EUR: 312,82 Ft
CHF: 261,27 Ft
2018. április 27., péntek
Zita

Belföld

Pintér Sándor: kiváló a magyar-amerikai belügyi együttműködés

Kiváló a magyar-amerikai belügyi együttműködés – mondta hétfőn Pintér Sándor magyar belügyminiszter az MTI washingtoni tudósítójának.

Pintér Sándor két napra látogatott az amerikai fővárosba, ahol hétfőn tárgyalásokat folytatott Jeh Johnson belbiztonsági miniszterrel és Michael Rogers tengernaggyal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójával, valamint látogatást tett a CBP National Targeting Center nevű, határvédelmi kérdésekkel és terrorelhárítással foglalkozó virginiai intézményben is.


Magyarország belügyminisztere “együttműködési intézkedést” írt alá Jeh Johnsonnal. Pintér Sándor elmondta: az aláírt dokumentum értelmében a későbbiekben Budapest és Washington együttműködik majd a terrorizmus elleni küzdelemben. Ez elsősorban a külföldi terrorista harcosok utazásainak nehezítésére, illetve a terroristák felderítésére vonatkozik, de kiterjed más jelentős biztonsági területekre is, mint például a szervezett bűnözésre is.

Pintér Sándor hangsúlyozta: volt már ilyen együttműködés az Egyesült Államok és Magyarország között, a most aláírt dokumentum azonban nemcsak megújítja ezt, hanem a technika fejlődésének köszönhetően új utakat is nyit.


“Ez az új út elsősorban az azonnali információ-átadást jelenti majd meghatározott területeken, az azonnali információ-átadás pedig megkönnyíti az egyes terrorcselekmények és a terroristák felderítését. Az együttműködésnek ez az egyik legfontosabb része” – emelte ki a belügyi tárca vezetője.

Az együttműködés másik lényeges területe az, hogy a két ország átadja egymásnak azokat a nyilvántartásokat, amelyeket az Europolnak és az Interpolnak megküld. Ez várhatóan szintén megkönnyíti a felderítőmunkát.

Pintér Sándor kifejtette: a most aláírt megállapodás értelmében Magyarországon előkészítik majd az ellopott vagy elveszett útlevelekkel kapcsolatos problémák megoldását is. Ezzel összefüggésben elmondta: az Európai Unióban, így Magyarországon is az a gyakorlat, hogy ha valaki bejelenti, hogy ellopták útlevelét, de később megtalálja, az okmányt ismét használhatja. Az Egyesült Államok azonban – jól megfontolt okok miatt – ezt nem tartja biztonságos megoldásnak, úgy gondolja, hogy ezeket az útleveleket nem szabad újra felhasználni, mert az útlevél adatai bekerülnek a körözési rendszerekbe. Így akár ártatlan embert állíthatnak elő, mert azt gondolják a hatóságok, hogy az illetőnek hamis az útlevele. Fennáll annak is az eshetősége, hogy bűnözők élnek vissza az okmány adataival – fejtette ki a belügyminiszter.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy vajon Magyarország átveszi-e ezt az amerikai gyakorlatot, Pintér Sándor azt mondta: erről a későbbiekben ír alá egyezményt a két ország. A hétfői aláírással egyelőre az együttműködés alapjait teremtették meg.

Hangsúlyozta: “a későbbiekben munkacsoportok pontosítják azokat a jogszabályokat, amelyek hatályba lépését követően betartjuk majd az új gyakorlatot”. A miniszter hozzátette: ő is úgy gondolja, hogy ma már az útlevelek körözése, a körözési rendszerek működése indokolttá teszi, hogy amennyiben egy útlevelet egyszer eltűntként vagy ellopottként regisztrálnak, akkor azt véglegesen ki kell vonni a forgalomból.

Pintér Sándor kiemelte: új alapokra helyezett együttműködésről van szó.

“Úgy gondolom, hogy az azonnali információ-átadás még hatékonyabbá teszi ezt az együttműködést” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: az azonnali információ-áramláshoz még ki kell dolgozni az adatátvitel módját, a megfelelő adatátviteli szélességet, és mindehhez megfelelő biztonságot kell létesíteni. Mint elmondta, ez az adatátviteli biztonság két részből áll: ahhoz, hogy minden adat átmenjen, megfelelő sávszélesség kell, és rendkívül fontos, hogy az adatok ahhoz, és csakis ahhoz jussanak el, akiknek továbbítják.

Pintér Sándor kedden az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kábítószer-kereskedelemért és rendészeti kérdésekért felelős miniszterhelyettesével, William Brownfielddel, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, James Comey-val találkozik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem jött be a lilakáposztás fagyi

    Nem jött be a lilakáposztás fagyi

    Vészesen gyorsan közeledik a nyár, így a fagyizó emberek is kezdenek szaporodni Budapesten. Egyre több olyan helyet találhatunk a fővárosban, ahol a szokásos ízek mellett igazi különlegességeket is kipróbálhatunk.

  • Portik évekig rögzíthette Gyárfás szavait

    Portik évekig rögzíthette Gyárfás szavait

    Benyújtotta az ellene szóló gyanúsítás cáfolatát az ügyészségnek Ihász Sándor, volt főügyész, akit bűnpártolással gyanúsítanak a Fenyő-ügyben. Ugyanakkor a Heti Válasz szerint az ügyészségnél nem egyetlen felvétel, hanem számos hanganyag lehet, mert belügyi információik szerint Portik Tamás négy éven át rögzíthette beszélgetéseit Gyárfás Tamással.