2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb I.kerület

Multicég menedzseréből lett szerzetesnő Sarolta

Pénz és örök élet – ezzel a meghökkentő címmel tartott előadást Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő a Képmás-est sorozatban a Várkert Bazárban. Laura nővér egykor a Pepsi magyarországi leányvállalatának kereskedelemfejlesztési menedzsere volt.

Baritz Sarolta közgazdászként kezdte pályafutását, majd édesanyja betegsége és halála után más irányt vett az élete. Ma már szerzetesi hivatásának él, de egyetemistáknak és üzletembereknek tart előadásokat arról, hogyan lehetséges a haszonközpontú gazdaságról az erényesre, a magunk és mások javát is szolgáló üzleti tevékenységre való váltás.


Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő, Előadásának címe: Pénz és örök élet, Képmás-est sorozat a Várkert Bazárban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő szerint a pénz és az örök élet nem zárja ki egymást (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Vallásos nevelést kaptam, de a hitem a veszteség után kezdett elmélyülni. Miközben a Pepsinél és a Hungarotexben dolgoztam, szép lassan ráébredtem, hogy a pénz, a siker, az utazás nem minden. Jézus szoros kapcsolatra szólított, és harmincnégy évesen beléptem a domonkos rendbe – mesélte Laura nővér, aki jelenleg Budakeszin él, a rendházban. Laura nővér új hivatását megtalálva a szerzetesek életét élte: virágozott, takarított, teológiát tanult, és évekig nem foglalkozott a közgazdasággal.

Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő, Előadásának címe: Pénz és örök élet, Képmás-est sorozat a Várkert Bazárban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Laura nővér, a Pepsi magyarországi leányvállalatának egykori kereskedelem-fejlesztési menedzsere tartott előadást a keresztény közgazdaságtanból a Várkert Bazárban (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Isten akaratát keresve tettem a dolgom, és közben kiderült, hogy a teológia és a gazdaság jó kombináció, hiszen már az ókorban is, majd a középkor keresztény gondolkodói és az egyházatyák ugyancsak foglalkoztak ennek erényetikai alapú megközelítésével. Platónnál, Arisztotelésznél, Aquinói Szent Tamásnál is pozitív fogalomként szerepel a pénz, ha az jó célt szolgál és az emberközpontú gazdaság része – tudtuk meg. Laura nővér úgy tapasztalja, érdemes minél több fórumon beszélni a haszonközpontú gazdaságból az erényközpontú gyakorlatba történő átmenet előnyeiről, mert egyre több jelet lát a paradigmaváltásra való hajlamra az üzleti szférában is.


– Kifejezetten fogékonyak a gazdaság szereplői arra a megközelítésre, amelyben a végső cél az erkölcs és a magunk érdeke mellett mások javának a szolgálata. A pénz tehát nem feltétlenül rossz, csak egy eszköz, az a kérdés, hogyan viszonyulunk hozzá, mire használjuk fel. Téves tehát az a vélekedés, hogy aki pénzzel, gazdasággal foglalkozik, az kizárta magát az örök életből.

November 24-én 17.30-kor mutatják be a Corvinus Egyetemen Baritz Sarolta Laura Háromdimenziós gazdaság című könyvét, amelyben a szerzetes-közgazdász matematikai bizonyítékkal szolgál nem csak a hívők számára, hogy üzleti szempontból is megéri az erényetikai alapú gazdaságszemléletet követni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.