EUR: 310,07 Ft
CHF: 289,14 Ft
2017. március 29., szerda
Auguszta

Belföld XIII.kerület

Szabolcs utca: narkótanya Angyalföld szívében

Budapest, te csodás! A magyarok büszkék fővárosukra, az idelátogatók pedig el vannak tőle ájulva. Ez Budapest egyik arca. A napfényes. De a városnak vannak sötét arcai is: bűnözés, drog, prostitúció, nyomor. A Lokál megmutatja ezeket a helyeket. A Szabolcs utcában jártunk.

A Szabolcs utca Angyalföld egyik centruma, a Lehel tér melletti Bulcsú utcától a Róbert Károly körútig tart. De már csak kétsaroknyi része, a BulcsúLőportár utcák közötti szakasza olyan, mintha egy másik világba csöppent volna az ember. Na jó, szűkítsük tovább: három háztömbbe (mert jó néhányat már ledózeroltak) jó érzésű ember nem megy be – még nappal sem. Ezekből – elvileg – mindenkit kilakoltattak, de sok zugnak van lakója. Akkor is, ha bedeszkázzák az ablakot, akkor is ha befalazzák az ajtót.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Semmi sem akadály a lakásfoglaló narkósoknak, akik ezekben a barlangokban lövik magukat. Egy mellettünk elsiető fiatal nőt kérdezünk: nem fél bemenni? Nehezen forgó nyelvvel, alkoholszagmentesen szabadkozik: nem itt lakik, csak jó ismerőséhez jött. Nem követjük a ház mélye felé. A szomszéd kapualjban szipuzó fiatal dülöngél, zacsiját maga mögé rejtve – nem annyira kommunikatív állapotban.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Több mint 23 éve élek itt, és most már a lányomék is, de ma már nem olyan veszélyes, mint a híre – állítja Zsuzsanna, aki valaha a Szabolcs utca „legsötétebb pontján”, a  Bulcsú utcától kezdődő szakaszon, egy azóta lebontott gyárban dolgozott. – Akkor még nyugodt volt itt, aztán a ’90-es évek elejétől kezdett romlani a helyzet.

Közért áll a SzabolcsDévai sarkon, ahol állítják, őket nem érik atrocitások, de emlékeznek a tavaly augusztusi tömegverekedésre, ahol a kiérkező rendőrt is lefújtak gázsprével. Srégen szemben, száz méterre húzódik a vasútig a Szabolcs köz. Harry Potter Zsebpiszok köze kismiska ehhez a 60 méterhez képest, ahol csak az épület első nyolc méterén, a földszint magasságáig áll vakolat, mert ott nappali melegedő működik hajléktalanoknak. Aztán a zsákutca végéig befalazott, bedeszkázott ablakok között lehet ténferegni a szürreális romok közt.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

A Szabolcs köz 1. nyitva áll, belépve méteres szeméthalom. De ez a kisebb: a szűk belső udvarra halmozott „felesleget” – babakocsitól matracon át mázsás faldarabokig – látva az ember körülnéz, vajon nem szeméttelepre keveredett-e. A lakások ajtajainak többsége bezúzva, a hatósági zárak felszakítva. Bent szemét, bűz, eldobott kanalak (nem étkezés céljából, csupán a narkó melegítéséhez), tűz nyoma a padlón.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Ó igen, ha fáznak, tűzet gyújtanak. A tűzoltók ide egy éjjel kétszer jönnek. A rendőrök ritkábban – tudjuk meg egy közelben dolgozó biztonsági alkalmazottól, aki szerint azért a Szabolcs köz 1.-be behúzódó drogosok is kevesebben vannak, mint korábban.

Fotó/ Mészáros Diána

Fotó/ Mészáros Diána

– Persze változik az utca, de van még hova fejlődni – szögezi le Sándor, aki 1980 óta él itt, miközben lakhatna a Szent István körúton is. – Szeretek itt lenni. Vannak bajok, de mi saját költségünkön bekameráztuk a társasházunkat, azóta nem történik semmi. Igaz, nálunk is van, hogy a Matyi kicsit bekattan, aztán ordítozik a házban, de azt már megszoktuk. Csak az a baj, hogy a drogos, balhés szomszédság lenyomja az ingatlanárakat. Az enyém harmadával ér kevesebbet, mint egy ugyanilyen két sarokra innen.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Az utca legvégén, a Bulcsú utcánál olyan alagút csusszan át a vasúti töltés alatt, amely akár a Wes Craven-féle tinihorrorok – Sikoly-filmek, Rémálom az Elm utcában – helyszíne is lehetne.

– Mostanában gyakran kerekezek itt át. Nincs vele semmi baj. Hogy éjjel is átmennék-e rajta? Hát nem tudom, de talán igen.

A Bulcsú utcán át távozva rendőrjárőrrel találkozunk. Nem nyilatkozhatnak, ezért csak a magánvéleményükről érdeklődünk: tényleg nem olyan gáz már a Szabolcs utca? Válaszul felszalad a szemöldökük. Gyakran kell még ide járniuk? A válasz keserű, lemondó szájzugmosoly…

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: az európai jövő a visegrádi négyekben van – ÖSSZEFOGLALÓ

  Orbán: az európai jövő a visegrádi négyekben van – ÖSSZEFOGLALÓ

  Az európai jövő a visegrádi négyekben (V4) van – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Varsóban, a Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián, amelyen V4-es kollégáival – a házigazda lengyel, valamint a szlovák és a cseh kormányfővel – közösen vett részt.

 • Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Egy ember meghalt egy gyulai háztűzben

  Kigyulladt egy lakóház egy szobája Gyulán szerda reggel. A tűzoltók hőkamerával megtalálták az épületben tartózkodó lakót, de a mentők már nem tudták újraéleszteni – írta honlapján a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 • Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Bakondi: radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma

  Már a határzár életbe lépése előtti napokban radikálisan csökkent a tiltott határátlépési kísérletek száma, sikeres pedig nem is történt a szigorított jogi határzár és a megerősített kerítés együttes hatására – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.