EUR: 307,31 Ft
CHF: 281,52 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Ózd

Óriási a munkaerőhiány

Egymást érik az álláshirdetések Ózd térségében, ám a korábbi tendencia megfordult. Már nem az álláskeresők kilincselnek munka után, hanem a cégek keresik az alkalmas dolgozókat. Jelenleg több száz ember foglalkoztatására volna lehetőség.

Két-három éve csak protekcióval lehetett Ózdon állást találni, ma viszont szinte nincs olyan cég, ahol ne hirdetnének felvételt. Különösen az elektronikai alkatrészek összeszerelésére szakosodott multinacionális cégeknél nagy a fluktuáció. Elfogytak a szakemberek az Ózdi Acélművek Kft.-nél is, ahol üzemfejlesztés kezdődött és mintegy hatvan főt tudnának azonnal foglalkoztatni hegesztő, villanyszerelő, műszerész, ács és egyéb szakterületeken, de keresnek villamosmérnököt is.

Összeszerelő munkára, kereskedelmi és vendéglátós munkakörben is jelentős a kereslet, de hiány van gépkocsivezetőből és raktárosból is. Az egészségügyben a betöltetlen háziorvosi és házi gyermekorvosi helyekre várnak jelentkezőket.

A munkaerőhiány oka – tudtuk meg egy munkaügyben dolgozó szakembertől –, hogy az ózdi cégek alacsony szinten tartották a bérszínvonalat, ezért a szakmunkások főként Győrben vagy Kecskeméten kerestek állást az autóiparban. Többtucatnyian dolgoznak Tengizben, több százan Nyugat-Európában és az itteni keresetekkel nehéz lesz őket visszacsalogatni.

A munkaügyi központ honalapjáról megtudtuk, hogy Ózdon és térségében közel négyezren dolgoznak közfoglalkoztatottként, akiknek 10-15 százaléka rendelkezik szakmunkás-bizonyítvánnyal.

Sokan viszont nem akarnak váltóműszakos munkarendet vállalni, inkább megelégednek az 54 ezer forintos közmunkásbérrel, amihez még gyermekek után járó adókedvezmény is társul. Ennél folyamatos munkarendben, szalagmunkán 20–25 ezer forinttal keresnének többet. Borsodbóta polgármesterétől, Gulyás Jánostól megtudtuk, több közfoglalkoztatottat elküldött céges tesztre, ám voltak, akik szándékosan hibáztak, hogy maradhassanak tovább a közmunkában.

Fotó: Lokál Általános a szakemberhiány Ózdon

Fotó: Lokál
Általános a szakemberhiány Ózdon

Fotó: Lokál Képalá: Folyamatosan van felvétel az ózdi cégeknél

Fotó: Lokál
Képalá: Folyamatosan van felvétel az ózdi cégeknél

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.