EUR: 313,42 Ft
CHF: 288,87 Ft
2016. december 07., szerda
Ambrus

Extra

Kiverte a biztosítékot Bob Dylan Nobel-díja

Kevés Nobel-díj lepte meg annyira a világot, mint Bob Dylané, akinek tegnap ítélték oda az irodalmi elismerést. De nem csak a nagyközönség, az írótársadalom is meglepődött a döntésen.

Tel-Aviv, 2011. június 21. Bob DYLAN amerikai énekes-dalköltő tel-avivi koncertjén lép fel 2011. június 20-án. A sztár május 24-én töltötte be a 70. életévét. (MTI/EPA/Abir Szultan)

(MTI/EPA/Abir Szultan)

Komolyan megosztotta az irodalmi világot a 75 éves Bob Dylan irodalmi Nobel-díja, amit tegnap ítélt oda neki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hivatalos indoklás szerint újszerű költői megoldásokkal gazdagította az amerikai dalszerzői hagyományokat. Az elismerés mellé Dylan nyolcmillió svéd koronát, azaz mintegy 257 millió forintot is kap. Megkérdeztünk két, hazánkban népszerű írót, hogyan fogadták a szokatlan döntést. A hazai spirituális irodalom legismertebb alakja, Müller Péter egyáltalán nincs elragadtatva a legfrissebb Nobel-díjastól.

– Semmiféle díjat nem értékelek soha. Van egy jézusi mondás, miszerint „emberektől dicsőséget nem veszek”. Ez kisgyerekkorom óta bennem maradt. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy valaminek meg tudjuk ítélni a minőségét, amit rengeteg érdek manipulál.

Bár kérdem én, milyen irodalmi díj az, amiből Tolsztoj Leó kimaradt, de megkapja Bob Dylan? És még sorolhatnám azokat a fantasztikus elméket, akik nem kapták meg ezt az elismerést. Ezek a díjak általában valamifajta érdekszövetségek döntései, de hangsúlyoznám, nincs bajom Bob Dylannel, bár ha már zenész-költőt kellett választani, akkor vannak nála jobb szövegírók, például Leonard Cohen –vélekedett az idén 80 éves író.

Vámos Miklós már lényegesen pozitívabban nyilatkozott az elismerésről.

– Véleményem szerint a rockzene teljes joggal kéredzkedik be a művészetek panteonjába. Ezen az alapon a The Beatles dalszerzőit tartom a legtöbbre, de Bob Dylan díja is tökéletesen megérdemelt. Akiknek a szemét csípi, várják ki a következő évet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Angelina Jolie magára marad

  Angelina Jolie magára marad

  A sztárpár válási procedúráját mindkét fél keményen megszenvedi. Úgy tűnik, hogy most a színésznő áll az összeomlás szélén, ugyanis mióta kirobbant a családi botrány, egyre elviselhetetlenebb.

 • Prostiper: bíróság előtt UFO Zsolt szextitkai

  Prostiper: bíróság előtt UFO Zsolt szextitkai

  Nemrégiben számoltunk be róla, hogy UFO Zsolt szívesen tesztelte a lányokat, akiket svájci szexmunkára küldött, legalábbis ez derült ki a többek között kerítéssel vádolt egykori énekes pere során.

 • Mikulás az Új Színházban

  Mikulás az Új Színházban

  A legkisebbeket stílusosan Pöttöm Panna meséje várta Mikulás napján az Új Színházban, ahová meghívták a területi gyermekvédelmi szakszolgálat gondozásában lévő gyermekek egy csoportját is.