2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb I.kerület

Polgár Judit: A sakk összeköt minket

Polgár Judit tizedszer rendez Világsakkfesztivált. Az október 8-án a Várkert Bazárban zajló eseményről kérdeztük a családjával a Gellért-hegyen élő sakknagymestert, minden idők legjobb női sakkozóját, a magyar férfi sakkválogatott kapitányát.

Először arra voltunk kíváncsiak, hogy kétgyermekes édesanyaként, minden idők legjobb női sakkozójaként és egyáltalán nőként milyen lehet a férfiak kapitányának lenni.


– Gyakorlatilag egész életemben a férfiak között edzettem és versenyeztem, nekem ez természetes. Jó érzés segítenem azt a csapatot, amely tagjainak többsége korábban csapattársam volt, egymás mellett küzdöttünk, nemegyszer győztünk, és állhattunk a dobogó egyik-másik fokán – mondta a Lokál Extrának Polgár Judit. Hozzátette, amióta abbahagyta a versenyszerű sakkozást, több idő jut a családjára.

001 Judit

Polgár Judit gyerekkora óta sakkozik

– Fontos dolog az életemben, hogy a tízéves Hannára és a tizenkét éves Olivérre több időm jusson, mivel ennek ebben a korban különösen nagy jelentősége van. Ha csak pár perc erejéig is, de nagy szükségük van most a stabilitásra és a támogatásra. Polgár Judit elárulta, természetesen saját gyermekei is sakkoznak, korábban több megmérettetésen is részt vettek, de mostanában már nem nagyon versenyeznek.


– Budapesten sok szebbnél szebb hely van, nagyon szeretem ezt a várost, és boldog vagyok, hogy itt élhetek. Mi a Gellért-hegy tetején lakunk, és imádom ezt a környéket.

Megtudtuk, a Várkert Bazárban tartandó Világsakkfesztivált örömmel szervezi, és igyekszik kitalálni, hogy milyen módon lehet bemutatni a sakk ezer arcát a sporton, a művészeten, játékon és oktatáson keresztül.

– Gyerekkorom óta játszom, alkotok, versenyzek. A sakk egy közös nyelv. „A sakk összeköt minket” szlogennel építjük azt a közösséget, amelyet a sakktérkép mutat, mindenki, aki regisztrál, felkerül erre a térképre, és szeretném, ha a sakkos közösség ezen keresztül még erősebb lenne, még erősebben kapcsolódna össze. A sakk csodálatos játék, sport, része a kultúrának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.