EUR: 316,59 Ft
CHF: 269,27 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Külföld

Meghalt Neville Marriner

Meghalt Neville Marriner karmester, a brit Academy of St Martin in the Fields kamarazenekar megalapítója.

Vasárnapra virradóra, 92 éves korában érte a halál – jelentette be a kamarazenekar.


Neville Marriner, a klasszikus zene doyenje, a zeneipar “nagymestere” volt, egyetlen karmester sem készített olyan sok lemezfelvételt, mint ő. Számos Grammy-díjas felvétel fűződik a nevéhez.

Az angliai Lincolnban 1924-ben született Marriner hegedűművészként kezdte pályafutását 1952-ben a Londoni Filharmonikus Zenekarnál és a Londoni Szimfonikus Zenekarnál.

Karmesteri tanulmányait Herbert von Karajannál és Arturo Toscanininél tökéletesítette.

Az ötvenes években egy kamarazenekar megalapításának vágyával kezdett el barátaival zenélni otthona nappalijában, és létrehozta az Academy of St Martin in the Fields kamarazenekart, amely arról a Trafalgar téri templomról kapta a nevét, ahol 1959-ben először koncertezett.

Marriner emellett a világ számos szimfonikus zenekarával dolgozott, 1979-től a Minnesotai Zenekart, 1986 és 1989 között a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarát vezette.

Számos zenekiadóval – Argo, L’Oiseau Lyre, Philips, EMI Classics – dolgozott együtt, repertoárja a barokk kortól a 20. századi brit zenéig terjedt. Ő volt a zenei vezetője Milos Forman 1984-es Oscar-díjas Mozart-filmjének, az Amadeusnak.

1979-ben II. Erzsébet a brit birodalom rendje kitüntetést adományozta neki, 1985-ben lovaggá ütötte őt. Számos más országban is magas kitüntetéssel ismerték el munkásságát.

Neville Marriner haláláig rendszeresen dolgozott. Idén vezényelt például a Salzburgi Ünnepi Játékokon, és kedden kamarazenekarát vezényelte volna a bécsi Musikvereinban.

Kapcsolódó Cikkek