2017. november 03., péntek
Győző

Belföld

Quaestor: Utolsó szakaszába lépett a kötvényesek kárrendezése

A Quaestor-kötvények miatt károsult befektetők már majdnem teljes egészében felvették a kifizetőhelyeken számukra elérhetővé tett összeget. Azok számára, akik kérelmüket a kárrendezési törvény által meghatározott jogvesztő határidőn belül – 2016. február 15-ig – nyújtották be, gyakorlatilag lezárult a kárrendezési folyamat – derül ki a Kárrendezési Alap (KA) honlapján pénteken közzétett tájékoztatóból.

A KA közleményében kifejti: a 32 ezer Quaestor-károsult részére járó, és számukra a kifizetőhelyeken elérhetővé tett 124,3 milliárd forintból 123,8 milliárd forintot már felvettek a jogosultak.


A 124,341 milliárd forint 31 790 károsult között oszlik meg, 23 140 károsult 5 millió forint alatti, 6234 károsult 5-10 millió forint közötti, 2019 károsult 10-20 millió forint közötti, 397 károsult pedig 20-30 millió forint közötti kifizetésre volt jogosult.

A KA közleményében kifejti: a Befektető-védelmi Alap (Beva), illetve a Kárrendezési Alap kártalanítása független a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. és az egyéb Quaestor-cégek felszámolásának folyamatától. A kártalanítás lefolytatását, a károsultaknak járó jogos követelések kifizetését törvény szavatolja, az semmilyen módon nem kapcsolódik a felszámolónál meglévő vagy esetleg hiányzó Quaestor-vagyonelemekhez.


A közlemény felidézi: a Beva a tőkepiacról szóló törvény alapján 88,2 milliárd forint összegben kártalanította a hiányzó (fiktív) kötvényre vonatkozó követeléssel rendelkező befektetőket. Ezt egészítette ki a kárrendezési törvény alapján a KA 36,1 milliárd összegű kifizetése. A Beva kötvénykibocsátással, a KA pedig hitelfelvétellel teremtette meg a kifizetések fedezetét.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a felszámolás alatt álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. szabálytalan eljárása miatt értékpapírszámlán nem nyilvántartott követelések után is sor kerüljön kárrendezésre, ha bírósági határozat a követelés fennállását megállapítja. Ezen kérelmek alapján a kártalanítás és a kárrendezés összege még várhatóan növekedni fog – írják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szcientológusok nevelik az óvodásokat?

  Szcientológusok nevelik az óvodásokat?

  Nagyon úgy tűnik, hogy óvodák is beletartoznak a Magyarországi Szcientológia Egyház érdekeltségi körébe, derült ki a Hírado.hu által megszerzett információikból. Az M1 Híradó munkatársai bejutottak a székházukba, ahol az egyik kísérőjük megemlítette, hogy a szcientológiának mindenhol vannak kapcsolatai.

 • Össztűzbe került Gyurcsány

  Össztűzbe került Gyurcsány

  Gyurcsány Ferenc immár a magyarok ellen lázít. A DK elnöke még kedden jelentette be: aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit.

 • Gémesi György: Gyurcsány hiteltelen

  Gémesi György: Gyurcsány hiteltelen

  Interjút adott a HVG-nek Gödöllő polgármestere, aki szerint az elmúlt 27 év pártjai lejáratták magukat, a jobbikban volt szkinhedek ülnek, Juhász és Gyurcsány hiteltelenek.

 • A Kincsem nyitja a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

  A Kincsem nyitja a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált

  A Kincsem vetítésével nyílik meg csütörtökön este a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Laemmle’s Monica Film Centerben, ahol jelen lesz a film rendezője, Herendi Gábor is – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.