EUR: 309,46 Ft
CHF: 285,24 Ft
2017. június 26., hétfő
János, Pál

Egyéb Salgótarján

Most akkor medvés a Medves?

A Medves-fennsíkon bóklászó medvékről már többen is beszámoltak a közelmúltban. Lantos Istvánt, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegységének természetvédelmi őrét kérdeztük az állatok jelenlétéről.

Lantos Istvántól megtudtuk, hogy az állatok térségi jelenlétét folyamatosan figyelik és gyűjtik róluk az adatokat amennyiben nyomokat találnak, de ez évről egyelőre a napokban megismert egyetlen lakossági megfigyelés van a birtokukban.

– Néhány alkalommal történt idén medvenyom-keresés Bárna, Szilaspogony, Cered, Zabar község határában, Mátranovákig benyúlóan. Ebben az időszakban medvenyomokat – karmolás nyomát, talplenyomatot, illetve ürüléket – nem sikerült felfedezni. A futók észlelése az első konkrét adat a medve idei jelenlétéről – amennyiben elfogadható a hír. Sajnos a területre kiszállva nekünk a nyomokat nem sikerült megtalálni, de ebben közrejátszhat az is, hogy az észlelést gyorsan követő esőzések elmoshatták a talplenyomatokat – tudtuk meg a természetvédelmi őrtől.

Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében Fotó: Profimedia

Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében
Fotó: Profimedia

– A nyomkeresésnek nincsen megadott menetrendje, ez elsősorban az időjáráshoz kötődik. A nyári időszak kevésbé alkalmas erre, mert a nagyobb esőzések jellemzően elmaradnak, a meleg és a szél hatására kiszikkad a talajfelszín. Ilyenkor gyakorlatilag lehetetlen talplenyomatokat észlelni. Ennek okán az őszi és tavaszi, csapadékosabb időjárás, illetve a téli időszakban a friss porhó alkalmas leginkább a nyomok keresésére. A jegesre fagyott kérgű hótakaró sem ideális, mivel azon már szintén nem rajzolódik ki konkrétan a talplenyomat és a karomnyomok – mondta el kérdésünkre Lantos István.

– Medve jelenlétére bármelyik pillanatban számítani lehet Nógrád megyében, egészen a Börzsönytől a Tarna-vidékig, csatlakozva a szlovákiai határvidékhez. Nem kizárt, hogy itt territórium alakul ki, de erre egyelőre nincsen konkrét információnk. A medve nagy területigényű állat, egy éjszaka alatt hatalmas területeket képes bejárni. Ha szombaton valaki lát egy medvét a Medves-fennsíkon, ez nem jelenti azt, hogy vasárnapra az állat már nem a Mátrában, a Bükkben, a Tarna-vidéken vagy akár a határon túli Cseres-hegységben tartózkodik – tette hozzá a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere.

A barnamedve fokozottan védett állat, legnagyobb termetű emlősfajunk súlya 100 és 340 kilogramm közötti. Az állat kerüli az embert, és nem tekinti zsákmányának. A szabad természetben való – elenyészően kis valószínűségű – találkozás esetén az állat ugyanannyira meglepődhet, mint az ember. Megfelelő viselkedési szabályokkal azonban a kellemetlen meglepetések megelőzhetők – emeli ki a Bükki Nemzeti Park honlapján található kiadvány, melyet plakát formájában már korábban elhelyezett a természetvédelmi szerv az érintett térség településein.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.