EUR: 312,81 Ft
CHF: 288,55 Ft
2017. április 30., vasárnap
Katalin, Kitti

Belföld

Quaestor: Utolsó szakaszába lépett a kötvényesek kárrendezése

A Quaestor-kötvények miatt károsult befektetők már majdnem teljes egészében felvették a kifizetőhelyeken számukra elérhetővé tett összeget. Azok számára, akik kérelmüket a kárrendezési törvény által meghatározott jogvesztő határidőn belül – 2016. február 15-ig – nyújtották be, gyakorlatilag lezárult a kárrendezési folyamat – derül ki a Kárrendezési Alap (KA) honlapján pénteken közzétett tájékoztatóból.

A KA közleményében kifejti: a 32 ezer Quaestor-károsult részére járó, és számukra a kifizetőhelyeken elérhetővé tett 124,3 milliárd forintból 123,8 milliárd forintot már felvettek a jogosultak.

A 124,341 milliárd forint 31 790 károsult között oszlik meg, 23 140 károsult 5 millió forint alatti, 6234 károsult 5-10 millió forint közötti, 2019 károsult 10-20 millió forint közötti, 397 károsult pedig 20-30 millió forint közötti kifizetésre volt jogosult.

A KA közleményében kifejti: a Befektető-védelmi Alap (Beva), illetve a Kárrendezési Alap kártalanítása független a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. és az egyéb Quaestor-cégek felszámolásának folyamatától. A kártalanítás lefolytatását, a károsultaknak járó jogos követelések kifizetését törvény szavatolja, az semmilyen módon nem kapcsolódik a felszámolónál meglévő vagy esetleg hiányzó Quaestor-vagyonelemekhez.

A közlemény felidézi: a Beva a tőkepiacról szóló törvény alapján 88,2 milliárd forint összegben kártalanította a hiányzó (fiktív) kötvényre vonatkozó követeléssel rendelkező befektetőket. Ezt egészítette ki a kárrendezési törvény alapján a KA 36,1 milliárd összegű kifizetése. A Beva kötvénykibocsátással, a KA pedig hitelfelvétellel teremtette meg a kifizetések fedezetét.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a felszámolás alatt álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. szabálytalan eljárása miatt értékpapírszámlán nem nyilvántartott követelések után is sor kerüljön kárrendezésre, ha bírósági határozat a követelés fennállását megállapítja. Ezen kérelmek alapján a kártalanítás és a kárrendezés összege még várhatóan növekedni fog – írják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jön a nyár? 27 fok is lehet a héten!

  Jön a nyár? 27 fok is lehet a héten!

  Melegszik az idő május első napjaiban: többfelé ismét 20 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok, a hét közepén akár 27 fok is lehet. Sok napsütés várható, de záporok, zivatarok is lehetnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.

 • Elhunyt Usztics Mátyás

  Elhunyt Usztics Mátyás

  Usztics Mátyás színész halálát a művész közösségi oldalán jelentették be, a család hozzájárulásával.

 • Puzsér lemocsokmédiázta a 24.hu-t

  Puzsér lemocsokmédiázta a 24.hu-t

  Puzsér Róbert a Facebook oldalán fakadt ki, mocsokmédiának nevezve a 24.hu portált, mert állítása szerint a liberális portál eltávolította YouTube csatornájáról azt a videót, melyben a 24.