EUR: 303,01 Ft
CHF: 266,44 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Belföld

Négy helyen változhat a magyar alaptörvény

Rendkívüli bejelentést tett tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A vasárnapi népszavazás nyomán a kormány négy helyen is alaptörvény-módosítással fog élni. A változások november közepére hatályba is léphetnek.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Legkésőbb október 10-én benyújtja a kormány azt a tervezetet, amely az alaptörvény módosításait tartalmazza – közölte tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A javaslat rá egy hétre a parlament elé kerül, ahol a pártok általános vitanapon értékelik majd a tervezett változásokat. Ezekről leghamarabb november 8-án szavazhat az Országgyűlés, a sikerességhez kétharmados többség szükséges. Ha ez rögtön meglesz, Áder János köztársasági elnöknek kell jóváhagynia a módosításokat. Az új alaptörvény november közepén léphet hatályba.

Orbán Viktor jelezte: az alkotmány négy helyen változhat, a legfontosabb a 14. cikk második bekezdése, amely megtilthatja a csoportos betelepítést Magyarországra, és azt is kiköti, hogy csak a magyar hatóságok jóváhagyásával és a parlament döntésével lehet nem magyar állampolgárokat letelepíteni az ország területén.

– Három lehetőségünk volt, vagy parlamenti határozatban, vagy sima törvénnyel, vagy alaptörvény-módosítással reagálunk az emberek akaratára – fogalmazott a kormányfő. Azt mondta, hogy azért választották az utóbbit, mert a 3,3 millió „nem” szavazat és az így létrejövő 98 százalékos többség súlya akkora, hogy csak ez lehet a méltó válasz.

– Egy új, pártok feletti egység jött létre. Erre reagálva a legvilágosabban ki kell mondanunk, hogy Brüsszel senkit nem hozhat a nyakunkra, ha mi nem akarjuk – húzta alá. A miniszterelnök megjegyezte: reméli, hogy az ellenzék hozzáteszi majd a magáét a kétharmados elfogadási küszöbhöz.

A kormányfő azt is kiemelte, hogy a vasárnapi döntés nem az Európai Unió ellen, hanem a népvándorlás megállításáról szólt.

– A magyarok kimondták, hogy nem a bajt kell behozni, hanem a megoldást kell odavinni – emlékeztetett Orbán Viktor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadlábra került a kigyúrt mercis

  Szabadlábra került a kigyúrt mercis

  Házi őrizetbe helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) a két ember halálával végződött Dózsa György úti baleset gyanúsítottját hétfőn – tájékoztatta a Lokált Dr.

 • Jobbikos üzenet Simicska plakátjain

  Jobbikos üzenet Simicska plakátjain

  Hiába szajkózza Simicska Lajos cége, hogy egy magánszemély rendelte meg a legújabb, az európai bérunió mézesmadzagját lóbáló plakátkampányt a Mahirnél, a plakátokon visszaköszön a Jobbik „Egyenlő munkáért egyenlő bért” kampányának üzenete, színvilága, tipográfiája.

 • Összezsugorodik a bántalmazott és elhanyagolt kutyák agya

  Összezsugorodik a bántalmazott és elhanyagolt kutyák agya

  Amerikai tudósok szerint nem csak lelkileg, de biológiailag is károsodnak a bántalmazott kutyák. Megállapították, hogy az elhanyagolt illetve lelkileg megterhelt állatok agya zsugorodásnak indul, mivel az érintett négylábúaknál megjelenik a krónikus unalom állapota.