2018. május 23., szerda
Dezső

Belföld

Ma is történt valami: izmoztak egy jót Gyurcsányék a betyárokkal

Ahogy az várható volt, nem sikerült feszültség mentesen lehozni a ma délutánra szervezett Kossuth téri megmozdulásokat. Gyurcsányéknak a nagy parlamentölelgetés közben maradt idejük cukkolni a tőlük harminc méterre tüntető radikálisokat, akik persze készséggel álltak le balhézni.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Ritkán megfigyelhető társaság verődött össze ma délután a parlament előtt, miközben a Demokratikus Koalíció (DK) az Országház köré szervezett élőláncot, ezzel egy időben a radikális Betyársereg is megjelent a Kossuth téren. Előbbiek a holnapi népszavazás kapcsán buzdítottak bojkottra, utóbbiak meg éppen az otthonmaradó “hazaárulók” ellen tiltakoztak. Egyik téma sem tűnt túl népszerűnek, Gyurcsányék úgy kétezren lehettek, a Romantikus Erőszak koncerttel feltúrbózott betyároskodás pedig még ennél is kevesebbeket (durván 500 embert) vonzott.


Azt eleve lehetett tudni, hogy a két tábor nem eszik egymás tenyeréből, éppen ezért is tűnt rizikósnak a rendőrség döntése, hogy engedi, hogy a két rendezvény párhuzamosan menjen ugyanazon a helyszínen. Nos, a 16 órai kezdés első perceiben kiderült: a DK és a radikálisok kiegyezésére még biztosan várni kell, a balos szervezők ugyanis a Betyársereg színpada felé fordított hangszórókkal üdvözölték a szélsőségeseket, amelyekből hol a magyar Himnusz, hol a Szózat dübörgött maximális hangerővel. A csendesre ígért élőlánc így aztán pillanatok alatt ezer decibelesre nőtte ki magát.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

A saccra 30 méterrel odébb – a rendőrség egy körbekerített és őrzött folyosóval választotta el Gyurcsányékat Tyirityán Zsoltéktól – gyülekező kopaszok persze rögtön begőzöltek a provokációtól, a színpadon felszólaló Nyikos Márton egyenesen bitófával fenyegette meg a DK-s, jellemzően nyugdíjasokból álló oldalt, Gonda László (a 2006-os események egyik arca) pedig egyszerűen “ledebilezte” a Gyurcsány fanokat mondván, hogy a nemzet hitvallását gyalázzák meg. Szerinte a DK ezzel törvényt sértett, ezért feljelentést fog tenni. A szónokok addig-addig kurblizták az ügyet – az ügyeletes dalnok, Alex Fender például egy “k.rva nehéz énekelni a Himnusszal átellenben” kiszólással le is vonult a dobogóról –, hogy az amúgy sem békés közönségből egyre többen követelték, hogy “menjenek át rendet tenni odaát”.


Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Ez végül meg is történt, talán nem véletlenül pont akkor, amikor maga Gyurcsány Ferenc is feltűnt a színen. Történt, hogy a soha nem zavarba jövő exminiszterelnök és felesége, Dobrev Klára kitalálta, hogy a nagy nehezen összetákolt DK-s parlamenti élőlánc minden egyes tagjával kezet ráznak. A Duna felőli oldalon még nem is volt gond, csakhogy amint felért a térre, az addigra már a Romantikus Erőszakra headbang-elő hazafiak egyből kiszúrták. Néhányan átverekedték magukat a Gyurcsány házaspárig, majd némi zsidózás, hazaárulózás, patkányozás meg férgezés után a megilletődött DK-s mag is magára talált, és ügyesen “nácik” skandálásba kezdett. Volt olyan, aki ennyivel nem érte be: egy kékbe öltözött néni például hangos “cigányok-cigányok” jelzővel fogadta a kissé értetlenkedő betyárokat, egy másik szépkorú már pirosban pedig méretes köpést eresztett meg feléjük. Talált is.

Ekkor léptek közbe a rendőrök, akik kiterelték a rendbontókat a tömegből. Ennek, illetve talán annak is köszönhetően, hogy közben a Romantikus Erőszak rágyújtott a láthatóan széles népszerűségnek örvendő “igenis van cigánybűnözés” kezdetű számára, az ordibálók gyorsan elpárologtak. A végén egyedül Gonda László, a maga ácsolta transzparense és egy DK-s ellendrukker maradt szájkaratézni, de mikorra a magyar államiság jogfolytonosságának problematikájához értek, már a rendőrök is elunták a dolgot és leléptek.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Ennél is nagyobbat szívtak viszont azok a szimpatizánsok, akik az Országház Balassi Bálint utca felőli részén vártak órákig Gyurcsány parolázására, odáig ugyanis a DK elnöke nem merészkedett el. Érzékelve a paprikás hangulatot ő inkább befejezettnek nyilvánította az akciót, majd szintén távozott.

Kapcsolódó Cikkek