EUR: 307,24 Ft
CHF: 281,96 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Külföld

Megható! 80 év után is hálás megmentőjének a nácik elől menekülő zsidó asszony

A BBC írta meg először azt a szívmelengető történetet, aminek egyik főszereplője Margo Drotar, akit négyéves korában édesanyjával együtt letartóztattak Lengyelországban még 1939-ben. A történek másik főszereplője a brit Clare Hollingworth, aki a második világháború alatt több ezer zsidónak intézett élelmiszert, szállást és vízumot.

Igaz, Margo akkor még csak négyéves volt, de most is tisztán emlékszik megmentőjükre. Ezért a ma már 81 éves nagymama küldött egy születésnapi köszöntőt a 105 éves Hollingworth-nek, ugyanis mint mondta, soha nem fogja elfelejteni azt, amit érte és anyjáért tett. Ha nincs Clare, szinte biztos, hogy őket is elhurcolják, majd végeznek velük egy munkatáborban.

Margo Drotar /Fotó: Twitter

Margo Drotar /Fotó: Twitter

– Öt napig voltunk fogságban, amikor anyukám arra kért, hogy kezdjek el hangosan sírni, akkor hátha megkegyelmeznek legalább nekem – emlékezett vissza Margo a rabságban eltöltött napokra. Ekkor került a képbe az akkor még fiatal aktivista, Clare Hollingworth, aki miután meghallotta a keserves sírást, segített a családnak megszökni, majd az Egyesült Királyságba menekülni.

105 éves lett Clare Hollingworth

105 éves lett Clare Hollingworth

Ha akkor nincs Clare, szinte biztos, hogy ma már nem élnénk. Velünk is végeztek volna éppen úgy, mint a hozzánk hasonlóan elhurcolt ártatlanokkal – mondta a hálás nagymama, aki hozzátette, hogy soha az életbe nem fogja elfelejteni, hogy mit köszönhet megmentőjének.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.