2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Székesfehérvár

NATO-parancsnokság költözik Székesfehérvárra

Közel félszáz főből álló, a védelmi szövetség nagyon magas készenlétű erőit koordináló NATO-parancsnokság kezdi meg működését ezekben a napokban Székesfehérváron. Innen koordinálják majd a szövetség új, 48 órán belül bármelyik tagállamban bevethető kötelékét.

Szeptember elsejével aktiválták Székesfehérváron Magyarország első, közvetlenül a NATO-haderőstruktúrába tartozó vezetésirányítási elemét, az úgynevezett magyar NATO Erőket Integráló Elemet (NATO Force Integration Unit, NFIU) .


– Az egységbe, amelynek Garas László ezredes a parancsnoka, folyamatosan érkeznek a katonák – sokan közülük külföldről, van, aki a Kanári-szigetekről – mondta el a parancsnok.

A magyar NFIU ünnepélyes megnyitójára – a tervek szerint –  novemberben kerül sor, az első katonacsaládok azonban már ismerkednek a várossal.


DSCF9230

Az első NATO-tisztek és családjaik a fehérvári városházával ismerkedtek

 

A NATO 2014-ben lezajlott walesi csúcstalálkozóján született döntés arról, hogy a szövetség a tagállamok védelme érdekében hatékonyabb eszközöket vet be és a korábbinál jelentősebb erőforrásokat biztosít. Elfogadták a Készenléti Akciótervet (Readiness Action Plan, RAP), amelynek legfontosabb eleme a NATO Reagáló Erők megújítása. Ennek legmagasabb készenléti eleme az úgynevezett Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelék (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), melynek egyes részei 48 órán belül bevethetők azon NATO-tagállamok területén, ahol a fenyegetettségi szint indokolttá és szükségessé teszi.

A szövetség 2015-ben elsőként hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) állította fel ezeket a kisebb NATO-parancsnokságokat, míg Magyarország és Szlovákia egy évvel később, a második hullámban csatlakozott a rendszerhez. A hazánkban idén létrehozott NFIU Székesfehérvárra települt. Elsődleges műveleti feladata a szövetséges, kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása, de részt vesz a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezésben és fontos szerepet játszik a NATO-erők Magyarországra tervezett egyes gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában is. A többi ilyen szervezethez hasonlóan a magyar NFIU is vegyes összetételben, magyar és nemzetközi állománnyal látja el feladatait, összesen 42 fővel.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.