EUR: 318,33 Ft
CHF: 273,75 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Miskolc

Még nem tudni, kinél marad Gerzsonka

Múlt héten folytatódott a magára hagyott Gerzsonka édesanyjának bírósági tárgyalása Miskolcon. Az anyát kiskorú veszélyeztetésével vádolja az ügyészség, amiért sorsárra hagyta a két és fél éves kisfiút Diósgyőrben.

gerzsonka

A síró, megrémült gyermekre egy padon találtak rá járókelők Fotó: police.hu

Tavaly ősszel járókelők találtak rá a síró, megrémült gyermekre egy padon Diósgyőrben, ahol a hűvös idő ellenére nyári ruházatban, magányosan ücsörgött.


A két és fél éves kisfiút édesanyja hagyta magára, aki a rendőrségi felhívás ellenére sem kereste gyermekét. A rendőrök rövid időn belül előállították az asszonyt, aki tagadta, hogy ő hagyta volna magára kisfiát. A bíróságon azzal védekezett, hogy aznap élettársára bízta a gyereket. A férfi viszont szintén tagadott.

A gyermekvédelmi hatóság rövid időn belül nevelőszülőknél helyezte el Gerzsonkát, az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével emelt vádat a 34 éves asszony ellen.


A bírósági tárgyalás szakértő bevonásával folyatódott múlt hét kedden a Miskolci Járásbíróságon, ahol a vádlott mellett megjelent Gerzsonka nevelőanyja is, akitől megtudtuk, hogy a kisfiú jól érzi magát az új közegben, óvodába jár, korának megfelelően, szépen fejlődik, és egyáltalán nem beszél édesanyjáról.

fotó: Hancúr György

Gerzsonka nevelőanyja szerint a kisfiú jól érzi magát az új közegben fotó: Hancúr György

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a kisfiú úgy beilleszkedett az új családba, mintha mindig ott élt volna. A szakértő szerint ez már önmagában intő jel.

A gyermekpszichológus a bíróságon elmondta: néhány hónappal a kisfiú elhelyezését követően találkozott Gerzsonkával és a nevelőanyjával, aki elmondta, a kisfiú semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy hiányolná édesanyját. A szakértő szerint ebben a korban már erős érzelmi reakciókat vált ki az, ha egy gyermeket elszakítanak az édesanyjától. Mindez azt mutatja, hogy Gerzsonkánál nem alakult ki az édesanyához való kötődés, viszont a kötődés igénye genetikailag programozottan benne van egy gyermekben, ezért afelé fordul, aki élelmet, biztonságot, szeretetet nyújt számára, és ez jelen esetben a nevelőszülő.

fotó: Hancúr György

Az ügyészség kiskorú veszélyeztetésével emelt vádat Gerzsonka anyja ellen Fotó: Hancúr György

Az édesanya mindenesetre azért harcol, hogy visszakapja fiát, az ügyészség viszont valamennyi kiskorú gyermekét elevenné az asszonytól, aki idén nyáron már hatodik gyermekét hozta világra. Amennyiben a 34 éves nőt a bíróság bűnösnek találja, emellett a perköltség megfizetésére kötelezhetik, és börtönbe is kerülhet. A tárgyalás novemberben folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.