EUR: 308,44 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. szeptember 20., szerda
Friderika

Extra Pécs

Már nem kísért a szellemház – eltűnt 25 emelet

Fotó: Németh Krisztina

Az egykori Magasház helyén a hét elején már csak ötemeletnyi lépcsőház magasodott Fotó: Németh Krisztina

Hét hónap alatt tűnt el az évtizedek óta üresen álló Magasház. A pécsiek 25 emeletesének márciusban estek neki. Először egy, az országban legmagasabbnak számító, 104 méter emelési magasságú, 500 tonnás autódaruval haladtak a munkálatok, majd az utolsó hetekben sima bontógépekkel dolgoztak az épület maradványain.

Tudta? A szellemház még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete. A 80 méteres épületben négy lift is volt.

Most a környék lakóitól kérdezik meg, hogy a befüvesített területen mit látnának szívesen: parkot, esetleg bevásárlóközpontot vagy épp kutyafuttatót? De választ várnak arra a kérdésre is, hogy legyen-e a Magasháznak emlékműve. A kérdőíves konzultációt Páva Zsolt polgármester és Fazekas Orsolya, a terület önkormányzati képviselője kezdeményezte.

A Magasház számokban:

Két évig építették

1976-ban költöztek be az első lakók

250 lakást alakítottak ki

Egy közepes baranyai falu lakosságának megfelelő ember élt itt

1989-ben rozsdásodást tapasztaltak, életveszélyessé minősítették a házat

1990 óta állt üresen, több mint 25 éven keresztül

Összesen 20 ezer tonna vasbetont bontottak el

Kapcsolódó Cikkek

  • Hajas László, Wossala Rozina és Mary PopKids Sanyi életet cserélt – VIDEÓ!

    Hajas László, Wossala Rozina és Mary PopKids Sanyi életet cserélt – VIDEÓ!

    Te mikor próbáltál ki utoljára valami újat? Akkor fedezheted fel a világot igazán, ha mersz változtatni, hiszen az izgalmas dolgok a komfortzónádon kívül történnek. A Schweppes ennek bizonyítására három ismert személyiséget dobott a mélyvízbe: Hajas Lászlót, Wossala Rozinát és a Mary PopKids frontemberét, Bártfalvi Sándort, akik egy napra szerepet cseréltek.

  • Erotikus képekkel zsarolhatják Majkát

    Erotikus képekkel zsarolhatják Majkát

    Nagy bajban van az, aki feltörte Majka és Dundika régi telefonját, Sztárban sztár zsűritagja keményen beolvasott neki és ha visszaél a képekkel, akkor akár két évet is kaphat.