EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb XIV.kerület

Puskás Ferenc újra Zuglóban járt

A Puskás Ferenc életét bemutató portréfilmet vetítették le fiataloknak a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában.

A filmklubot Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója nyitotta meg, aki lapunknak azt is elárulta, kevesen tudják, hogy Öcsi bácsi az ’56-os forradalmat Zuglóban élte át, sőt innen indult el 1956. november 1-jén, hogy aztán csak 25 év múlva térjen vissza az országba.


A Puskás Hungary című dokumentumfilmet először 2009-ben mutatták be. A film alapját Szöllősi György könyve adta, elkészítésében mint szakértő is részt vett.
– Fontos elmondani, hogy ez nem egy futballfilm, hanem egy portréfilm egy nagyszerű magyarról, akit mindenhol a világon ismernek – mondta az előadáson a Lokál Extrának Szöllősi, akinek könyve magyarul 2005-ben, angolul 2015-ben jelent meg.

Filmvetítés Puskás Ferencről Szöllősi György, Almási Tamás (Fotó: Máté Krisztián)

Szöllősi György egy 6:3-at szimbolizáló zászlóval, ami Puskás Ferenc zuglói házában volt kitéve a falra
(Fotó: Máté Krisztián)

– A zuglói vetítés Rátonyi Gábor ötlete volt. Ennek két apropója is van: egyrészt idén tíz éve, hogy Öcsi bácsi elhunyt, másrészt hatvan éve volt az 1956-os forradalom. Puskás akkor az 1954-ben a Columbus utcában vásárolt villájában élt egészen 1956. november 1-jéig. Innen indult el a Bilbao elleni meccsre, hogy aztán csupán 25 év elteltével térjen vissza az országba. Szintén Zuglóból indult utána decemberben felesége és kislánya. A házat visszatelepülésekor visszakapta, majd eladta. Ma már egy nagy, többszintes épület áll a helyén, de tábla őrzi emlékét.


Szöllősi György elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy könyvéből Almási Tamás rendező és az azóta már elhunyt Neményi Ádám producer elkészítette azt a filmet, amely 2009-ben az  54. valladolidi nemzetközi filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm volt, és amely 2009-ben a Magyar Filmkritikusok Díját, 2010-ben a Magyar Filmszemlén az Ember Judit Díjat kapta meg, az Art Mozi Egyesület pedig az év legjobb filmjének is választotta és a 9. Los Angeles-i magyar filmfesztivál közönségdíjas alkotása volt.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.