EUR: 307,46 Ft
CHF: 287,90 Ft
2017. február 28., kedd
Elemér

Külföld

Orvosi bravúr! Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét

Negyven szakorvos több mint húszórás műtét során sikeresen választott szét egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt pénteken egy New York-i kórházban.

A brooklyni Montefiore Medical Center közlése szerint a 13 hónapos fiúk, Jadon és Anias McDonald előtt “a felépülés és a rehabilitáció hosszú útja áll még”.

A fiúk egy ötször hét centiméteres felületű agyi szöveten osztoztak – írt az anya, Nicole McDonald a Facebookon. Elmondása szerint Jadon jobban viselte a műtétet, mint Anias, ráadásul az orvosok közlése szerint lehetséges, hogy ő kezdetben nem lesz képes mozgatni testének egy részét.

A csütörtökön kezdődött műtétet dokumentáló CNN televízió szerint csak a két koponya elválasztása 16 órán át tartott. Mivel a fejüknél összenőtt sziámi ikrek mintegy 80 százaléka a műtét nélkül meghal élete első két évében, az operáció pedig maradandó agyi károsodásokat okozhat, a szülők nehéz döntés előtt álltak.

Az orvosi csapatban dolgozott gyermekgondozó szakember, aneszteziológus, neuroradiológus, idegsebész és plasztikai sebész is, a munkát James Goodrich gyermekidegsebész és Oren Tepper plasztikai és helyreállító sebész vezette. Goodrich már számos sziámi ikerpárt választott szét az elmúlt évtizedben.

“A gyomromban lévő szikla miatt még mindig nem tudtam kimondani azt, hogy köszönöm” – írta a műtét után a Facebookon Nicole. Az interneten több ezer felhasználó fejezte ki jókívánságait a családnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: A sár foglyai

  A nap képe: A sár foglyai

  A Rio de Janeirótól mintegy 250 kilométerre fekvő településen 1986 óta tartanak iszapfürdővel egybekötött összejöveteleket.

 • Olaszországot konkrét terrorveszély fenyegeti

  Olaszországot konkrét terrorveszély fenyegeti

  Olaszország az Iszlám Állam harcosainak menekülési útvonala lehet Európa felé, és egyre konkrétabb a veszélye az olaszországi terrorista támadásoknak is – hangsúlyozta az olasz titkosszolgálatoknak a római parlamentben hétfőn bemutatott éves jelentése.

 • Sok a szexuális zaklatás az ausztrál egyetemeken

  Sok a szexuális zaklatás az ausztrál egyetemeken

  Több mint 500 esetben tettek panaszt ausztrál egyetemek hallgatói szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt az elmúlt öt évben, ám a tettesek többsége elkerülte a felelősségre vonást – írta az ausztrál emberi jogi bizottságnak benyújtott jelentésében az End Rape on Campus Australia (EROC) jogvédő csoport.