekeltem a fáskamrában. A színészi vénámat pedig édesanyámnak köszönhetem, de sokáig egyáltalán nem érdekelt a színház, túlságosan mesterkéltnek éreztem – mesélte Lukácsi tanár úr, aki a tanítás mellett a Spirit együttesben rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, Elvis-számokat és népdalokat énekelt a rádióban, de neki köszönhetjük az anglikánból katolikussá lett gondolkodó, Chesterton műveinek fordításait is.

– 1986 őszére megszűnt a Spirit együttes és felerősödött bennem a színjátszáshoz való vonzódásom, rádöbbentem, lehet máshogy is csinálni, amitől én addig ódzkodtam. Az iskolai színjátszókör 1992-ben felvette a Latinovits Zoltán Diákszínpad nevet, hiszen ő is ide járt, ahogy két testvére, Bujtor István és Frenreisz Károly is. Utóbbi lánya, Zsófi már játszott velünk. Nagyszerű dolgokat sikerült megvalósítanunk a fiatalokkal, sok előadásunkban az iskola tanárai is részt vettek. A csodálatos díszletek előállítása mellett szerepelt többek között Szalai József tanár úr, Posta István, Vass Zoltán és Schulek Dávid, de egy alkalommal beszállt a játékba a már elhunyt Dági Imre karbantartó és Varga Vince portásunk is – számolt be a munkáról a rendező, akinek kezei közül Péterfy Bori, Sudár Annamária, Terescsik Eszter, Kakasi Dóri, Endrédy Gábor, Kernács Péter vagy az idei Kaszás Attila-díjas Schneider Zoltán is kikerült.


– Fokozatosan annyira belegyökereztem a színjátszás csodálatos világába, amelyről korábban azt hittem, egyáltalán nem érdekel, hogy ma már elválaszthatatlanul része az életemnek – vallotta meg a Magyar Örökség díjas Lukácsi Huba, akinek sikeres munkájához az ugyancsak pedagógus felesége jócskán hozzájárul: mindenbe besegít a jelmezválogatástól a kellékek előkészítésén át a színészekkel való törődésig.

– A Latinovits Diákszínpad Apor Vilmos püspök pappá szentelésének 100. és vértanúsága 50. évfordulójára november 9-én a Nemzeti Színházban mutatja be Lukácsi Huba rendezésében az Ungvári Zsolt által írt Áldozat című darabot.

 

Lukácsi Huba Magyar Örökség díjjal11

Lukácsi Huba tanár úr a Magyar Örökség díjról szóló oklevéllel és gyűrűvel

Lukácsi Huba Rómeo11

A Rómeó és Júlia előadás emlékét is őrzi a tanár úr

Kapcsolódó Cikkek

 • Újra itt a tél!

  Újra itt a tél!

  Szánkózó, hógolyózó gyerekek lepték el a Római körúti kilátó mögötti domboldalt: a február közepi havazást láthatóan örömmel fogadták a fiatalok, akik kihasználták a több centi vastag hótakarót és vidáman siklottak le az évtizedek óta népszerű pályán; hogy a szülők se maradjanak ki a jóból, visszafelé ők húzhatták gyermekeiket a szánkón.

 • Rock and Roll Party az Ifiházban

  Rock and Roll Party az Ifiházban

  Technikai okok miatt új időpontban, március 10-én kerül megrendezésre az Ifiházban a Rock and Roll Party. A The Memphis 2017-től működteti klubját az Ifiházban, ez alkalommal vendégük is lesz, a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar érkezik hozzájuk.

 • Muzsika bárhol, bármikor

  Muzsika bárhol, bármikor

  Lőszeres ládából zenedoboz? A pécsi testvérpár nem ismer lehetetlent, ha zenehallgatásról van szó!