EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Ózd

Ózd polgármestere a MaNDA ellehetetlenítésén dolgozik

Az Ózdi Ipari Park területén megkezdte működését a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) látogatóközpontja, ám a Jobbik helyi vezetése nem kedveli a nagy értékű beruházást.

A napokban – azzal sem törődve, hogy mekkora kárt okoznak a város megítélésében – közbiztonsági okokra hivatkozva lezárták az átjárót a MaNDA két épülete között, holott a lezárt területet bejegyzett szolgalmi jog védi.


– A polgármester levelében jelezte, hogy álláspontjuk szerint a szolgalmi jogunk nem létezik, és kitiltott minket a skanzen területéről. Válaszom mellékleteként elküldtem a szolgalmi jog bejegyzését igazoló okiratot és a terület tulajdonosával kötött szerződést a szolgalmi jogról. Amennyiben az önkormányzat nem szünteti meg a jogellenes állapotot, kártérítési pert indítunk – nyilatkozta a Lokál Extrának Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója.

Fotó: Lokál képalá: Az átadáskor még csendben volt a Jobbik

Fotó: Lokál
képalá: Az átadáskor még csendben volt a Jobbik – jobbra Riz Gábor országgyűlési képviselő és Lovas Lajos főigazgató

A Fidesz ózdi szervezetének tagjait is meglepte az érthetetlen intézkedés. Úgy vélik, Janiczak Dávid polgármester ezzel is elárulta, hogy ellenérdekelt a normális működésben, holott egymásra épülő, közös attrakcióról van szó, ami együtt több látogatót vonzana. Ráadásul a város az egyeztetés szándéka nélkül intézkedett a lezárásról.


A nagy értékű beruházást az ózdi jobbikosok sokáig hanta-mandaként emlegették, megalapozva ezzel az intézmény esetleges későbbi lejáratását. A város túl fiatal polgármestere most erre alapozva tett lépést az ellehetetlenítés felé, amihez vélhetően segítségére volt néhány, a városházán dolgozó jogász. Janiczak Dávid október 6-án levélben közölte a főigazgatóval, hogy az Ózdi Gyártörténeti Emlékpark és a MaNDA szomszédos területen fekszik és a látogatóközpont az emlékparkon át közelíthető meg. Márpedig az önkormányzat által üzemeltetett gyártörténeti bemutató területén sok a lopás, és mivel az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel bejegyzett szolgalmi jog, ezért a MaNDA dolgozói és látogatói tartózkodjanak a skanzen területén – vagyis a két objektum között – történő átjárástól. Azóta lezárták a skanzen bejáratát, vagyis a kiépített úton nem közelíthető meg a filmarchívum.

Fotó: Lokál Képalá: A szolgalmi jog ellenére lezárták a területet

Fotó: Lokál
Képalá: A szolgalmi jog ellenére lezárták a területet

Lovas Lajos közben elküldte a polgármesternek a szolgalmi jog bejegyzéséről szóló 2016. 01. 20. dátummal ellátott határozatot, ami egyértelművé teszi, hogy az ózdi 11131/2 hrsz-ú üzemi területből 1423 négyzetmétert átjárási telki szolgalmi jog terhel, amit a Magyar Állam és a MaNDa javára jegyeztek be. Ezenkívül felhívta Janiczak figyelmét, hogy „kisded, esetlegesen politikai motivációjú ellenségeskedés helyett” helyezzék a hangsúlyt a feladatok teljesítésére. Kérte az átjárás további biztosítását, hiszen a terület jogellenes lezárása anyagi kárt okoz a MaNDA projektjeinek, aminek a megtérítéséért perelni fognak.

Kapcsolódó Cikkek