EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 23., vasárnap
Lenke

Extra Pécs

Már nem kísért a szellemház – eltűnt 25 emelet

Fotó: Németh Krisztina

Az egykori Magasház helyén a hét elején már csak ötemeletnyi lépcsőház magasodott Fotó: Németh Krisztina

Hét hónap alatt tűnt el az évtizedek óta üresen álló Magasház. A pécsiek 25 emeletesének márciusban estek neki. Először egy, az országban legmagasabbnak számító, 104 méter emelési magasságú, 500 tonnás autódaruval haladtak a munkálatok, majd az utolsó hetekben sima bontógépekkel dolgoztak az épület maradványain.

Tudta? A szellemház még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete. A 80 méteres épületben négy lift is volt.

Most a környék lakóitól kérdezik meg, hogy a befüvesített területen mit látnának szívesen: parkot, esetleg bevásárlóközpontot vagy épp kutyafuttatót? De választ várnak arra a kérdésre is, hogy legyen-e a Magasháznak emlékműve. A kérdőíves konzultációt Páva Zsolt polgármester és Fazekas Orsolya, a terület önkormányzati képviselője kezdeményezte.

A Magasház számokban:

Két évig építették

1976-ban költöztek be az első lakók

250 lakást alakítottak ki

Egy közepes baranyai falu lakosságának megfelelő ember élt itt

1989-ben rozsdásodást tapasztaltak, életveszélyessé minősítették a házat

1990 óta állt üresen, több mint 25 éven keresztül

Összesen 20 ezer tonna vasbetont bontottak el

Kapcsolódó Cikkek

  • 5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    5 kínzó kérdés a Trónok harca új évadáról

    Nemrég kezdődött a Trónok harca legújabb évada, ami természetesen mindenféle rekordot megdöntött. A kritikusok szerint a nyitó epizód kissé vontatott volt, persze a rajongók így is odáig voltak Havas Jontól Daenerystől és a többiektől.

  • Cirkusz a Szigeten!

    Cirkusz a Szigeten!

    A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majdnem 1000 fős sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett, és a fesztivál fennállásának 25.