EUR: 305,02 Ft
CHF: 276,54 Ft
2017. július 22., szombat
Magdolna

Belföld

Még nem tehető ki a pont

Szétlőtt_harckocsi_a_Móricz_Zsigmond_körtéren-wikipedia

Szétlőtt harckocsi 1956-ban a Móricz Zsigmond körtéren

Így, a hatvanadik évforduló kapcsán nem a 10 esztendővel ezelőtti paprikaspray-s lovasrohamra, a szemkilövő bérrendőrökre és azóta is békésen, háborítatlanul köztünk járó felbujtókra és elkövetőkre emlékszem, de még csak nem is 1956 októberének dicsőséges napjaira, hanem egy mára már marginálissá vált, 13 évvel ezelőtti eseménysorra.

Akkor éppen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, akiről addigra már kiderült D-209-es múltja. Így kellett szembesülnie a karrierjét megalapozó Kádár-korszak sarokpontjával, 1956 őszével. 2003. október 23-án kitört a botrány, mert kiderült, hogy MeD-209gyessy szigorúan titkos koszorút juttat el (küld!) a 301-es parcellába, de ugyanott nem lesz semmiféle kormánymegemlékezés, mint ahogy az is szemet szúrt, hogy a Kossuth tértől annak a kormánynak messze van az ötven méterre található Vértanúk tere is, és inkább Párizsban emlékezett az akkori kormányfő a forradalomra és szabadságharcra. És mindezt 2003. október 26-án sikerült még jobban megfejelni.

Aznap ugyanis társadalmi célú hirdetésben szólt hozzánk a Miniszterelnöki Hivatal: „Ünnepeljünk közösen november negyedikén!”

Azért erre a hírre, hirdetésre végigfutott ajkaim közt egy nem is oly’ halk: Anyátok! Nyilvánvaló lett, hogy annak a szocialista–szabad demokrata kormánynak november negyedike az ünnep. De csak nekik! Azonban, hála istennek, van itt még rajtuk kívül pár millió jóérzésű ember, akiknek ez gyásznap. Nekik testvérek, nekünk idegenek azok, akik akkor 35 évre megszállták hazánkat. Mert nekünk Magyarország a hazánk. Mi nem ideiglenesen állomásozunk itt, hanem örökre.

Bár nagy a törekvés és a társadalmi igény, hogy végre záruljon már le a rendszerváltozás, de azért ne feledjük: a demokrácia keretein belül juthattak kormányra azok, akik Magyarország megszállását tekintik ünnepnek.

Szóval van még dolog, elég sok, hogy a pesti srácok emléke előtt tiszta szívvel tiszteleghessünk. Akár már a hatvanadik évfordulón is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Több mint félmilliárd nemzetiségi táboroknak és civileknek

  Idén 360 millió forintos támogatást kapnak nemzetiségi gyermektáborok, egy pályázat pedig összesen több mint 180 milliót juttat civil szervezeteknek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 • A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek lehetőséget adnak a munkára

  A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a lehetőségét annak, hogy nyugdíjba vonulásuk után is dolgozni tudjanak azok, akik még kedvet és energiát éreznek ehhez – mondta a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  Campus Fesztivál: Több mint száz program a második napon

  A Campus Fesztivál második napján, pénteken több mint száz program várja az érdeklődőket a debreceni Nagyerdőbe: mások mellett a The Prodigy, a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, a Brains és a Kiscsillag is koncertezik – jelezte a fesztivál sajtófőnöke pénteken az MTI-nek.

 • Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Családbarát minősítési programot indít a kormány

  Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára.