EUR: 322,18 Ft
CHF: 279,42 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Székesfehérvár

NATO-parancsnokság költözik Székesfehérvárra

Közel félszáz főből álló, a védelmi szövetség nagyon magas készenlétű erőit koordináló NATO-parancsnokság kezdi meg működését ezekben a napokban Székesfehérváron. Innen koordinálják majd a szövetség új, 48 órán belül bármelyik tagállamban bevethető kötelékét.

Szeptember elsejével aktiválták Székesfehérváron Magyarország első, közvetlenül a NATO-haderőstruktúrába tartozó vezetésirányítási elemét, az úgynevezett magyar NATO Erőket Integráló Elemet (NATO Force Integration Unit, NFIU) .


– Az egységbe, amelynek Garas László ezredes a parancsnoka, folyamatosan érkeznek a katonák – sokan közülük külföldről, van, aki a Kanári-szigetekről – mondta el a parancsnok.

A magyar NFIU ünnepélyes megnyitójára – a tervek szerint –  novemberben kerül sor, az első katonacsaládok azonban már ismerkednek a várossal.


DSCF9230

Az első NATO-tisztek és családjaik a fehérvári városházával ismerkedtek

 

A NATO 2014-ben lezajlott walesi csúcstalálkozóján született döntés arról, hogy a szövetség a tagállamok védelme érdekében hatékonyabb eszközöket vet be és a korábbinál jelentősebb erőforrásokat biztosít. Elfogadták a Készenléti Akciótervet (Readiness Action Plan, RAP), amelynek legfontosabb eleme a NATO Reagáló Erők megújítása. Ennek legmagasabb készenléti eleme az úgynevezett Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelék (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), melynek egyes részei 48 órán belül bevethetők azon NATO-tagállamok területén, ahol a fenyegetettségi szint indokolttá és szükségessé teszi.

A szövetség 2015-ben elsőként hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) állította fel ezeket a kisebb NATO-parancsnokságokat, míg Magyarország és Szlovákia egy évvel később, a második hullámban csatlakozott a rendszerhez. A hazánkban idén létrehozott NFIU Székesfehérvárra települt. Elsődleges műveleti feladata a szövetséges, kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása, de részt vesz a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezésben és fontos szerepet játszik a NATO-erők Magyarországra tervezett egyes gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában is. A többi ilyen szervezethez hasonlóan a magyar NFIU is vegyes összetételben, magyar és nemzetközi állománnyal látja el feladatait, összesen 42 fővel.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.