2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Ózd

Nem csitul az ózdi egyetemi balhé

Az oktatási tárca és a Miskolci Egyetem döntése alapján Ózdon a következő két tanévtől négy szakon indul nappali tagozatos egyetemi képzés. A tanítás kijelölt helyszínével kapcsolatban a jobbikos városvezetés nem feledkezett meg egy kis burkolt cigányozásról.

–  Szegregátum, „putrisor” mellé ne kerüljön felsőoktatási központ – hangoztatta Janiczak Dávid polgármester és Fidrus Péter alpolgármester a közösségi oldalon. Ha mindez még nem lett volna elég, a közelmúltban Janiczak nyílt levélben támadta meg az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt, és Palkovics László oktatásért felelős államtitkárt. Számon kérte rajtuk, miért nem írják már alá a miniszteri engedélyt a közösségi felsőfokú képzési központ létrehozásáról, amikor erről szándéknyilatkozat született.


oz manda1

„Ha az aláírás kellően cirkalmas is, mindössze 1 másodperc” – tette közzé véleményét Janiczak. Csakhogy a közösségi főiskolai modellszerű képzés támogatása évi közel százmillió forintba került volna Ózdnak, ezért Riz Gábor országgyűlési képviselő elérte az oktatási vezetőknél, hogy a felsőfokú oktatás legyen állami, kihelyezett egyetemi szintű. Ez azt jelenti, hogy az állam visel minden költséget és így sok millió forint maradna a közösségi közlekedés fejlesztésére vagy a városi utak felújítására. Riz Gábornak azt is sikerült még elérnie, hogy a korábbi három tervezett – szociális, kulturális és anyagmérnöki (kohómérnöki) – szak mellé az informatikai terület is a képzési palettára kerüljön.

Fotó: Lokál

A közelmúltban átadott MaNDa épülete

Ózd polgármestere erre úgy reagált, hogy ilyen módon akarják kizárni a város vezetését az említett oktatási formából. Újabb ötletként felvetette, hogy az egyik helyszín Ózd patinás épülete, a Kaszinó legyen, ami a város tulajdona. Riz Gábor szerint az épület önmagában alkalmatlan az évfolyamonkénti 120, a három évfolyamon összesen mintegy 360 hallgató befogadására és az oktatáshoz szükséges infrastruktúra biztosítására.


Az oktatás tartalma és a hallgatók száma két másik objektumot tesz inkább használhatóvá a tanításra: a közelmúltban átadott MaNDA épületét, ahol az ország egyik legnagyobb informatikai szerverparkja található – variálható oktatótermekkel, nagy közösségi terekkel –, kiváló lehetőségekkel az informatikusképzésre, emellett pedig a jól felszerelt műhelyekkel, későbbi laborok infrastruktúrájával és eszközparkkal ellátott korábbi ÉRÁK-ot jelölték meg. Utóbbi a Kiserdőkalján található, ahol többnyire sokgyermekes cigánycsaládok élnek. Utóbbi ellen emelt kifogást a jelenlegi városvezetés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.