2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb I.kerület

Multicég menedzseréből lett szerzetesnő Sarolta

Pénz és örök élet – ezzel a meghökkentő címmel tartott előadást Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő a Képmás-est sorozatban a Várkert Bazárban. Laura nővér egykor a Pepsi magyarországi leányvállalatának kereskedelemfejlesztési menedzsere volt.

Baritz Sarolta közgazdászként kezdte pályafutását, majd édesanyja betegsége és halála után más irányt vett az élete. Ma már szerzetesi hivatásának él, de egyetemistáknak és üzletembereknek tart előadásokat arról, hogyan lehetséges a haszonközpontú gazdaságról az erényesre, a magunk és mások javát is szolgáló üzleti tevékenységre való váltás.


Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő, Előadásának címe: Pénz és örök élet, Képmás-est sorozat a Várkert Bazárban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő szerint a pénz és az örök élet nem zárja ki egymást (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Vallásos nevelést kaptam, de a hitem a veszteség után kezdett elmélyülni. Miközben a Pepsinél és a Hungarotexben dolgoztam, szép lassan ráébredtem, hogy a pénz, a siker, az utazás nem minden. Jézus szoros kapcsolatra szólított, és harmincnégy évesen beléptem a domonkos rendbe – mesélte Laura nővér, aki jelenleg Budakeszin él, a rendházban. Laura nővér új hivatását megtalálva a szerzetesek életét élte: virágozott, takarított, teológiát tanult, és évekig nem foglalkozott a közgazdasággal.

Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő, Előadásának címe: Pénz és örök élet, Képmás-est sorozat a Várkert Bazárban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Laura nővér, a Pepsi magyarországi leányvállalatának egykori kereskedelem-fejlesztési menedzsere tartott előadást a keresztény közgazdaságtanból a Várkert Bazárban (Fotó: Keresztesi Balázs)

– Isten akaratát keresve tettem a dolgom, és közben kiderült, hogy a teológia és a gazdaság jó kombináció, hiszen már az ókorban is, majd a középkor keresztény gondolkodói és az egyházatyák ugyancsak foglalkoztak ennek erényetikai alapú megközelítésével. Platónnál, Arisztotelésznél, Aquinói Szent Tamásnál is pozitív fogalomként szerepel a pénz, ha az jó célt szolgál és az emberközpontú gazdaság része – tudtuk meg. Laura nővér úgy tapasztalja, érdemes minél több fórumon beszélni a haszonközpontú gazdaságból az erényközpontú gyakorlatba történő átmenet előnyeiről, mert egyre több jelet lát a paradigmaváltásra való hajlamra az üzleti szférában is.


– Kifejezetten fogékonyak a gazdaság szereplői arra a megközelítésre, amelyben a végső cél az erkölcs és a magunk érdeke mellett mások javának a szolgálata. A pénz tehát nem feltétlenül rossz, csak egy eszköz, az a kérdés, hogyan viszonyulunk hozzá, mire használjuk fel. Téves tehát az a vélekedés, hogy aki pénzzel, gazdasággal foglalkozik, az kizárta magát az örök életből.

November 24-én 17.30-kor mutatják be a Corvinus Egyetemen Baritz Sarolta Laura Háromdimenziós gazdaság című könyvét, amelyben a szerzetes-közgazdász matematikai bizonyítékkal szolgál nem csak a hívők számára, hogy üzleti szempontból is megéri az erényetikai alapú gazdaságszemléletet követni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.