EUR: 326,39 Ft
CHF: 283,62 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb XI.kerület

Lukácsi Huba Magyar Örökség díjas

Magyar Örökség Díjjal ismerték el Lukácsi Huba tanár úr ifjúságnevelő és közösségformáló munkáját, valamint a Latinovits Zoltán Diákszínpad tevékenységét. Az államosítás után József Attila nevét viselő, majd a rendszerváltozást követően ismét Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumként üzemelő intézmény magyar–angol szakos nyugalmazott tanára 30 éve kollégái biztatására szervezte meg újra az iskolai színjátszókört.

Lukácsi Huba 1980-ban kezdett tanítani az akkori József Attila Gimnáziumban.


– Édesapám orvos volt, otthon meghallgattam az operairodalom színe-javát, és mindennap énekeltem a fáskamrában. A színészi vénámat pedig édesanyámnak köszönhetem, de sokáig egyáltalán nem érdekelt a színház, túlságosan mesterkéltnek éreztem – mesélte Lukácsi tanár úr, aki a tanítás mellett a Spirit együttesben rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, Elvis-számokat és népdalokat énekelt a rádióban, de neki köszönhetjük az anglikánból katolikussá lett gondolkodó, Chesterton műveinek fordításait is.

– 1986 őszére megszűnt a Spirit együttes és felerősödött bennem a színjátszáshoz való vonzódásom, rádöbbentem, lehet máshogy is csinálni, amitől én addig ódzkodtam. Az iskolai színjátszókör 1992-ben felvette a Latinovits Zoltán Diákszínpad nevet, hiszen ő is ide járt, ahogy két testvére, Bujtor István és Frenreisz Károly is. Utóbbi lánya, Zsófi már játszott velünk. Nagyszerű dolgokat sikerült megvalósítanunk a fiatalokkal, sok előadásunkban az iskola tanárai is részt vettek. A csodálatos díszletek előállítása mellett szerepelt többek között Szalai József tanár úr, Posta István, Vass Zoltán és Schulek Dávid, de egy alkalommal beszállt a játékba a már elhunyt Dági Imre karbantartó és Varga Vince portásunk is – számolt be a munkáról a rendező, akinek kezei közül Péterfy Bori, Sudár Annamária, Terescsik Eszter, Kakasi Dóri, Endrédy Gábor, Kernács Péter vagy az idei Kaszás Attila-díjas Schneider Zoltán is kikerült.


– Fokozatosan annyira belegyökereztem a színjátszás csodálatos világába, amelyről korábban azt hittem, egyáltalán nem érdekel, hogy ma már elválaszthatatlanul része az életemnek – vallotta meg a Magyar Örökség díjas Lukácsi Huba, akinek sikeres munkájához az ugyancsak pedagógus felesége jócskán hozzájárul: mindenbe besegít a jelmezválogatástól a kellékek előkészítésén át a színészekkel való törődésig.

– A Latinovits Diákszínpad Apor Vilmos püspök pappá szentelésének 100. és vértanúsága 50. évfordulójára november 9-én a Nemzeti Színházban mutatja be Lukácsi Huba rendezésében az Ungvári Zsolt által írt Áldozat című darabot.

 

Lukácsi Huba Magyar Örökség díjjal11

Lukácsi Huba tanár úr a Magyar Örökség díjról szóló oklevéllel és gyűrűvel

Lukácsi Huba Rómeo11

A Rómeó és Júlia előadás emlékét is őrzi a tanár úr

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.