EUR: 312,28 Ft
CHF: 261,41 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb XXII.kerület

Százéves múlttal dolgoznak a fiatalokért Budatétényben


Hármas ünnepet ültek a budatétényi verbitáknál a Názáret Missziósházban: a Missziós Világnap, Rostás Sándor atya gyémántmiséje és a verbiták magyarországi tartózkodásának 100. évfordulója adott okot az örömre az itt élő szerzetesek és az idejáró hívek körében.

Az Isteni Ige Társaságát (ismertebb nevén Verbita rend) Janssen Szent Arnold német paptanár alapította 1875-ben a hollandiai Steylben. A társaság célkitűzése a katolikus hit terjesztése az egész világon. Magyarországra 1916-ban érkeztek az első rendtagok. Nem sokkal később Budapest közelében, Budatétényben alapítottak missziósházat. Ma a világon körülbelül 6500 verbita tevékenykedik. A magyar a legkisebb rendtartomány a maga 31 tagjával, de méretéhez képest a legszínesebb. Rendtestvéreik élnek itt Indonéziából, Lengyelországból, Indiából, Ghánából, a Fülöp-szigetekről és Kongóból is. Fő feladatuknak a család- és ifjúságpásztorációt tartják. Budatétényben a Názáret Missziósházban végzik ezt a tevékenységüket, nagy sikerrel.


– Fontosnak tartjuk az összegzést, nekünk is jó egyben látni, mit végeztek elődeink, és mi az, amit nekünk kell tennünk. Nagyon sok dologra fény derült a történelmi kutatómunka során, ami a nem hívők számára is érdekes tényeket tár fel – tudtuk meg lengyel származású Gergely atyától, aki a tartományfőnöki teendőket is ellátja. A 100 éves évfordulóra megjelent Küldetése a mi küldetésünk című emlékkötet szerzőpárosa Révész Éva és Tóth Zoltán verbita szerzetes.

– A történészi véna mindig is bennem volt, de magam is meglepődtem, mennyire előjött, és jól jött, amikor Gergely atya megkért, hogy állítsuk össze ezt a könyvet Évával. Ő nagyon a szívén viselte az ügyet, biztatott, hogy mindenképpen legyen könyv. Magam is azt gondolom, ha az ember nem tekint hátra, előre sem lesz képes tekinteni: a múlt ismerete kalauzol a jelen és a jövő feladataiban –fogalmazott Tóth Zoltán atya.


A verbiták magyarországi tartózkodását feltáró jubileumi könyv a Názáret Missziósházban kapható, ahol számos ifjúsági és családi programmal várják az itt élőket.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Fedezzük fel a természetet!

    Fedezzük fel a természetet!

    Teljes gőzzel üzemelnek a turisztikai látványosságok és a kirándulóhelyek Heves megyében. Alig vártuk, hogy végre birtokba vehessük a természetet a hosszú és – úgy látszott – véget nem érő telet követően. Megyénkben számos intézkedést tettek azért, hogy a jó idő beköszöntével mindenki ellátogathasson arra a helyre, amely télen még nem biztos, hogy alkalmas volt erre.

  • Betömik a lyukat

    Betömik a lyukat

    A tervek szerint – az időjárás függvényében – április 19-én, csütörtökön megkezdi a kivitelező az egri Csiky és Barkóczy utcák kereszteződésében keletkezett útbeszakadás helyreállítását. A munka nem egy önálló, ideiglenes megoldást jelent, hanem a már régóta tervezett, teljes, csapadékvíz-rendezési és felújítási program részeként valósul meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló forrásból.