EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb XXII.kerület

Százéves múlttal dolgoznak a fiatalokért Budatétényben


Hármas ünnepet ültek a budatétényi verbitáknál a Názáret Missziósházban: a Missziós Világnap, Rostás Sándor atya gyémántmiséje és a verbiták magyarországi tartózkodásának 100. évfordulója adott okot az örömre az itt élő szerzetesek és az idejáró hívek körében.

Az Isteni Ige Társaságát (ismertebb nevén Verbita rend) Janssen Szent Arnold német paptanár alapította 1875-ben a hollandiai Steylben. A társaság célkitűzése a katolikus hit terjesztése az egész világon. Magyarországra 1916-ban érkeztek az első rendtagok. Nem sokkal később Budapest közelében, Budatétényben alapítottak missziósházat. Ma a világon körülbelül 6500 verbita tevékenykedik. A magyar a legkisebb rendtartomány a maga 31 tagjával, de méretéhez képest a legszínesebb. Rendtestvéreik élnek itt Indonéziából, Lengyelországból, Indiából, Ghánából, a Fülöp-szigetekről és Kongóból is. Fő feladatuknak a család- és ifjúságpásztorációt tartják. Budatétényben a Názáret Missziósházban végzik ezt a tevékenységüket, nagy sikerrel.

– Fontosnak tartjuk az összegzést, nekünk is jó egyben látni, mit végeztek elődeink, és mi az, amit nekünk kell tennünk. Nagyon sok dologra fény derült a történelmi kutatómunka során, ami a nem hívők számára is érdekes tényeket tár fel – tudtuk meg lengyel származású Gergely atyától, aki a tartományfőnöki teendőket is ellátja. A 100 éves évfordulóra megjelent Küldetése a mi küldetésünk című emlékkötet szerzőpárosa Révész Éva és Tóth Zoltán verbita szerzetes.

– A történészi véna mindig is bennem volt, de magam is meglepődtem, mennyire előjött, és jól jött, amikor Gergely atya megkért, hogy állítsuk össze ezt a könyvet Évával. Ő nagyon a szívén viselte az ügyet, biztatott, hogy mindenképpen legyen könyv. Magam is azt gondolom, ha az ember nem tekint hátra, előre sem lesz képes tekinteni: a múlt ismerete kalauzol a jelen és a jövő feladataiban –fogalmazott Tóth Zoltán atya.

A verbiták magyarországi tartózkodását feltáró jubileumi könyv a Názáret Missziósházban kapható, ahol számos ifjúsági és családi programmal várják az itt élőket.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.