EUR: 307,69 Ft
CHF: 281,96 Ft
2017. május 24., szerda
Eszter, Eliza

Egyéb Miskolc

Még nem tudni, kinél marad Gerzsonka

Múlt héten folytatódott a magára hagyott Gerzsonka édesanyjának bírósági tárgyalása Miskolcon. Az anyát kiskorú veszélyeztetésével vádolja az ügyészség, amiért sorsárra hagyta a két és fél éves kisfiút Diósgyőrben.

gerzsonka

A síró, megrémült gyermekre egy padon találtak rá járókelők Fotó: police.hu

Tavaly ősszel járókelők találtak rá a síró, megrémült gyermekre egy padon Diósgyőrben, ahol a hűvös idő ellenére nyári ruházatban, magányosan ücsörgött.

A két és fél éves kisfiút édesanyja hagyta magára, aki a rendőrségi felhívás ellenére sem kereste gyermekét. A rendőrök rövid időn belül előállították az asszonyt, aki tagadta, hogy ő hagyta volna magára kisfiát. A bíróságon azzal védekezett, hogy aznap élettársára bízta a gyereket. A férfi viszont szintén tagadott.

A gyermekvédelmi hatóság rövid időn belül nevelőszülőknél helyezte el Gerzsonkát, az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével emelt vádat a 34 éves asszony ellen.

A bírósági tárgyalás szakértő bevonásával folyatódott múlt hét kedden a Miskolci Járásbíróságon, ahol a vádlott mellett megjelent Gerzsonka nevelőanyja is, akitől megtudtuk, hogy a kisfiú jól érzi magát az új közegben, óvodába jár, korának megfelelően, szépen fejlődik, és egyáltalán nem beszél édesanyjáról.

fotó: Hancúr György

Gerzsonka nevelőanyja szerint a kisfiú jól érzi magát az új közegben fotó: Hancúr György

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a kisfiú úgy beilleszkedett az új családba, mintha mindig ott élt volna. A szakértő szerint ez már önmagában intő jel.

A gyermekpszichológus a bíróságon elmondta: néhány hónappal a kisfiú elhelyezését követően találkozott Gerzsonkával és a nevelőanyjával, aki elmondta, a kisfiú semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy hiányolná édesanyját. A szakértő szerint ebben a korban már erős érzelmi reakciókat vált ki az, ha egy gyermeket elszakítanak az édesanyjától. Mindez azt mutatja, hogy Gerzsonkánál nem alakult ki az édesanyához való kötődés, viszont a kötődés igénye genetikailag programozottan benne van egy gyermekben, ezért afelé fordul, aki élelmet, biztonságot, szeretetet nyújt számára, és ez jelen esetben a nevelőszülő.

fotó: Hancúr György

Az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével emelt vádat Gerzsonka anyja ellen Fotó: Hancúr György

Az édesanya mindenesetre azért harcol, hogy visszakapja fiát, az ügyészség viszont valamennyi kiskorú gyermekét elevenné az asszonytól, aki idén nyáron már hatodik gyermekét hozta világra. Amennyiben a 34 éves nőt a bíróság bűnösnek találja, emellett a perköltség megfizetésére kötelezhetik, és börtönbe is kerülhet. A tárgyalás novemberben folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok

  Júniusban már elérhetőek lesznek az internet-alapcsomagok, amelyek a szolgáltatók jelenlegi legalacsonyabb árainál is 15 százalékkal kedvezőbb áron kínálnak majd szolgáltatást – közölte Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az Országgyűlés kulturális bizottságának és népjóléti bizottságának együttes ülésén kedden.

 • Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Ne feledje leadni személyi jövedelemadó-bevallását!

  Már csak öt nap van a személyi jövedelemadó-bevallások leadására, amit az adózók még szombat délelőtt is megtehetnek a budapesti Eurocenterben – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

 • Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Hatvan éve boldog feleségével Kányádi Sándor

  Sztárként ünnepelték születésnapi köszöntésén a 88 éves, Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt, Kányádi Sándort. A nemzet művésze sajnos egyre kevesebb találkozón tud megjelenni, miután összeroppant egy csigolyája és bottal közlekedik, de humora és lelkesedése a régi.