2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

Még nem tehető ki a pont

Szétlőtt_harckocsi_a_Móricz_Zsigmond_körtéren-wikipedia

Szétlőtt harckocsi 1956-ban a Móricz Zsigmond körtéren

Így, a hatvanadik évforduló kapcsán nem a 10 esztendővel ezelőtti paprikaspray-s lovasrohamra, a szemkilövő bérrendőrökre és azóta is békésen, háborítatlanul köztünk járó felbujtókra és elkövetőkre emlékszem, de még csak nem is 1956 októberének dicsőséges napjaira, hanem egy mára már marginálissá vált, 13 évvel ezelőtti eseménysorra.

Akkor éppen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, akiről addigra már kiderült D-209-es múltja. Így kellett szembesülnie a karrierjét megalapozó Kádár-korszak sarokpontjával, 1956 őszével. 2003. október 23-án kitört a botrány, mert kiderült, hogy MeD-209gyessy szigorúan titkos koszorút juttat el (küld!) a 301-es parcellába, de ugyanott nem lesz semmiféle kormánymegemlékezés, mint ahogy az is szemet szúrt, hogy a Kossuth tértől annak a kormánynak messze van az ötven méterre található Vértanúk tere is, és inkább Párizsban emlékezett az akkori kormányfő a forradalomra és szabadságharcra. És mindezt 2003. október 26-án sikerült még jobban megfejelni.


Aznap ugyanis társadalmi célú hirdetésben szólt hozzánk a Miniszterelnöki Hivatal: „Ünnepeljünk közösen november negyedikén!”

Azért erre a hírre, hirdetésre végigfutott ajkaim közt egy nem is oly’ halk: Anyátok! Nyilvánvaló lett, hogy annak a szocialista–szabad demokrata kormánynak november negyedike az ünnep. De csak nekik! Azonban, hála istennek, van itt még rajtuk kívül pár millió jóérzésű ember, akiknek ez gyásznap. Nekik testvérek, nekünk idegenek azok, akik akkor 35 évre megszállták hazánkat. Mert nekünk Magyarország a hazánk. Mi nem ideiglenesen állomásozunk itt, hanem örökre.


Bár nagy a törekvés és a társadalmi igény, hogy végre záruljon már le a rendszerváltozás, de azért ne feledjük: a demokrácia keretein belül juthattak kormányra azok, akik Magyarország megszállását tekintik ünnepnek.

Szóval van még dolog, elég sok, hogy a pesti srácok emléke előtt tiszta szívvel tiszteleghessünk. Akár már a hatvanadik évfordulón is.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  Két és fél milliárd forint állami támogatásból újul meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 • Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Hatalmas siker! Magyarország fővárosában, Budapesten tartják márciusban a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót.

 • 11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  Ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a zuglói gázoló néven elhíresült T. Klára büntetőpere. A 25 éves nő 2016 novemberében gázolt halálra egy 86 éves bácsit, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

 • Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Olyan javaslatot tárgyal a kormány ma, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról – értesült az Origo. Információjukat az támasztja alá, hogy tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt országos választmánya politikai határozatban ítéli el a Soros-tervet, és felszólították a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel annak végrehajtása ellen.