EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb XXI.kerület

Solathlonoztak a Jedlikben

Csepeli öttusa Feribacsifiatalonesoregen

Benedek Ferenc fiatalon és idősen – együtt solathlonozott a jedlikesekkel

Csepeli öttusa ikon

Az olimpiai ikon együtt lőtt a fiatalokkal

A Csepeli Öttusa és Vízisport Egyesület egy olyan új, de alapjaiban mégis régi sportág mellé állt, amely ötvözi a katonai kiképzést és a sportági tréningezést. A solathlon elnevezésű katonai ötpróbát a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban is bemutatták.

A gimnázium kertjében felállított akadálypályát a diákok vették birtokba, de a közönség sem volt akármilyen, hiszen a csepeli és egyben a nemzetközi öttusavilág kiválóságai nézték a fiatalok próbálkozásait. Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok, Benedek Ferenc mesteredző, a magyar „öttusapápa”, Földi László sokszoros magyar bajnok, Sárfalvi Péter olimpikon, világ- és Európa-bajnok is szurkolt a jedlikeseknek.


A solathlon gyökerei az öttusában keresendők, amely eredendően katonai jellegű volt, lehetővé teszi, hogy a ma fiataljai számára elérhetővé váljon a honvédelmi alapképzés korszerű elsajátítása, ezenfelül pedig továbblépési lehetőséget is biztosít a fiataloknak mind a katonai pálya, mind a versenyszerű sportolás felé. Az izmokat és az elmét is alaposan megmozgató tevékenység még a 90 esztendős Benedek Feri bácsit is arra sarkallta, hogy kipróbálja az akadálypályát, ami nem csoda, hiszen nagyapja és édesapja nyomdokait követve katonaiskolában tanult, a kőszegi katonai, úgynevezett alreál-, majd a soproni főreáliskolában. Az ő személye tehát a legautentikusabb arra, hogy a katonai ötpróbát népszerűsítse, hiszen katonaként és öttusázóként is óriási tapasztalatra tett szert, amit később át is adott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tanítványainak.

(Forrás: Csepel Öttusa Média)

Kapcsolódó Cikkek