EUR: 310,75 Ft
CHF: 271,00 Ft
2017. szeptember 26., kedd
Jusztina

Belföld

Még nem tehető ki a pont

Szétlőtt_harckocsi_a_Móricz_Zsigmond_körtéren-wikipedia

Szétlőtt harckocsi 1956-ban a Móricz Zsigmond körtéren

Így, a hatvanadik évforduló kapcsán nem a 10 esztendővel ezelőtti paprikaspray-s lovasrohamra, a szemkilövő bérrendőrökre és azóta is békésen, háborítatlanul köztünk járó felbujtókra és elkövetőkre emlékszem, de még csak nem is 1956 októberének dicsőséges napjaira, hanem egy mára már marginálissá vált, 13 évvel ezelőtti eseménysorra.

Akkor éppen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, akiről addigra már kiderült D-209-es múltja. Így kellett szembesülnie a karrierjét megalapozó Kádár-korszak sarokpontjával, 1956 őszével. 2003. október 23-án kitört a botrány, mert kiderült, hogy MeD-209gyessy szigorúan titkos koszorút juttat el (küld!) a 301-es parcellába, de ugyanott nem lesz semmiféle kormánymegemlékezés, mint ahogy az is szemet szúrt, hogy a Kossuth tértől annak a kormánynak messze van az ötven méterre található Vértanúk tere is, és inkább Párizsban emlékezett az akkori kormányfő a forradalomra és szabadságharcra. És mindezt 2003. október 26-án sikerült még jobban megfejelni.

Aznap ugyanis társadalmi célú hirdetésben szólt hozzánk a Miniszterelnöki Hivatal: „Ünnepeljünk közösen november negyedikén!”

Azért erre a hírre, hirdetésre végigfutott ajkaim közt egy nem is oly’ halk: Anyátok! Nyilvánvaló lett, hogy annak a szocialista–szabad demokrata kormánynak november negyedike az ünnep. De csak nekik! Azonban, hála istennek, van itt még rajtuk kívül pár millió jóérzésű ember, akiknek ez gyásznap. Nekik testvérek, nekünk idegenek azok, akik akkor 35 évre megszállták hazánkat. Mert nekünk Magyarország a hazánk. Mi nem ideiglenesen állomásozunk itt, hanem örökre.

Bár nagy a törekvés és a társadalmi igény, hogy végre záruljon már le a rendszerváltozás, de azért ne feledjük: a demokrácia keretein belül juthattak kormányra azok, akik Magyarország megszállását tekintik ünnepnek.

Szóval van még dolog, elég sok, hogy a pesti srácok emléke előtt tiszta szívvel tiszteleghessünk. Akár már a hatvanadik évfordulón is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Letolvajozzák Vonát a háta mögött

  Vona Gábor elleni lázadásról írt a Ripost múlt pénteken, miután korábban bejutottak a radikális Jobbik siófoki frakcióülésére. A lap szerint Vonát tolvajként emlegetik, amiért ellopta a párt lelkét, miközben Volner János frakcióvezető azért került partvonalra, mert a párt új Főnöke, Simicska Lajos nagyvállalkozó “buta rendőrnek” tartja.

 • A devizahiteleseken segített a kormány

  A devizahiteleseken segített a kormány

  Magyarországon 2002 után a szocialista kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert. Ez a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat, aminek eredményeként a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett.

 • Amikor az ebédpénz visszajár

  Amikor az ebédpénz visszajár

  Több mint 3 millió forintos kötbért kénytelen fizetni a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft. az óbudai önkormányzatnak, amit az megoszt a szülőkkel.