EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Mars körüli pályára állt az ExoMars űrszondája

Félmilliárd kilométer megtétele és hét hónapnyi repülés után a Mars körüli pályára állt az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondája, de a földi irányító központ szakemberei a korábbi hírekkel ellentétben még nem tudják megerősíteni leszállóegységének sikeres landolását a bolygón.

A Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modullal egy perccel a landolás tervezett ideje előtt megszakadt a kapcsolat.


Don McCoy, az ExoMars Projekt menedzsere elmondta, a leszállóegységről érkezett jelek megerősítették, hogy a modul belépett a Mars légkörébe és kinyitotta ejőternyőjét, de még túl korai többet biztosan mondani a leszállóegység állapotáról.

Ugyanakkor az ESA a TGO-űrszondát sikeresen pályára állította a vörös bolygó körül.

Az irányítóközpontban várják a jelvétel következő időpontját, amikor a NASA Mars Reconnaissance űrszondája átrepül a Schiaparelli landolási helye fölött, és közép-európai idő szerint 20 óra körül továbbíthat jeleket a leszállóegységről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.