EUR: 318,33 Ft
CHF: 273,75 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb Salgótarján

Most akkor medvés a Medves?

A Medves-fennsíkon bóklászó medvékről már többen is beszámoltak a közelmúltban. Lantos Istvánt, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegységének természetvédelmi őrét kérdeztük az állatok jelenlétéről.

Lantos Istvántól megtudtuk, hogy az állatok térségi jelenlétét folyamatosan figyelik és gyűjtik róluk az adatokat amennyiben nyomokat találnak, de ez évről egyelőre a napokban megismert egyetlen lakossági megfigyelés van a birtokukban.


– Néhány alkalommal történt idén medvenyom-keresés Bárna, Szilaspogony, Cered, Zabar község határában, Mátranovákig benyúlóan. Ebben az időszakban medvenyomokat – karmolás nyomát, talplenyomatot, illetve ürüléket – nem sikerült felfedezni. A futók észlelése az első konkrét adat a medve idei jelenlétéről – amennyiben elfogadható a hír. Sajnos a területre kiszállva nekünk a nyomokat nem sikerült megtalálni, de ebben közrejátszhat az is, hogy az észlelést gyorsan követő esőzések elmoshatták a talplenyomatokat – tudtuk meg a természetvédelmi őrtől.

Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében Fotó: Profimedia

Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében
Fotó: Profimedia

– A nyomkeresésnek nincsen megadott menetrendje, ez elsősorban az időjáráshoz kötődik. A nyári időszak kevésbé alkalmas erre, mert a nagyobb esőzések jellemzően elmaradnak, a meleg és a szél hatására kiszikkad a talajfelszín. Ilyenkor gyakorlatilag lehetetlen talplenyomatokat észlelni. Ennek okán az őszi és tavaszi, csapadékosabb időjárás, illetve a téli időszakban a friss porhó alkalmas leginkább a nyomok keresésére. A jegesre fagyott kérgű hótakaró sem ideális, mivel azon már szintén nem rajzolódik ki konkrétan a talplenyomat és a karomnyomok – mondta el kérdésünkre Lantos István.


– Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében, egészen a Börzsönytől a Tarna-vidékig, csatlakozva a szlovákiai határvidékhez. Nem kizárt, hogy itt territórium alakul ki, de erre egyelőre nincsen konkrét információnk. A medve nagy területigényű állat, egy éjszaka alatt hatalmas területeket képes bejárni. Ha szombaton valaki lát egy medvét a Medves-fennsíkon, ez nem jelenti azt, hogy vasárnapra az állat már nem a Mátrában, a Bükkben, a Tarna-vidéken vagy akár a határon túli Cseres-hegységben tartózkodik – tette hozzá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere.

A barnamedve fokozottan védett állat, legnagyobb termetű emlősfajunk súlya 100 és 340 kilogramm közötti. Az állat kerüli az embert, és nem tekinti zsákmányának. A szabad természetben való – elenyészően kis valószínűségű – találkozás esetén az állat ugyanannyira meglepődhet, mint az ember. Megfelelő viselkedési szabályokkal azonban a kellemetlen meglepetések megelőzhetők – emeli ki a Bükki Nemzeti Park honlapján található kiadvány, melyet plakát formájában már korábban elhelyezett a természetvédelmi szerv az érintett térség településein.

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.