EUR: 309,53 Ft
CHF: 288,55 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Egyéb Szekszárd

Régi és új darabok a felújított Német Színházban

A nyári szünet és a nagyszabású felújító munkálatok befejeztével egy megújult, szép épületben foghatott a művészi munkához Szekszárdon a Magyarországi Német Színház (DBU) társulata.

Február közepén kezdték és augusztusban már be is fejezték a DBU épületén végzett felújítási munkák dandárját, így a társulat a nyár utolsó hónapjának közepétől újra birtokba vehette megszokott helyét – mondta el lapunknak Frank Ildikó, a szekszárdi teátrum vezetője.

A beruházás 214 millió forintot emésztett fel, amiből kettőszázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított, a többit, az önerőt pedig a fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) adta. Balog Zoltán miniszter és Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke szeptember 21-én közösen avatta fel a megújult színházat, melyben az ünnepi köszöntőket követően Lessing művét, a Bölcs Náthánt vitték színre.

Azért éppen ezt, mert akkor is ezt mutatták be, amikor a Magyarországi Német Színház 1994-ben áttette székhelyét ide, a Garay téri korábbi moziépületbe. A darabot ezúttal a szerb Nemanja Petronje rendezte, aki már a Júlia kisasszony című előadással bemutatkozott a DBU-ban. A társulat színészei mellett többek között Alexander Beisel német, Kilian Klapper osztrák, valamint Rajnai Attila pécsi művészt is felkérték az együttműködésre.


Frank Ildikó elmondta, már nagyon ráfért a renoválás a színházra, mert 1994 óta nem volt lehetőségük erre. A megszokott terek persze maradtak, nem lett nagyobb az épület, de kialakítottak egy új átjárót, melynek eredményeként már az első emeletről is meg lehet közelíteni a színpadot. Megszépült a Garay téri homlokzat, új üvegfelület hívogatja a nézőket, barátságosabb lett az előtér, friss színekben pompázik, újak a székek, a hang- és fénytechnika.
A direktor hozzátette, továbbra is mennek vendégjátékokra, azaz tájolnak, de most egy kicsit kevesebbet, mint a felújítás ideje alatt, amikor erre kicsit rá is voltak kényszerülve.

Karácsonyra mesével készülnek
A szeptember 21-i bemutatóval együtt összesen ötször vitték színre a múlt hónapban a Bölcs Náthánt, amit októberben 25-én és 26-án láthat ismét a közönség Szekszárdon, illetve 27-én Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában lépnek fel vele. Emellett a színház októberi kínálatában szerepel még a Melyik drog illik hozzám? című osztálytermi előadás, a Beatles a fedélzeten című musical, 14-én pedig filmvetítést tartanak, a Gallery Weekendet mutatják be. Frank Ildikó elárulta, a karácsonyi időszakra egy mesebemutatóval készülnek, a Diótörőt viszik színpadra.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek