2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Életmód

Mit mesélnek rólunk erotikus álmaink?

Minden álom a szexualitásra vezethető vissza – legalábbis Freud szerint. A pszichológusok úgy vélik, hogy az erotikus álmok a lelki egyensúlyt szabályozzák, a spirituális gondolkodók viszont az álmokat az élet metaforáiként értelmezik.

Az erotikus álmok lehetnek romantikusak, tabudöntögetők, vehetnek bizarr fordulatot és akár valóban eljuttathatnak a csúcsig.  Nemcsak a férfiaknak lehetnek erotikus álmot kísérő orgazmusuk, hanem a nőknek is. Az amerikai Kinsey Institute felmérése szerint a 60 éven aluli nők 37 százaléka tapasztal meg alvás közbeni orgazmust élete során legalább egyszer, és olyanok is vannak, akiknél ez rendszeres. Volt, aki élete első orgazmusát is álmában élte át.


Nude woman sleeping on white sheets in bed, Image: 214585234, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER

A szexis álmok felébresztik vágyat – Fotó: Profimedia

– Amire az életben nem is figyelünk fel, az gyakran előbukkan álmainkban –  állítja Klausbernd Vollmar német álomkutató. – A szexis álmok többnyire felébresztik a vágyainkat, ezáltal pedig a nemi életünkre is jótékony hatással lehetnek. Partnerünk erotikus álmai miatt nem érdemes féltékenységi jelenetet rendezni, hiszen ezek nem feltétlenül a vágyálmok megtestesülései, inkább a tudatalatti üzenetei.

Az éjszakai fantáziálás abban is segít, hogy feldolgozzuk azokat az elfojtásainkat, amelyekről nem szívesen beszélünk vagy éppen nagyon érzékenyen érintenek bennünket. Álmunkban olyan szituációkkal játszhatunk, amelyekre ugyan kíváncsiak vagyunk, de nem akarjuk a valódi életben megélni. Freud szerint még a nem konkrétan erotikus tartalmú álmok is a szexualitásra vezethetők vissza: a lépcső, a gyertya, a kígyó, a létra, a kés és a toll a férfit, a doboz, az alagút, a barlang és a sötét szoba a nőt jelenti. Mondjuk, Freud egy kicsit túlspilázta a tárgyak másodlagos jelentésszimbólumát, de az újkori pszichológusok számára áttörést hozott, amikor rájöttek, hogy Freud törvényei fordítva is működnek, vagyis ha a nem erotikus álom hordozhat szexuális tartalmat, akkor az erotikus álom sem feltétlenül a szexről szól: azt fejezi ki, hogyan viszonyulunk az emberekhez.


Ezt jelenti, ha nem a szexről szól

Szex az exsszel – Nem feltétlenül azt jelenti, hogy még mindig tart a vonzódás. Érdemes megvizsgálni, hogy a közelmúltban történt-e olyan esemény, amelyen nehezen lépünk túl. Arra is figyelmeztethet, hogy hasonlóságot látunk a múlt és a jelen között.

Szex a főnökkel – Szüksége van az elismerésre, a visszajelzésre és a figyelemre a munkánkban.

Szex egy idegennel – Az idegen a saját lelkünk ismeretlen oldalát személyesíti meg, de arra is figyelmeztethet, hogy összegabalyodhatunk egy ismerőssel.

Szex a sztárral – Nem magára a hírességre vágyunk, hanem  egy-egy olyan tulajdonságára, amelyet mi is szeretnénk birtokolni.

Erőszakos szex – Mindig konfliktusra utal.

Meztelenség – A nyilvános meztelenség a leggyakoribb szorongásos álomkép, amelynek értelmezése mindig attól függ, hogy pontosan mit éreztünk. Ha mások előtt voltunk meztelenek, az sérülékenységet és szégyent jelent, amit össze lehet kapcsolni azzal az érzéssel, hogy aggódunk, amiért valaki túlzottan behatolt az intim szféránkba. Ha rémültté tesz a felismerés, hogy ruha nélkül sétálgatunk az utcán, az a sebezhetőséget tükrözi. A zavartság érzetét okozhatja egy új környezettől való félelem is. Az álommal összefüggő kellemes érzések vagy a pucérságra való büszkeség korlátlan szabadságot, őszinteséget és nyitottságot jelképez, amire az életben vágyunk. Freud szerint a meztelenkedő álmok az elfojtott szexualitás jelei, de az elveszett ártatlanság iránti vágyat is jelképezhetik, valamint arra is rámutathatnak, hogy a való életben sokszor játszunk szerepeket.

Kapcsolódó Cikkek