2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Aktuális

Vége! Hivatalosan is befejeződött a szavazás – 98 százalék: NEM

A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a kötelező betelepítési kvóta ellen, amit Áder János, köztársasági elnök írt ki október 2-ra, így vasárnap reggel hat órakor országszerte megnyitották a szavazófülkéket.

 

20:54


A szavazatok 94,8 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 3 358 138
Érvényes szavazatok száma 3 085 549, ez az összes választópolgár számának 39,72 százaléka
– az igen szavazatok száma 54 194 (vagyis 1,76 százalék)
– a nem szavazatok száma 3 031 355 (vagyis 98,24 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 204 376


20:48

Kormányszóvivő: a kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni

A kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este az MTI-nek a kormánypártok fővárosi eredményvárójában.  A már közzétett adatokra hivatkozva azt mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek, “a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő”.

20:35

A szavazatok 85,52 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 2 985 398
Érvényes szavazatok száma 2 736 510, ez az összes választópolgár számának 39,46 százaléka
– az igen szavazatok száma 48 968 (vagyis 1,79 százalék)
– a nem szavazatok száma 2 687 542 (vagyis 98,21 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 178 645

20:20

A szavazatok 66,32 százalékának összeszámlálását követően a kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson a részvételi arány a következőképpen alakult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint:

Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 5 265 307
Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 4 990 680
Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0
Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627
Megjelentek száma összesen: 2 241 770
Összesített megjelenési százalék: 42,58
Megjelentek száma belföldön: 2 167 118
Belföldi megjelenési százalék: 43,42
Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652
A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18

98,2 százalékkal vezetnek a nemek 66,3 százalékos feldolgozottságnál.

20:11

22 órától hamarabb biztosan nem lesz eredmény

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a népszavazás 19 órai részvételi adatairól az eredménnyel együtt, várhatóan 22 és 23 óra között ad tájékoztatást – közölte az iroda elnöke.  Pálffy Ilona vasárnap esti, a választási központban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a végleges magyarországi megjelenési arányt a szavazatszámláló bizottságok az eredmények közlésével együtt rögzítik az informatikai rendszerben.

Kvótareferendum - Urnabontás /Fotó: MTI

Kvótareferendum – Urnabontás /Fotó: MTI

20:00

Bombariadó és egy ittas szavazó miatt késett több szavazókör bezárása

Egy III. kerületi szavazókör egy ittas választópolgár miatt fél nyolc után pár perccel zárt, a XIII. kerületben pedig bombariadó volt három helyen, ezért nem tudott minden szavazókör bezárni este 7 órakor – hangzott el a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján.  Egy, a szavazókörben megjelent részeg ember miatt csak 19 óra 35 perckor tudott bezárni egy szavazókör a főváros III. kerületében, “rá várt az egész ország” – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

19:35

Semjén: a kormány megkapta a felhatalmazást, hogy megvédje az országot a kötelező kvótától

A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától – mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

19:30

Megkezdte a levélszavazatok szkennelését az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte a megérkezett csaknem 74 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését, a munkát mintegy harminc munkatársuk végzi.  Szkennelésre – a kézi számolást megelőzően – azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják. Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos népszavazáson. Az NVI hétfőtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó lezárt borítékok felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát. Vasárnap reggelig összesen több mint 90 ezer levélszavazatot juttattak vissza a Nemzeti Választási Irodához a jogosultak, ezek közül az ellenőrzés során 74 652 szavazási iratot találtak érvényesnek. Az országos népszavazásra összesen 274 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

Urnabontás a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban kialakított 24. szavazókörben /Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Urnabontás a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban kialakított 24. szavazókörben /Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

19:15

Vége! Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a voksolás az ország 3177 településén kialakított 10 331 szavazókörben a vasárnap tartott országos népszavazáson. Azok a szavazni akarók, akik már sorban állnak, még leadhatják voksukat.  A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbontanák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, csak ezek után bonthatják fel az urnákat.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

19:00

Várhatóan 50 százalék alatt lesz a részvétel

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson – jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület vasárnapi ülésén.  Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival – amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,71 százalék volt – valószínűleg 50 százalék alatt várható a részvétel a szavazás lezárásakor. Az ülésen Pálffy Ilona tájékoztatta a bizottságot a szavazásnapi eseményekről. Mint mondta, az amerikai kontinensen szombaton volt a szavazás, a 13 amerikai külképviseleten a 647 szavazásra jelentkezett választópolgárból 499-en szavaztak, ez 77,13 százalékos megjelenési arányt jelent.

18:55

NVB: jogsértő volt egy budapesti oevb-elnök szavazási felhívása

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő volt a budapesti 13. számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottság (oevb) elnökének a népszavazáson való részvételre történő felhívása.  A testület vasárnapi határozata szerint a helyi újságban közzétett nyilatkozat akkor is jogsértő, ha azt Herman Edit nem oevb-elnökként, hanem ügyvédként jegyezte. Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, állapítsák meg, hogy az oevb-elnök megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét. Mint mondta, aki a választási bizottság tagja, annak ez a minősége akkor is fennáll, ha éppen ügyvédként közöl írást.

18:50

A Nézőpont Intézet 3,2 millió “nem” szavazatra számít

Az intézet az MTI-hez vasárnap, az urnazárás előtt fél órával eljuttatott közleményében azt valószínűsítette, hogy a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a “nem” voksok 95 százalékot tesznek majd ki. A felmérés készítői szerint “igennel” mindössze az érvényesen voksolók 5 százaléka szavaz, hozzávetőlegesen 168 ezer ember. A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása ezer felnőtt megkérdezésével készült, és a belföldi lakosság körében a nem, a kor, a régió, a településtípus és az iskolai végzettség szempontjából is reprezentatívnak tekinthető, maximális mintavételi hibája pedig 3,2 százalék.

18:33

Feljelentéssel fenyegetőzött egy nő Kőbányán

Kőbányán egy nő miután átvette a szavazólapot, úgy döntött, hogy mégsem szavaz. A kapott papírt egy asztalra tette, majd lefényképezte. Amikor ezt a szavazatszámláló bizottság szóvá tette, (ugyanis ez szigorúan tilos) kiabálni kezdett, aztán elkérte a bizottsági tagok nevét, hogy feljelentést tegyen.

18:10

Negyven százalék körül volt a részvétel fél hatkor

A legújabb részvételi adatok szerint 17 óra 30 percig a választásra jogosultak 39,88 százalék vett részt a kvótareferendumon – adta közzé 18 óra után percekkel a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

A 15 órás részvételi adatok alapján azonban nem számít érvényes eredményre a kvótareferendumon a Nemzeti Választási Bizottság – erről Patyi András elnök beszélt kora esti sajtótájékoztatóján, röviddel a 18 órás részvételi adatok közzététele előtt. Mivel a 15 órás adatok 30,66 százalékos részvételről szóltak, a bizottsági elnök szerint a végleges eredmény valahol 40 és 50 százalék körül alakul majd a 19 órás urnazáráskor.

Grafika: valasztas.hu

Grafika: valasztas.hu

Arról is beszámoltak, hogy országszerte összesen 13 rendkívüli esemény történt és három rendzavarásról is jelentést tettek a szavazókörökből.  Egy helyütt egy nő fotókat akart készíteni a szavazóhelyiségben, és amikor ennek befejezésére szólították fel, a megfogalmazás szerint “jelenetet rendezett”. Egy tiszaalpári férfi nem akarta elfogadni, hogy ő nem abban a szavazókörben jogosult a voksolásra, és nem akarta elhagyni a szavazókört, ezért rendőrt hívtak, de mire megérkeztek, a férfi távozott. A harmadik rendzavarás során egy szavazó nem dobta szavazólapját az urnába, hanem letette a szavazóhelyiség bejáratához.

17:54

NVB-elnök: várhatóan 50 százalék alatt lesz a részvétel

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival – amikor 15 órakor a megjelenési arány 37,7 százalék volt – valószínűleg 50 százalék alatt várható a megjelenési arány a szavazás lezárásakor.

Dr. Pálffy Ilona /Fotó: Csudai Sándor

Dr. Pálffy Ilona /Fotó: Csudai Sándor

17:33

Az ajtóra ragasztotta a szavazólapját

A Nemzeti Választási Iroda honlapján számolt be arról, hogy Hosszúhetényben, a Baranya megyei kettes választókör bejárati ajtajára ragasztotta valaki a szavazólapját. Miután leszedték a  szavazólapot az ajtóról, a helyi választási bizottság jegyzőkönyvet vett fel az esetről.

17:05

Az NVI közölte a szombatig beérkezett levélszavazatok végleges számát

Véglegesítette a népszavazásra szombat éjfélig beérkezett levélszavazatok számát a Nemzeti Választási Iroda (NVI). A vasárnap reggeli adatok szerint a szombat délelőtt beérkezett levélszavazatok száma 814 volt, azóta azonban az NVI összeszámolta a szombat dél és éjfél között beérkezett levélszavazatokat is, így a végleges szombati adat 2330.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Ezek szerint szeptember 14. és október 1. között, szombat éjfélig 64 283 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, és további 26 638-at a külképviseletekről szállítottak ide. Összesítve tehát 90 921 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez a vasárnapi szavazás megkezdése előtt. Ezek közül 89 405 szavazási iratot ellenőriztek vasárnap reggelig, és ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék).

16:45

Gulyás: politikailag érvényes lesz a népszavazás

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot – mondta Gulyás Gergely, a magyar parlament fideszes alelnöke az El País című spanyol baloldali napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában.  “Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot. Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy szerinte az európai állampolgárok nagy többsége is ugyanezeket a nézeteket osztja.

16:30

Több bizottsági tag is rosszul lett

Epilepsziás rohamot kapott a Pest megyei Tápióságban egy szavazatszámláló bizottsági tag, orvosi ellátásra volt szükség. A Fejér megyei Ercsiben és a Baranya megyei Páprádon is egy bizottsági tag lett rosszul, utóbbit kórházba kellett szállítani.

15:40

Részvételi arány – 15 óra – 30,66 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,66 százaléka (2 448 614 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”
A fővárosban a szavazók 27,38 százaléka, 368 184 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

Grafika: valasztas.hu

Grafika: valasztas.hu

14:20

A cseh külügyminiszter:”kvótarendszer halva született gyerek, nem működőképes”

“Úgy látom, Európa kezdi tudatosítani, amit a pozsonyi uniós csúcstalálkozó is bizonyított, ha nem leszünk képesek összefogni, és nem hagyunk fel a bizonyíthatóan működésképtelen dolgokról folytatott vitáinkkal, akkor mindent elveszíthetünk” – jelentette ki Zaorálek a közszolgálati cseh televízió vasárnapi politikai vitaműsorában, a magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatban. A cseh diplomácia vezetője szerint a “kvótarendszer halva született gyerek, nem működőképes”, és megvalósításának eddigi eredménye nagyon gyenge. “Számomra ez már a múlt, de kellemetlen, hogy a politikai vita erről ilyen hosszú ideig tartott” – tette hozzá.

14:10

M1: Szerbiában pozitív fejleményeket várnak a migránsok

Muci Attila azt mondta: olyan hírek, információk terjednek körükben, hogy a népszavazás után Magyarország esetleg már hétfőn megnyithatja előttük a határait, és továbbhaladhatnak a kiszemelt európai uniós ország felé. A migránsok készen állnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül tovább induljanak Magyarország felé – tette hozzá.

13:40

Részvételi arány – 13 óra – megyénként

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 23,56 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Baranya megye: 21,8 százalék 67 875 szavazó
Bács-Kiskun megye: 25,2 százalék 107 317 szavazó
Békés megye: 24,71 százalék 72 381 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 21,61 százalék 117 051 szavazó
Csongrád megye: 24,73 százalék 83 359 szavazó
Fejér megye: 24,45 százalék 84 441 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 25,91 százalék 93 356 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 23,48 százalék 101 915 szavazó
Heves megye: 25,45 százalék 62 671 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 24,25 százalék 75 422 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 23,44 százalék 58 366 szavazó
Nógrád megye: 24,73 százalék 39 945 szavazó
Pest megye: 24,16 százalék 240 500 szavazó
Somogy megye: 24,16 százalék 62 101 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 21,78 százalék 99 740 szavazó
Tolna megye: 24,18 százalék 45 248 szavazó
Vas megye: 25,7 százalék 53 475 szavazó
Veszprém megye: 24,89 százalék 72 307 szavazó
Zala megye: 25,22 százalék 57 918 szavazó

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 344 ezer választópolgárból 0,78 százalék, 10 522 választó adta le szavazatát. Délelőtt 9 órára már a jogosultak 4,85 százaléka (65 163 választó), 11 órára a jogosultak 13,13 százaléka (176 569 választó), 13 órára a jogosultak 21,31 százaléka (286 468 választó) járult az urnákhoz.

13:10

Gyanús csomag miatt felfüggesztették a népszavazást

Reggel 8 óra 20 és 8 óra 40 perc körött fel kellett függeszteni a népszavazást Budapesten, a XV. kerületben. A Népszabadság úgy tudja, hogy Rákospalotán egy parkban talált gazdátlan csomag okozott riadalmat, ezért átmenetileg szünetelt a szavazás. Miután a tűzszerészek végeztek a táska átvizsgálásával, kiderült, hogy semmiféle robbanó- vagy más veszélyes anyagot nem tartalmaz, csupán csak néhány tankönyv és CD volt benne.

13:00

Hová menjek szavazni? – Ez a térképes alkalmazás segít

Vannay-Skody Tamás, a VISZ munkatársa elmondta: internetes térképalkalmazás is segíti azokat, akik nem találják az értesítőjüket, és nem tudják hol szavazhatnak. Az értesítő egyébként nem feltétele a szavazásnak. A térképes alkalmazás a www.valasztas.hu oldalról érhető el a “Hová menjek szavazni?” címről.
A VISZ munkatársaitól a 06-1-795-3310-as telefonon lehet érdeklődni, szombaton 15 óráig, vasárnap pedig reggel 6-tól legalább este 7 óráig.

12:30

Nem tetszik a kvóta az osztrák külügyminiszternek

A menekültproblémát nem lehet a menekültek kvótákon alapuló elosztásával megoldani – mondta az osztrák külügyminiszter egy vasárnapi német lapnak adott interjúban.  Sebastian Kurz a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy rossznak tartja a 160 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról hozott döntést.

11:45

Részvételi arány – 11 óra – Budapest

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 344 ezer választópolgárból 0,78 százalék, 10 522 választó adta le szavazatát. Délelőtt 9 órára már a jogosultak 4,85 százaléka (65 163 választó), 11 órára a jogosultak 13,13 százaléka (176 569 választó) járult az urnákhoz.

Kvóta - Szavazás /Fotó: Csudai Sándor

Kvóta – Szavazás /Fotó: Csudai Sándor

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye: 15,72 százalék 48 942 szavazó
Bács-Kiskun megye: 18,53 százalék 78 918 szavazó
Békés megye: 18,2 százalék 53 327 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 14,61 százalék 79 107 szavazó
Csongrád megye: 17,65 százalék 59 492 szavazó
Fejér megye: 17,5 százalék 60 451 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 18,54 százalék 66 778 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 16,99 százalék 73 751 szavazó
Heves megye: 18,28 százalék 45 017 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 17,86 százalék 55 563 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 16,5 százalék 41 073 szavazó
Nógrád megye: 16,97 százalék 27 416 szavazó
Pest megye: 16,52 százalék 164 445 szavazó
Somogy megye: 17,43 százalék 44 794 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 14,85 százalék 67 991 szavazó
Tolna megye: 18,01 százalék 33 705 szavazó
Vas megye: 18,04 százalék 37 527 szavazó
Veszprém megye: 17,79 százalék 51 677 szavazó
Zala megye: 17,73 százalék 40 733 szavazó

Részvételi arány – 11 óra – Országos

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,37 százaléka (1 307 276 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

/Grafika: valasztas.hu

/Grafika: valasztas.hu

11:30

Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya is szavazott

Orbán Ráhel /Fotó: Csudai Sándor

Orbán Ráhel /Fotó: Csudai Sándor

11:21

Így szavazott Áder János köztársasági elnök

Áder János köztársasági elnök is leadta szavazatát /Fotó: Csudai Sándor

Áder János köztársasági elnök is leadta szavazatát /Fotó: Csudai Sándor


11:15

Sok az érvénytelen levélben leadott szavazat

Vasárnap délig nagyjából 90 ezer szavazatot néztek át, ezeknek a 16 százaléka érvénytelen volt.  Összesen  274 ezer választásra jogosult levélszavazó van, közülük 121 ezren adták már szavazatukat.

10:53

Hazazavarták átöltözni a szavazatszámlálót

Egy piros ing és egy piros nyakkendő okozott kisebb kavarodást a Fejér megyei Velencén. Történt, hogy az egyik szavazatszámláló bizottsági tag ilyen színű öltözékben jelent meg a szavazóhelyiségben, mire a hat fős bizottság úgy ítélte meg, hogy ez alkalmas arra, hogy befolyásolja a voksolni érkezőket.

10:03

Agresszív darazsak akadályozták a szavazást Szekszárdon

A teol.hu írta meg, hogy a 29-es számú szavazókörben fél nyolckor Darazsak zavarták meg a szavazást. A Dienes Általános Iskolában (Szent-Györgyi Albert utca 6.) kialakított szavazókör áttelepült másik terembe, néhány percre (áttelepülés idejére) szünetelt a szavazás. További intézkedésre nem volt szükség.

10:00

A brit közmédia internetes oldalán címlapon hozza a magyar népszavazást

www.bbc.co.uk

www.bbc.co.uk

9:45

Részvételi arány – 9 óra – Budapest

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 344 ezer választópolgárból 0,78 százalék, 10 522 választó adta le szavazatát. Délelőtt 9 órára már a jogosultak 4,85 százaléka (65 163 választó) járult az urnákhoz.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye: 7,26 százalék 22 608 szavazó
Bács-Kiskun megye: 8,92 százalék 37 988 szavazó
Békés megye: 8,78 százalék 25 705 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 6,33 százalék 34 281 szavazó
Csongrád megye: 8,28 százalék 27 906 szavazó
Fejér megye: 7,89 százalék 27 260 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 8,01 százalék 28 875 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 8,05 százalék 34 959 szavazó
Heves megye 8,33 százalék: 20 507 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 8,73 százalék 27 143 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 7,12 százalék 17 716 szavazó
Nógrád megye: 7,15 százalék 11 552 szavazó
Pest megye: 7,1 százalék 70 649 szavazó
Somogy megye: 8,14 százalék 20 929 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 6,79 százalék 31 120 szavazó
Tolna megye: 8,68 százalék 16 237 szavazó
Vas megye: 7,79 százalék 16 213 szavazó
Veszprém megye: 8,18 százalék 23 755 szavazó
Zala megye: 7,88 százalék 18 100 szavazó

 

9:40

Mikor lesz eredmény?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona elmondta, hogy este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a leadott szavazatok feldolgozottsága. Lassulhat az eredmények megállapítása. Ha szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.

9:28

Orbán: a legfontosabb, hogy több lesz-e a nem, mint az igen

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak – érvénytelenség esetén is – lesz közjogi következménye.

9:00

Orbán Viktor miniszterelnök is leadta szavazatát

Orbán Viktor és felsége, Lévai Anikó /Fotó: Csudai Sándor

Orbán Viktor és Lévai Anikó /Fotó: Csudai Sándor


08:00

Részvételi arány – 7 óra – Budapest

A fővárosban a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 344 ezer választópolgárból 0,78 százalék, 10 522 választó adta le szavazatát.

07:50

Első szavazók a Zugligeti Általános Iskolában

07:30

Új, műanyag urnák is várják a szavazatokat

A népszavazásnál elkezdi lecserélni a Nemzeti Választási Iroda a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak, vasárnap már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna.

Füzi János, a szavazatszámláló bizottság elnöke lezár egy műanyag urnát a VII. kerületi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában kialakított 15. szavazókörben a kvótareferendum napján /Fotó: MTI

Füzi János, a szavazatszámláló bizottság elnöke lezár egy műanyag urnát a VII. kerületi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskolában kialakított 15. szavazókörben a kvótareferendum napján /Fotó: MTI


06:44

Figyelj oda! Könnyen érvénytelen lehet a szavazatod

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi országos népszavazáson az ország 10 331 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között. A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni; csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz “érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás /Fotó: Csudai Sándor

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás /Fotó: Csudai Sándor

Amikor a választó megjelenik a szavazatszámláló bizottság előtt, a bizottság először ellenőrzi a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), valamint azt, hogy szerepel-e a szavazóköri névjegyzékben. Ha a szavazásnak nincs akadálya, akkor a bizottság egyik tagja a népszavazási szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a szavazólap bal felső sarkában, és a hozzá tartozó borítékkal együtt átadja a választópolgárnak.

06:05

Megnyitottak a szavazókörök

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 331 szavazókörében az országos népszavazáson, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Ma, azaz vasárnap, szavazaz az egész ország /Fotó: Csudai Sándor

Ma, azaz vasárnap, szavazaz az egész ország /Fotó: Csudai Sándor

A népszavazáson feltett kérdés így szólt:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Brüsszel mielőbb életbe akarja léptetni a kvótacsomagot, és ennek érdekében nyomás alá helyezi a tagállamokat. Az Európai Bizottság pénzbüntetéssel fenyegeti azokat az tagállamokat, amelyek nem szeretnének migránsokat betelepíteni. A pénzbüntetés mértéke 78 millió forint lenne bevándorlónként. Ezzel szemben egy magyar emberre fejenként 1 millió forint uniós támogatás jut hét év alatt. A kilátásba helyezett büntetés akkora összeg, amelyért egy magyar ember átlagosan 39 évig dolgozik. A büntetésre vonatkozó javaslat valójában egy nyílt zsarolás azokkal szemben, akik nem hajlandóak elfogadni a kényszerbetelepítést. A magyar kormány elutasítja ezt a nyomásgyakorlást – olvasható a kormány.hu oldalán.

nogo

Fotó: Kormány.hu

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.