EUR: 318,29 Ft
CHF: 272,13 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Quaestor: Utolsó szakaszába lépett a kötvényesek kárrendezése

A Quaestor-kötvények miatt károsult befektetők már majdnem teljes egészében felvették a kifizetőhelyeken számukra elérhetővé tett összeget. Azok számára, akik kérelmüket a kárrendezési törvény által meghatározott jogvesztő határidőn belül – 2016. február 15-ig – nyújtották be, gyakorlatilag lezárult a kárrendezési folyamat – derül ki a Kárrendezési Alap (KA) honlapján pénteken közzétett tájékoztatóból.

A KA közleményében kifejti: a 32 ezer Quaestor-károsult részére járó, és számukra a kifizetőhelyeken elérhetővé tett 124,3 milliárd forintból 123,8 milliárd forintot már felvettek a jogosultak.


A 124,341 milliárd forint 31 790 károsult között oszlik meg, 23 140 károsult 5 millió forint alatti, 6234 károsult 5-10 millió forint közötti, 2019 károsult 10-20 millió forint közötti, 397 károsult pedig 20-30 millió forint közötti kifizetésre volt jogosult.

A KA közleményében kifejti: a Befektető-védelmi Alap (Beva), illetve a Kárrendezési Alap kártalanítása független a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. és az egyéb Quaestor-cégek felszámolásának folyamatától. A kártalanítás lefolytatását, a károsultaknak járó jogos követelések kifizetését törvény szavatolja, az semmilyen módon nem kapcsolódik a felszámolónál meglévő vagy esetleg hiányzó Quaestor-vagyonelemekhez.


A közlemény felidézi: a Beva a tőkepiacról szóló törvény alapján 88,2 milliárd forint összegben kártalanította a hiányzó (fiktív) kötvényre vonatkozó követeléssel rendelkező befektetőket. Ezt egészítette ki a kárrendezési törvény alapján a KA 36,1 milliárd összegű kifizetése. A Beva kötvénykibocsátással, a KA pedig hitelfelvétellel teremtette meg a kifizetések fedezetét.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a felszámolás alatt álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. szabálytalan eljárása miatt értékpapírszámlán nem nyilvántartott követelések után is sor kerüljön kárrendezésre, ha bírósági határozat a követelés fennállását megállapítja. Ezen kérelmek alapján a kártalanítás és a kárrendezés összege még várhatóan növekedni fog – írják.

Kapcsolódó Cikkek

  • Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

    Leginkább Zemanban bíznak a csehek, de Orbán Viktor is az élmezőnyben van

    Leginkább Milos Zeman cseh államfőben bíznak a csehek, de Orbán Viktor magyar kormányfő is az élmezőnyben van – derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyben mintegy tucatnyi, a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet játszó személyiségről kérdeztek cseh állampolgárokat.

  • Elkezdődött a cseresznyeszezon

    Elkezdődött a cseresznyeszezon

    A meleg tavaszi időjárás miatt már elkezdődött a korai érésű cseresznyefajták, mint például a Münchenbergi, illetve a Májusi korai szedése, idén a gyümölcs termésmennyisége megközelítheti a 20 ezer tonnát – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI-vel.