2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Egyéb XIII.kerület

Oenning szerint jó vezetni a bajnokságot, de…

Az NB I-es labdarúgó-bajnokság a válogatott Svájc elleni vb-selejtezője miatt háromhetes pihenőre „ment”, úgy, hogy a tabellát nagy meglepetésre a tavaly még a kiesés ellen küzdő Vasas vezeti. Az angyalföldiekkel eddig csodát tévő német edző, Michael Oenning a Lokál Extrának elárulta a Vasas-titok nyitját.

 

A szakember tavaly a kieséstől mentette meg a csapatot, most pedig két ponttal a Vasas vezet a Videoton és a Ferencváros előtt
– Azért ne kergessünk hiú ábrándokat! – szögezte le Oenning. – A Ferencváros hátránya ellenére még mindig a bajnokság favoritja. Nem azzal kezdtük az idényt, hogy megnyerjük a bajnokságot. Örülök a kiugróan jó teljesítményünknek, de azért a Fradinak és a Videotonnak jobbak a lehetőségei. Amikor tavaly idejöttem, a kés a nyakunkon volt, de láttam a lehetőséget a csapatban. A gárda kiegészült néhány új szerzeménnyel, és végre ráéreztünk a győzelem ízére, arra, hogyan kell stresszhelyzetben helytállni, felszabadultan futballozni. A játékosok nem lettek jobbak vagy rosszabbak, de csapatként játszanak, fiatalok és éhesek a sikerre.


oening

Amikor tavaly bennmaradt a csapat, a játékosok a levegőbe dobálták az edzőt. Mi lesz, ha bajnoki címet szereznek? (fotó:vasasfc.hu)


A szakember hozzátette, a sikerek ellenére egyelőre csak 
terveznek, és ha az első 19 forduló után még mindig elöl áll a csapat, el lehet gondolkodni új célok megfogalmazásán. – Tavasszal ismét pályára lépünk azok ellen, akiket már megvertünk, és akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz, de ez már a második körre is igaz. Jelenleg az a
legfontosabb, hogy magabiztos, erős középcsapatot építsünk. A dobogó egyelőre nem téma. Persze jó az éllovas helyzetében tetszelegni, főként mert legutóbb nyolc éve állt a tabella élén a Vasas.
A német szakember arról is beszélt, hogyan érzi magát hazánkban, úgy látja, itt jobb a kapcsolat az emberek között, mint Németország egyes részein.


– A magyarok a nehézségek ellenére élvezik az életet, és a fociban is többet és jobban akarnak teljesíteni. Az is fontos, hogy a játékosok hallgatnak rám. Nyolc hónapja jöttem, ennyi idő után nincs alapom kritizálni, legfeljebb a mentőautók hangos szirénázása zavar.
Oenning mellett egyre több német  futballszakember dolgozik hazánkban, és a Vasas trénere szerint fontos, hogy ha valaki külföldön él, keresse honfitársai társaságát. Hozzátette, a szövetségi kapitánnyal, Bernd Storckkal áll szorosabb szakmai kapcsolatban, a Fradi mesterével, Thomas Doll-lal inkább személyesen találkoznak, segítőit, Ralf Zumdickot és Theo Schneidert is jól ismeri, de amellett, hogy honfitársaival találkozik, a magyar nyelvvel is barátkozik.
– Jó lenne megtanulni a nyelvet, de a kevés idő miatt ez egyelőre lehetetlen. A „focimagyart” már többé-kevésbé ismerem és az edzéseken próbálom is alkalmazni. De van még mit csiszolni rajta – nevetett.

Kapcsolódó Cikkek