EUR: 309,00 Ft
CHF: 284,36 Ft
2017. június 22., csütörtök
Paulina

Belföld

Négy helyen változhat a magyar alaptörvény

Rendkívüli bejelentést tett tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A vasárnapi népszavazás nyomán a kormány négy helyen is alaptörvény-módosítással fog élni. A változások november közepére hatályba is léphetnek.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Legkésőbb október 10-én benyújtja a kormány azt a tervezetet, amely az alaptörvény módosításait tartalmazza – közölte tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A javaslat rá egy hétre a parlament elé kerül, ahol a pártok általános vitanapon értékelik majd a tervezett változásokat. Ezekről leghamarabb november 8-án szavazhat az Országgyűlés, a sikerességhez kétharmados többség szükséges. Ha ez rögtön meglesz, Áder János köztársasági elnöknek kell jóváhagynia a módosításokat. Az új alaptörvény november közepén léphet hatályba.

Orbán Viktor jelezte: az alkotmány négy helyen változhat, a legfontosabb a 14. cikk második bekezdése, amely megtilthatja a csoportos betelepítést Magyarországra, és azt is kiköti, hogy csak a magyar hatóságok jóváhagyásával és a parlament döntésével lehet nem magyar állampolgárokat letelepíteni az ország területén.

– Három lehetőségünk volt, vagy parlamenti határozatban, vagy sima törvénnyel, vagy alaptörvény-módosítással reagálunk az emberek akaratára – fogalmazott a kormányfő. Azt mondta, hogy azért választották az utóbbit, mert a 3,3 millió „nem” szavazat és az így létrejövő 98 százalékos többség súlya akkora, hogy csak ez lehet a méltó válasz.

– Egy új, pártok feletti egység jött létre. Erre reagálva a legvilágosabban ki kell mondanunk, hogy Brüsszel senkit nem hozhat a nyakunkra, ha mi nem akarjuk – húzta alá. A miniszterelnök megjegyezte: reméli, hogy az ellenzék hozzáteszi majd a magáét a kétharmados elfogadási küszöbhöz.

A kormányfő azt is kiemelte, hogy a vasárnapi döntés nem az Európai Unió ellen, hanem a népvándorlás megállításáról szólt.

– A magyarok kimondták, hogy nem a bajt kell behozni, hanem a megoldást kell odavinni – emlékeztetett Orbán Viktor.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőre 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél

  Jövőre 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél

  Jövőre további ötezer forinttal nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta 35 ezer forint, éves szinten pedig 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél 2018-ban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A bölcsődei rendszer fejlesztésének célja a választás biztosítása

  A bölcsődei rendszer fejlesztésének célja a választás biztosítása

  A bölcsődei rendszer fejlesztésével a kormány célja valódi választási lehetőséget biztosítani az anyáknak arra, hogy eldönthessék, a gyerekük mellett otthon maradnak vagy munkát is vállalnak – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön egy budapesti konferencián.

 • Szijjártó: Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia a biztonság helyreállításában

  Szijjártó: Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia a biztonság helyreállításában

  Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének a helyreállításában, ezért erőteljesen fel kell lépnie a migráció leállítása, az Európai Unió bővítése, valamint a kontinens keleti és nyugati fele között gazdasági együttműködés erősítése érdekében – ezt az álláspontot képviseli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) országainak csütörtöki minszki külügyminiszteri találkozóján.