2017. november 04., szombat
Károly

Belföld

Még nem tehető ki a pont

Szétlőtt_harckocsi_a_Móricz_Zsigmond_körtéren-wikipedia

Szétlőtt harckocsi 1956-ban a Móricz Zsigmond körtéren

Így, a hatvanadik évforduló kapcsán nem a 10 esztendővel ezelőtti paprikaspray-s lovasrohamra, a szemkilövő bérrendőrökre és azóta is békésen, háborítatlanul köztünk járó felbujtókra és elkövetőkre emlékszem, de még csak nem is 1956 októberének dicsőséges napjaira, hanem egy mára már marginálissá vált, 13 évvel ezelőtti eseménysorra.

Akkor éppen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, akiről addigra már kiderült D-209-es múltja. Így kellett szembesülnie a karrierjét megalapozó Kádár-korszak sarokpontjával, 1956 őszével. 2003. október 23-án kitört a botrány, mert kiderült, hogy MeD-209gyessy szigorúan titkos koszorút juttat el (küld!) a 301-es parcellába, de ugyanott nem lesz semmiféle kormánymegemlékezés, mint ahogy az is szemet szúrt, hogy a Kossuth tértől annak a kormánynak messze van az ötven méterre található Vértanúk tere is, és inkább Párizsban emlékezett az akkori kormányfő a forradalomra és szabadságharcra. És mindezt 2003. október 26-án sikerült még jobban megfejelni.


Aznap ugyanis társadalmi célú hirdetésben szólt hozzánk a Miniszterelnöki Hivatal: „Ünnepeljünk közösen november negyedikén!”

Azért erre a hírre, hirdetésre végigfutott ajkaim közt egy nem is oly’ halk: Anyátok! Nyilvánvaló lett, hogy annak a szocialista–szabad demokrata kormánynak november negyedike az ünnep. De csak nekik! Azonban, hála istennek, van itt még rajtuk kívül pár millió jóérzésű ember, akiknek ez gyásznap. Nekik testvérek, nekünk idegenek azok, akik akkor 35 évre megszállták hazánkat. Mert nekünk Magyarország a hazánk. Mi nem ideiglenesen állomásozunk itt, hanem örökre.


Bár nagy a törekvés és a társadalmi igény, hogy végre záruljon már le a rendszerváltozás, de azért ne feledjük: a demokrácia keretein belül juthattak kormányra azok, akik Magyarország megszállását tekintik ünnepnek.

Szóval van még dolog, elég sok, hogy a pesti srácok emléke előtt tiszta szívvel tiszteleghessünk. Akár már a hatvanadik évfordulón is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban

  A magyar opera napja alkalmából elismeréseket adtak át az Erkel Színházban

  A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak Testülete Uzoni Mária egykori protokollfőnököt választotta soraiba, és posztumusz örökös tag lett Lehoczky Éva és Ütő Endre operaénekes, valamint Petrovics Emil zeneszerző – hangzott el a magyar opera napja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen Budapesten, az Erkel Színházban, ahol az Operaház elismeréseinek átadása mellett Ókovács Szilveszter főigazgató bemutatta a MagyarOpera200 című, 53 lemezből álló új kiadványt is, amely a magyar operairodalom elmúlt két évszázadából nyújt átfogó válogatást.

 • Fidesz: A Jobbik nem tud elszámolni az illegális támogatásokkal

  Fidesz: A Jobbik nem tud elszámolni az illegális támogatásokkal

  Az a Jobbik beszél, amelyik nem tud elszámolni a milliárdos Simicska Lajostól kapott illegális támogatásokkal az Állami Számvevőszéknek – írta a Fidesz pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményben Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatójára reagálva.

 • Műanyagdarabot találtak egy csokoládéban

  Műanyagdarabot találtak egy csokoládéban

  Műanyagdarabot találtak a Dániában előállított Anthon Berg Sweet Moments marzipan bar minicsokoládéban, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszanak a Magyarországon is forgalomba került termékből.

 • Migránsbandák fenyegetik Koppenhágát

  Migránsbandák fenyegetik Koppenhágát

  Másod és harmad generációs migrációs hátterű bűnbandák tartják rettegésben Dánia fővárosát, Koppenhágát. A leszámolások sokszor lövöldözésekbe torkolnak, ahogyan az a minap is történt.