EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 19., szombat
Huba

Külföld

Őrizetbe vettek egy nemzetközileg körözött orosz hackert

A cseh rendőrség az amerikai hatóságok kérésére őrizetbe vett egy nemzetközileg körözött orosz hackert, aki gyaníthatóan amerikai célpontok ellen hajtott végre számítógépes támadásokat.

A letartóztatásról David Schon, a cseh rendőrség szóvivője tájékoztatta újságírókat szerda este Prágában.

Az orosz férfit az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI közreműködésével fogták el. Az illető előzetes letartóztatásban marad, amíg a cseh hatóságok döntenek az Egyesült Államoknak való kiadatásáról.

A számítógépes bűnözőt egy prágai szállodában vették őrizetbe, ahol a barátnőjével együtt tartózkodott. A kényszerintézkedés idején a férfi összeesett, ezért kórházba szállították.

Nem tudni, hogy az őrizetbe vétel összefüggésben van-e azzal, hogy a minap az Egyesült Államok hivatalosan is Oroszországot tette felelőssé az amerikai politikai szervezetek elleni közelmúltbeli számítógépes támadásokért.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzés Igazgatósága (DNI) közös közleményben jelentette be, hogy Moszkva a felelős amerikai politikai szervezetek és csoportok, valamint egyes amerikai szövetségi államok választási számítógépes rendszerei elleni támadásokért. A közlemény kiemelte: “ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja a beavatkozás az amerikai választási folyamatba”. A DNI szerint az ilyen jellegű és ilyen kiterjedt “kezdeményezéseket” csakis “magas szintű orosz felelősök” hagyhattak jóvá.

A Kreml képtelenségnek nevezte a washingtoni vádakat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök honlapját naponta éri több tízezer hackertámadás. Ezeket a behatolási kísérleteket vissza lehet vezetni az Egyesült Államok területéig, de Oroszország nem vádolja ezért minden egyes alkalommal a Fehér Házat vagy a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

  Spanyolország nem növelte a terrorfenyegetettség szintjét

  Nem növelte a spanyol kormány a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt, és továbbra is legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást – közölte szombaton Juan Ignacio Zoido belügyminiszter, aki szerint a hatóságok úgy gondolják…

 • Marokkói migráns késelt Finnországban

  Marokkói migráns késelt Finnországban

  Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek – közölte szombaton a rendőrség.

 • Terrorizmus volt a halálos finn késelés

  Terrorizmus volt a halálos finn késelés

  Terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást, a feltételezett elkövető egy 18 éves marokkói férfi volt – közölte szombaton a finn rendőrség.