EUR: 324,92 Ft
CHF: 282,21 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Életmód

Sokat ülnek és túlsúlyosak a diákok

A magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küszködik – derül ki a Magyar Diáksport Szövetség legújabb fittségi mérése alapján. Hogyan lehetne elérni ezeknél a gyerekeknél, hogy egészségesebb életmódra váltsanak? A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) felméri a fejlesztendő területeket, de a jelentős javuláshoz idő kell, és a változás többnyire csak külső segítséggel valósítható meg.

A testnevelő tanárok a 2015/2016. tanévben is elvégezték a diákok fittségi állapotát vizsgáló NETFIT-méréseket, amelyek tudományos feldolgozása hamarosan ismét elérhető lesz. Az előzetes adatok szerint az eredmények továbbra is aggasztók: a felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott. A kilenc területet vizsgáló fittségi teszt közül a gyerekek továbbra is a törzsemelésben és az ingafutásban voltak a leggyengébbek, míg a kéziszorítóerő- és a hasizomtesztben mutatták a legjobb eredményeket.


, Image: 3647578, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

A magyar iskolások negyede súlyfelesleggel küszködik (Profimedia)

A Magyar Diáksport Szövetség szakemberei szerint a testtömegproblémák kezelésének leghatásosabb módja a rendszeres sport és sok-sok testmozgás beépítése a mindennapokba, illetve a táplálkozási szokások átalakítása. Éppen ezért csalódást keltő, hogy a NETFIT informatikai rendszerében – ahol 800 ezer magyar tanuló fittségi adata érhető el – a regisztrált szülők száma alig haladja meg a háromezret, holott több mint egymillióan vannak.

A diákok és a szülők − amennyiben önkéntesen regisztrálnak a www.netfit.eu oldalon − azonnal elérhetik azokat az anyagokat, amelyek a tanuló aktuális és legutóbbi tanévhez viszonyított fittségi állapotát mutatják. A szövetség ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a mindennapos testnevelésen túl minden iskolásnak meg kellene találnia azokat a mozgásformákat, sportot, amelyben örömüket lelik és amelyek segítenek az optimális testi-lelki fejlődésben. A mozgás és az egészséges táplálkozás kéz a kézben, egymással összhangban tudja fenntartani a megfelelő testösszetételt. A nassolás minimalizálása, a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás az egészséges táplálkozás szempontjából kiemelkedő jelentőségű.


Kapcsolódó Cikkek

 • Létezik egészséges elhízás?

  Létezik egészséges elhízás?

  A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.