2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb XIII.kerület

Nincs még egy ilyen jó PénteK13

A PénteK13 rendezvénysorozat 2015 tavaszán indult útjára a SKult13 által működtetett Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. A programsorozatnak köszönhetően idén is igényes koncerteken és színházi előadásokon szórakozhatnak a kerületi lakosok.

A kiemelt kulturális programokat magában foglaló sorozat előzménye az volt, hogy már több éve – havi rendszerességgel – nagyobb színházi előadásokat és koncerteket szerveztek a 375 fős, gyönyörűen felújított, remek akusztikájú, a legújabb technikával felszerelt színházteremben.

– A sorozatoknak az A13 Színház és a Z13 Koncertek elnevezést adtuk, jelezve ezzel is, hogy a-tól z-ig az előadóművészet szinte minden műfaját szeretnénk közvetíteni az érdeklődő lakosságnak – mondta lapunknak Dőry Éva, a programsorozat szervezője, aki hozzátette, a neves művészeket, zenészeket felvonultató előadások, koncertek egyre népszerűbbek lettek. – Ezért a Kult13 menedzsmentje megbízott, hogy a kéthetenként felváltva jelentkező programokat bővítsük, és minden héten szervezzek a színháztermet lehetőleg megtöltő kulturális rendezvényeket.
Ezért Dőry Éva táncestekkel, illetve ismeretterjesztő előadásokkal tette teljesebbé a kínálatot. A PénteK13 elnevezés végén a K13 az intézményre, a kerületi közművelődési színtereket összegyűjtő Kult13-ra utal.


Olyan nagyszerű előadók és zenészek léptek már fel a sorozatban, mint Falusi Mariann, Horgas Eszter, Illényi Katica, Koltai Róbert, Kulka János, Malek Andrea, Tompos Kátya vagy Wolf Kati.
– Arra törekszünk, hogy élő zenés produkciókkal szórakoztassák a közönséget a zenekarok – fejtette ki a szervező. – A színházi sorozatban olyan klasszikusok kerültek színpadra, mint Csehov Három nővére, Molnár Ferenc Lilioma vagy a musicalek közül az Annie és a Valahol Európában. Ráadásként a közeljövőben a swing műfajának kedvelőit várják egy zenei csemegével, ugyanis Gájer Bálint, a jazzlegenda Berki Tamás és a Molnár Dixieland Band játszik majd október 14-én 19 órától.
A táncestek keretében tavaly tavasszal indult a JAM Táncműhely, amelyen minden hónapban más-más klasszikus táncot tanulhattak meg a résztvevők. Ősztől is folytatódik ez a program: a Mydros zenekar autentikus zenével és hamisítatlan görög táncházzal várja az érdeklődőket minden hónap első péntek estéjén. Az ismeretterjesztő előadások keretében most ősztől Különleges utak és emberek sorozatcímmel népszerű „világutazókat” hívnak meg. Ennek keretében október 28-án Zárug Zita és Harkányi Árpád Kerékpárral a világ körül című előadását hallhatják az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.

 • Új otthont kaptak az Aligátorok

  Új otthont kaptak az Aligátorok

  Több mint kétmilliárd forintos beruházás eredményeként átadták a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő új sportrészlegét. A 21 méter széles és 33,33 méter hosszú medencéhez 200 fő befogadására alkalmas nézőtér tartozik.