2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb XXI.kerület

Solathlonoztak a Jedlikben

Csepeli öttusa Feribacsifiatalonesoregen

Benedek Ferenc fiatalon és idősen – együtt solathlonozott a jedlikesekkel

Csepeli öttusa ikon

Az olimpiai ikon együtt lőtt a fiatalokkal

A Csepeli Öttusa és Vízisport Egyesület egy olyan új, de alapjaiban mégis régi sportág mellé állt, amely ötvözi a katonai kiképzést és a sportági tréningezést. A solathlon elnevezésű katonai ötpróbát a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban is bemutatták.

A gimnázium kertjében felállított akadálypályát a diákok vették birtokba, de a közönség sem volt akármilyen, hiszen a csepeli és egyben a nemzetközi öttusavilág kiválóságai nézték a fiatalok próbálkozásait. Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok, Benedek Ferenc mesteredző, a magyar „öttusapápa”, Földi László sokszoros magyar bajnok, Sárfalvi Péter olimpikon, világ- és Európa-bajnok is szurkolt a jedlikeseknek.


A solathlon gyökerei az öttusában keresendők, amely eredendően katonai jellegű volt, lehetővé teszi, hogy a ma fiataljai számára elérhetővé váljon a honvédelmi alapképzés korszerű elsajátítása, ezenfelül pedig továbblépési lehetőséget is biztosít a fiataloknak mind a katonai pálya, mind a versenyszerű sportolás felé. Az izmokat és az elmét is alaposan megmozgató tevékenység még a 90 esztendős Benedek Feri bácsit is arra sarkallta, hogy kipróbálja az akadálypályát, ami nem csoda, hiszen nagyapja és édesapja nyomdokait követve katonaiskolában tanult, a kőszegi katonai, úgynevezett alreál-, majd a soproni főreáliskolában. Az ő személye tehát a legautentikusabb arra, hogy a katonai ötpróbát népszerűsítse, hiszen katonaként és öttusázóként is óriási tapasztalatra tett szert, amit később át is adott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tanítványainak.

(Forrás: Csepel Öttusa Média)

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.