EUR: 319,11 Ft
CHF: 274,98 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Aktuális

Szegedi Csanád: A Jobbik a szkinhedek pártja

Antiszemiták, rasszisták és szkinhedek pártjának nevezte a Jobbikot Szegedi Csanád, a párt korábbi alelnöke. A korábbi EP-képviselő 2012-ben szerzett tudomást zsidó származásáról. Azóta elhagyta a pártot, felvette ősei vallását és Izraelbe költözött.

– A Jobbiknál nagyon hiányzik az, hogy egyáltalán elismerjék, szélsőjobboldali politikát folytatnak, elismerjék, hogy sok embert megbántottak, bocsánatot kérjenek, és megpróbálják jóvá tenni az általuk elkövetett hibákat. Vona Gábornak bocsánatot kellene kérnie, meg kellene próbálnia jóvátenni az elrontott hibáikat, és távoznia a politikai életből – fogalmazott Szegedi a TV2 Tények szerdai adásában. Kijelentette: soha nem fog a Jobbikra szavazni.


Maradj-csendben-filmplakat

Nem tartja őszintének  és hitelesnek a párt néppártosodását, nem látja, hogy a politikusai valóban a jóra törekednének, változtatnának eddigi nézeteiken. Azt sem tudja, hogy a néppártosodás szükségessége csupán Vona Gábor véleménye-e.

– Vagy meg akarnak változni az egykori szkinhedek, akik tömegével vannak a Jobbikban, meg akarnak-e változni az antiszemiták, rasszisták? – teszi fel a költői kérdést. Úgy véli: vannak emberek a Jobbikon belül, akik a lelkük mélyén antiszemiták és gyűlölködők. Elismeri, hogy korábban neki is voltak ilyen gondolatai.


Csömör, 2012. november 24. A magyar Nemzeti Gárda egyenruháját viselő résztvevők állnak a Kárpát Haza Őrei Mozgalom tüntetésén Szegedi Csanád Jobbikból kizárt EP-képviselő csömöri házánál. A tüntetők azt követelték, hogy a politikus mondjon le európai parlamenti mandátumáról. MTI Fotó: Földi Imre

Csömör, 2012. november 24.
A magyar Nemzeti Gárda egyenruháját viselő résztvevők állnak a Kárpát Haza Őrei Mozgalom tüntetésén Szegedi Csanád Jobbikból kizárt EP-képviselő csömöri házánál. A tüntetők azt követelték, hogy a politikus mondjon le európai parlamenti mandátumáról.
MTI Fotó: Földi Imre

– A Jobbikban sok esetben megmaradtak a szélsőséges elemek, ugyanazok az emberek vannak a párt vezetésében – mutatott rá.

Amikor Szegedi 2012-ben rájött, hogy zsidó származású, kilépett a pártból, de az EP-mandátumát megtartotta. Ekkor a volt politikust állítása szerint megpróbálták a jobbikosok rávenni, hogy adja vissza a mandátumát, és amikor ezt nem tette, rossz színben tüntették fel. Arról is próbálták meggyőzni, hogy folytassa a munkát a pártban, hiszen Szegedi szerint „jól jött volna”, hogy van egy nyíltan zsidó tagja a Jobbiknak.

Strasbourg, 2009. július 14. A Magyar Gárda egyenruháját viselő Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője ül európai parlamenti irodájában. A képviselő ebben az öltözékben vesz részt Európai Parlament alakuló plenáris ülésén. MTI Fotó: Veres Béla

Strasbourg, 2009. július 14.
A Magyar Gárda egyenruháját viselő Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője ül európai parlamenti irodájában. A képviselő ebben az öltözékben vesz részt Európai Parlament alakuló plenáris ülésén.
MTI Fotó: Veres Béla

– Erkölcsileg nem tehetem meg, hogy egy olyan pártban politizáljak tovább, amely szélsőjobboldali, antiszemita vagy rasszista elemeket is hordoz magában.

Az iszlám a védőbástya

– Nem szeretem a zsidókat – írta Vona Gábor 2010-ben a Jobbik lapjában, a Barikádban. A cikkben azt fejtegeti, hogy szerinte az emberi kultúra utolsó védőbástyája az iszlám, és nemcsak azért támogatja katolikusként a muzulmán vallást, mert baja lenne a zsidókkal, hanem mert elutasítja a modernitást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

    Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

    Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte köszönő kampányát, több helyre is ellátogat, ahol járt a választási kampány során, és ahol támogatták április 8-án – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

  • Országjáró turnéra indul az Operaház

    Országjáró turnéra indul az Operaház

    Az összes megyeszékhelyre eljut a 2018/2019-es évadban a Magyar Állami Operaház. Tíz településen bérletet indítanak, nyolc városban pedig egy-egy előadással lépnek fel – mondta el az intézmény főigazgatója csütörtökön Tatabányán.