2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb X.kerület

Megnyílt a Budapesti Református Cigány Szakkollégium

Ünnepélyes keretek között adták át és mutatták be a sajtó képviselőinek a szeptember óta üzemelő kollégiumot, ahol roma származású és/vagy hátrányos helyzetű, felsőoktatásban tanuló diákok számára biztosítanak kollégiumi elhelyezést, ösztöndíjat, önismereti, kulturális és szakmai programokat.

RefoRom – a hely, ami az otthonom! Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) 10. kerület ( Fotó: Sáfár Tibor)

Minden szintnek saját konyhája van
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) küldetése, hogy szakkollégiumi rendszerével a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítse a cigány kultúra elmélyítését és egy sokoldalúan képzett, elkötelezett, cigány identitását vállaló keresztény értelmiség nevelését. A KRSZH szakkollégiumait a történelmi egyházak tartják fenn az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A hálózat tájékoztatása szerint szeptember óta tizenkilenc szakkollégiumi hallgató nyert felvételt, valamint a tizenhárom szabad kollégiumi férőhely is gazdára talált.


RefoRom – a hely, ami az otthonom! Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom) 10. kerület ( Fotó: Sáfár Tibor)

A konditeremben egész nap lehet sportolni
( Fotó: Sáfár Tibor)

Az épület minden szintjén konyha, két darab kétfős szobához saját fürdőszoba jár az új építésű intézményben. A pincében konditerem, a legfelső szinten közösségi tér várja a diákokat.

– Média és kommunikáció szakon vagyok végzős az ELTE-n – mondta a Lokál Extrának Balogh Adrienn, aki vállalta, hogy körbevezet minket a kollégiumban. Tervei szerint tévés műsorvezető lenne, jó úton is halad, nemrég az MTVA-ban volt gyakorlaton. – Albérletből jöttem ide, jól döntöttem, már most olyanok vagyunk, mint egy kis család. Több programot is szerveznek nekünk, biblia- és nyelvóra is van. Lift nincs, ezért bevallom, a konditermet csak egyszer látogattam, a sportolás nekem kimerül a lépcsőzésben.

Az épületben portaszolgálat és kamerarendszer működik, ezért a ki- és bejárás csak felügyelet mellett lehetséges.

Kapcsolódó Cikkek