EUR: 311,70 Ft
CHF: 260,93 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XIV.kerület

Puskás Ferenc újra Zuglóban járt

A Puskás Ferenc életét bemutató portréfilmet vetítették le fiataloknak a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában.

A filmklubot Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója nyitotta meg, aki lapunknak azt is elárulta, kevesen tudják, hogy Öcsi bácsi az ’56-os forradalmat Zuglóban élte át, sőt innen indult el 1956. november 1-jén, hogy aztán csak 25 év múlva térjen vissza az országba.


A Puskás Hungary című dokumentumfilmet először 2009-ben mutatták be. A film alapját Szöllősi György könyve adta, elkészítésében mint szakértő is részt vett.
– Fontos elmondani, hogy ez nem egy futballfilm, hanem egy portréfilm egy nagyszerű magyarról, akit mindenhol a világon ismernek – mondta az előadáson a Lokál Extrának Szöllősi, akinek könyve magyarul 2005-ben, angolul 2015-ben jelent meg.

Filmvetítés Puskás Ferencről Szöllősi György, Almási Tamás (Fotó: Máté Krisztián)

Szöllősi György egy 6:3-at szimbolizáló zászlóval, ami Puskás Ferenc zuglói házában volt kitéve a falra
(Fotó: Máté Krisztián)

– A zuglói vetítés Rátonyi Gábor ötlete volt. Ennek két apropója is van: egyrészt idén tíz éve, hogy Öcsi bácsi elhunyt, másrészt hatvan éve volt az 1956-os forradalom. Puskás akkor az 1954-ben a Columbus utcában vásárolt villájában élt egészen 1956. november 1-jéig. Innen indult el a Bilbao elleni meccsre, hogy aztán csupán 25 év elteltével térjen vissza az országba. Szintén Zuglóból indult utána decemberben felesége és kislánya. A házat visszatelepülésekor visszakapta, majd eladta. Ma már egy nagy, többszintes épület áll a helyén, de tábla őrzi emlékét.


Szöllősi György elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy könyvéből Almási Tamás rendező és az azóta már elhunyt Neményi Ádám producer elkészítette azt a filmet, amely 2009-ben az  54. valladolidi nemzetközi filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm volt, és amely 2009-ben a Magyar Filmkritikusok Díját, 2010-ben a Magyar Filmszemlén az Ember Judit Díjat kapta meg, az Art Mozi Egyesület pedig az év legjobb filmjének is választotta és a 9. Los Angeles-i magyar filmfesztivál közönségdíjas alkotása volt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.