2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Szekszárd

Régi és új darabok a felújított Német Színházban

A nyári szünet és a nagyszabású felújító munkálatok befejeztével egy megújult, szép épületben foghatott a művészi munkához Szekszárdon a Magyarországi Német Színház (DBU) társulata.

Február közepén kezdték és augusztusban már be is fejezték a DBU épületén végzett felújítási munkák dandárját, így a társulat a nyár utolsó hónapjának közepétől újra birtokba vehette megszokott helyét – mondta el lapunknak Frank Ildikó, a szekszárdi teátrum vezetője.


A beruházás 214 millió forintot emésztett fel, amiből kettőszázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosított, a többit, az önerőt pedig a fenntartó Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) adta. Balog Zoltán miniszter és Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke szeptember 21-én közösen avatta fel a megújult színházat, melyben az ünnepi köszöntőket követően Lessing művét, a Bölcs Náthánt vitték színre.

Azért éppen ezt, mert akkor is ezt mutatták be, amikor a Magyarországi Német Színház 1994-ben áttette székhelyét ide, a Garay téri korábbi moziépületbe. A darabot ezúttal a szerb Nemanja Petronje rendezte, aki már a Júlia kisasszony című előadással bemutatkozott a DBU-ban. A társulat színészei mellett többek között Alexander Beisel német, Kilian Klapper osztrák, valamint Rajnai Attila pécsi művészt is felkérték az együttműködésre.Frank Ildikó elmondta, már nagyon ráfért a renoválás a színházra, mert 1994 óta nem volt lehetőségük erre. A megszokott terek persze maradtak, nem lett nagyobb az épület, de kialakítottak egy új átjárót, melynek eredményeként már az első emeletről is meg lehet közelíteni a színpadot. Megszépült a Garay téri homlokzat, új üvegfelület hívogatja a nézőket, barátságosabb lett az előtér, friss színekben pompázik, újak a székek, a hang- és fénytechnika.
A direktor hozzátette, továbbra is mennek vendégjátékokra, azaz tájolnak, de most egy kicsit kevesebbet, mint a felújítás ideje alatt, amikor erre kicsit rá is voltak kényszerülve.

Karácsonyra mesével készülnek
A szeptember 21-i bemutatóval együtt összesen ötször vitték színre a múlt hónapban a Bölcs Náthánt, amit októberben 25-én és 26-án láthat ismét a közönség Szekszárdon, illetve 27-én Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában lépnek fel vele. Emellett a színház októberi kínálatában szerepel még a Melyik drog illik hozzám? című osztálytermi előadás, a Beatles a fedélzeten című musical, 14-én pedig filmvetítést tartanak, a Gallery Weekendet mutatják be. Frank Ildikó elárulta, a karácsonyi időszakra egy mesebemutatóval készülnek, a Diótörőt viszik színpadra.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.