EUR: 308,50 Ft
CHF: 288,00 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Egyéb Miskolc

Még nem tudni, kinél marad Gerzsonka

Múlt héten folytatódott a magára hagyott Gerzsonka édesanyjának bírósági tárgyalása Miskolcon. Az anyát kiskorú veszélyeztetésével vádolja az ügyészség, amiért sorsárra hagyta a két és fél éves kisfiút Diósgyőrben.

gerzsonka

A síró, megrémült gyermekre egy padon találtak rá járókelők Fotó: police.hu

Tavaly ősszel járókelők találtak rá a síró, megrémült gyermekre egy padon Diósgyőrben, ahol a hűvös idő ellenére nyári ruházatban, magányosan ücsörgött.

A két és fél éves kisfiút édesanyja hagyta magára, aki a rendőrségi felhívás ellenére sem kereste gyermekét. A rendőrök rövid időn belül előállították az asszonyt, aki tagadta, hogy ő hagyta volna magára kisfiát. A bíróságon azzal védekezett, hogy aznap élettársára bízta a gyereket. A férfi viszont szintén tagadott.

A gyermekvédelmi hatóság rövid időn belül nevelőszülőknél helyezte el Gerzsonkát, az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével emelt vádat a 34 éves asszony ellen.

A bírósági tárgyalás szakértő bevonásával folyatódott múlt hét kedden a Miskolci Járásbíróságon, ahol a vádlott mellett megjelent Gerzsonka nevelőanyja is, akitől megtudtuk, hogy a kisfiú jól érzi magát az új közegben, óvodába jár, korának megfelelően, szépen fejlődik, és egyáltalán nem beszél édesanyjáról.

fotó: Hancúr György

Gerzsonka nevelőanyja szerint a kisfiú jól érzi magát az új közegben fotó: Hancúr György

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a kisfiú úgy beilleszkedett az új családba, mintha mindig ott élt volna. A szakértő szerint ez már önmagában intő jel.

A gyermekpszichológus a bíróságon elmondta: néhány hónappal a kisfiú elhelyezését követően találkozott Gerzsonkával és a nevelőanyjával, aki elmondta, a kisfiú semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy hiányolná édesanyját. A szakértő szerint ebben a korban már erős érzelmi reakciókat vált ki az, ha egy gyermeket elszakítanak az édesanyjától. Mindez azt mutatja, hogy Gerzsonkánál nem alakult ki az édesanyához való kötődés, viszont a kötődés igénye genetikailag programozottan benne van egy gyermekben, ezért afelé fordul, aki élelmet, biztonságot, szeretetet nyújt számára, és ez jelen esetben a nevelőszülő.

fotó: Hancúr György

Az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével emelt vádat Gerzsonka anyja ellen Fotó: Hancúr György

Az édesanya mindenesetre azért harcol, hogy visszakapja fiát, az ügyészség viszont valamennyi kiskorú gyermekét elevenné az asszonytól, aki idén nyáron már hatodik gyermekét hozta világra. Amennyiben a 34 éves nőt a bíróság bűnösnek találja, emellett a perköltség megfizetésére kötelezhetik, és börtönbe is kerülhet. A tárgyalás novemberben folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Alkudni már a piacon sem lehet

    Alkudni már a piacon sem lehet

    Egyre több az extra program a zalaegerszegi piacon, mégis – főleg a nyugdíjasok – csupán időtöltésből, társadalmi, baráti kapcsolatok építésére használják a vásárteret – mondják az eladók.

  • Őstehetség szeli a habokat

    Őstehetség szeli a habokat

    Most tizenkét éves, de már annyi érme van, hogy a lakásban tele vannak velük az ágyneműtartók. Ugrai Panna a Hód-Úszó SE versenyzője, és a legutóbbi, montenegrói versenyéről tizenhét érmet hozott haza, ezzel pedig korosztályának legeredményesebb lány úszója lett.