EUR: 310,07 Ft
CHF: 289,14 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld

Négy helyen változhat a magyar alaptörvény

Rendkívüli bejelentést tett tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A vasárnapi népszavazás nyomán a kormány négy helyen is alaptörvény-módosítással fog élni. A változások november közepére hatályba is léphetnek.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Legkésőbb október 10-én benyújtja a kormány azt a tervezetet, amely az alaptörvény módosításait tartalmazza – közölte tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A javaslat rá egy hétre a parlament elé kerül, ahol a pártok általános vitanapon értékelik majd a tervezett változásokat. Ezekről leghamarabb november 8-án szavazhat az Országgyűlés, a sikerességhez kétharmados többség szükséges. Ha ez rögtön meglesz, Áder János köztársasági elnöknek kell jóváhagynia a módosításokat. Az új alaptörvény november közepén léphet hatályba.

Orbán Viktor jelezte: az alkotmány négy helyen változhat, a legfontosabb a 14. cikk második bekezdése, amely megtilthatja a csoportos betelepítést Magyarországra, és azt is kiköti, hogy csak a magyar hatóságok jóváhagyásával és a parlament döntésével lehet nem magyar állampolgárokat letelepíteni az ország területén.

– Három lehetőségünk volt, vagy parlamenti határozatban, vagy sima törvénnyel, vagy alaptörvény-módosítással reagálunk az emberek akaratára – fogalmazott a kormányfő. Azt mondta, hogy azért választották az utóbbit, mert a 3,3 millió „nem” szavazat és az így létrejövő 98 százalékos többség súlya akkora, hogy csak ez lehet a méltó válasz.

– Egy új, pártok feletti egység jött létre. Erre reagálva a legvilágosabban ki kell mondanunk, hogy Brüsszel senkit nem hozhat a nyakunkra, ha mi nem akarjuk – húzta alá. A miniszterelnök megjegyezte: reméli, hogy az ellenzék hozzáteszi majd a magáét a kétharmados elfogadási küszöbhöz.

A kormányfő azt is kiemelte, hogy a vasárnapi döntés nem az Európai Unió ellen, hanem a népvándorlás megállításáról szólt.

– A magyarok kimondták, hogy nem a bajt kell behozni, hanem a megoldást kell odavinni – emlékeztetett Orbán Viktor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: az európai jövő a visegrádi négyekben van – ÖSSZEFOGLALÓ

  Orbán: az európai jövő a visegrádi négyekben van – ÖSSZEFOGLALÓ

  Az európai jövő a visegrádi négyekben (V4) van – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Varsóban, a Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián, amelyen V4-es kollégáival – a házigazda lengyel, valamint a szlovák és a cseh kormányfővel – közösen vett részt.

 • Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Kigyulladt egy lakóház egy szobája Gyulán szerda reggel. A tűzoltók hőkamerával megtalálták az épületben tartózkodó lakót, de a mentők már nem tudták újraéleszteni – írta honlapján a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Már a határzár életbe lépése előtti napokban radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma, sikeres pedig nem is történt a szigorított jogi határzár és a megerősített kerítés együttes hatására – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.