EUR: 302,83 Ft
CHF: 265,90 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Belföld

Orbán: Magyarország nyert

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt a parlamentben. A miniszterelnök elmondta, hogy 3,3 millió ember egyetértett a Fidesz–KDNP megoldási javaslatával, ami azt jelenti, hogy egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának, mint a 2014-es választáson.

Budapest, 2016. október 3. Orbán Viktor miniszterelnök reagál a napirend előtti felszólalásával kapcsolatban elhangzott frakcióvezetői felszólalásokra az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

fotó: Csudai Sándor

– A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében – mondta a kormányfő napirend előtti felszólalásában. Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most ennél mintegy kétszázötvenezerrel több ember mondott nemet.

– Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az EU-ban elsőként és eddig egyetlenként csak Magyarországon kérdezték meg a választókat a migránskérdésről, amin az EU léte is múlhat.

– 3,3 millió ember egyetértett a Fidesz–KDNP megoldási javaslatával – értékelte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 1990 óta még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást. Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz–KDNP-t – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

– Vannak ugyan, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió ember akaratát, ám egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja – mondta Orbán és bejelentette, hogy a népszavazás szellemében kezdeményezi az alaptörvény módosítását.

Mint mondta, a 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről „egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak”, ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak.

Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről: Brüsszel vagy Budapest? – tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni, ami hosszú évekre meghatározza az ország sorsát. A résztvevők 98 százaléka úgy foglalt állást, hogy „a döntés joga Budapesté, és ezért a jogunkért harcolni kell”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Halálra éheztették a lovat

  Halálra éheztették a lovat

  Nincs határa az emberi brutalitásnak. A Bottyán Equus Hungária Ló és Kutyaotthon augusztus elején, lakossági bejelentés alapján szállt ki egy Csongrád megyei tanyára, ahol embertelen körülmények között tartottak lovakat.

 • Vona mellé került Simicska embere

  Vona mellé került Simicska embere

  Lehullt a lepel: a Jobbik új gazdájának, a nagybirtokos Simicska Lajosnak az összekötője máris a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a belső köréhez tartozik. Legalábbis a szélsőséges párt legutóbbi, városligeti rendezvényén Varga-Damm Andrea, korábban „civilként” aposztrofált ügyvéd ugyanolyan lelkesen mosolygott Vona balján, mint ahogy korábban Simicska jobbján tette.

 • Kiégett egy autóbusz Nógrádban

  Kiégett egy autóbusz Nógrádban

  Kiégett egy menetrend szerinti autóbusz kedden a Nógrád megyei Iliny községben, a buszon senki nem sérült meg, de lángra kapott a buszmegálló, meghibásodott egy elektromos vezeték és egy gázcsonk is – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.