EUR: 308,37 Ft
CHF: 287,90 Ft
2017. március 23., csütörtök
Emőke

Egyéb I.kerület

Polgár Judit: A sakk összeköt minket

Polgár Judit tizedszer rendez Világsakkfesztivált. Az október 8-án a Várkert Bazárban zajló eseményről kérdeztük a családjával a Gellért-hegyen élő sakknagymestert, minden idők legjobb női sakkozóját, a magyar férfi sakkválogatott kapitányát.

Először arra voltunk kíváncsiak, hogy kétgyermekes édesanyaként, minden idők legjobb női sakkozójaként és egyáltalán nőként milyen lehet a férfiak kapitányának lenni.

– Gyakorlatilag egész életemben a férfiak között edzettem és versenyeztem, nekem ez természetes. Jó érzés segítenem azt a csapatot, amely tagjainak többsége korábban csapattársam volt, egymás mellett küzdöttünk, nemegyszer győztünk, és állhattunk a dobogó egyik-másik fokán – mondta a Lokál Extrának Polgár Judit. Hozzátette, amióta abbahagyta a versenyszerű sakkozást, több idő jut a családjára.

001 Judit

Polgár Judit gyerekkora óta sakkozik

– Fontos dolog az életemben, hogy a tízéves Hannára és a tizenkét éves Olivérre több időm jusson, mivel ennek ebben a korban különösen nagy jelentősége van. Ha csak pár perc erejéig is, de nagy szükségük van most a stabilitásra és a támogatásra. Polgár Judit elárulta, természetesen saját gyermekei is sakkoznak, korábban több megmérettetésen is részt vettek, de mostanában már nem nagyon versenyeznek.

– Budapesten sok szebbnél szebb hely van, nagyon szeretem ezt a várost, és boldog vagyok, hogy itt élhetek. Mi a Gellért-hegy tetején lakunk, és imádom ezt a környéket.

Megtudtuk, a Várkert Bazárban tartandó Világsakkfesztivált örömmel szervezi, és igyekszik kitalálni, hogy milyen módon lehet bemutatni a sakk ezer arcát a sporton, a művészeten, játékon és oktatáson keresztül.

– Gyerekkorom óta játszom, alkotok, versenyzek. A sakk egy közös nyelv. „A sakk összeköt minket” szlogennel építjük azt a közösséget, amelyet a sakktérkép mutat, mindenki, aki regisztrál, felkerül erre a térképre, és szeretném, ha a sakkos közösség ezen keresztül még erősebb lenne, még erősebben kapcsolódna össze. A sakk csodálatos játék, sport, része a kultúrának.

Kapcsolódó Cikkek

  • Alkudni már a piacon sem lehet

    Alkudni már a piacon sem lehet

    Egyre több az extra program a zalaegerszegi piacon, mégis – főleg a nyugdíjasok – csupán időtöltésből, társadalmi, baráti kapcsolatok építésére használják a vásárteret – mondják az eladók.

  • Őstehetség szeli a habokat

    Őstehetség szeli a habokat

    Most tizenkét éves, de már annyi érme van, hogy a lakásban tele vannak velük az ágyneműtartók. Ugrai Panna a Hód-Úszó SE versenyzője, és a legutóbbi, montenegrói versenyéről tizenhét érmet hozott haza, ezzel pedig korosztályának legeredményesebb lány úszója lett.