2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Külföld

Szíriai migráns akarta felrobbantani a német repülőteret

Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció kezdődött szombaton délelőtt a szászországi Chemnitz városában. A Focus német lap információ szerint egy szíriai migránst keresnek, aki tavaly érkezett a menekültekkel az országba.

Értesülések szerint a város egyik lakónegyedébe rendőri egységeket vezényeltek ki, egy házat evakuáltak és egy lakást megrohamoztak. A Focus német lap megtudta, a gyanúsított egy szíriai menekült, aki tavaly érkezett az országba, kihasználva a migránsok szabad beáramlását. A tartományi bűnügyi hivatal szóvivője beszámolt arról: előző este a szövetségi alkotmányvédelmi hivataltól kaptak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy – mint fogalmazott – komoly fenyegetettség veszélye áll fenn. Elmondta, hogy a megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak. A robbanószer a hatóságok szerint jóval veszélyesebb a dinamitnál. A lakásban talált robbanószert tűzszerészek kontrollált körülmények közt, egy erre a célra kivájt gödörben megsemmisítették. Az erős lökéshullámot még távolról is érezni lehetett.


Délutáni értesülések szerint egy 22 éves szíriai a gyanúsított, aki szökésben van, utána országos körözést adtak ki.
Rendőrségi források szerint az 1994 januárjában Szíriában született Dzsaber al-Bakr bombatámadást készített elő. A Focus Online szerint az alkotmányvédelem által már jóideje megfigyelt Bakr tavaly menekültként érkezett Szíriából Németországba.

Szombat délután három embert őrizetbe vettek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a 22 éves szíriai gyanúsítottal. Kihallgatásukat megkezdték. Kettejüket a chemnitzi főpályaudvaron fogták el, a harmadikat pedig a lakótelepen, ahol nagyszámú menekült is él. A Bild című német lap szerint a három gyanúsított Lipcséből érkezett Chemnitzbe, hogy a találkozhasson Bakrral.


Chemnitzben rövid időre részben lezárták a helyi vasútállomást. A rendőrség különleges tűzszerészeti robotja megvizsgálta a gyanúsítottak egyik peronon hagyott csomagját.

A helyi hatóságok időközben közzétették a főgyanúsított körözési fotóját. Berlinben megerősítették a rendőri jelenlétet, különösen a főpályaudvar környéén. A német főváros Tegel és Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak. Ugyancsak a Focus Online hírmagazin értesülései szerint Dzsaber al-Bakr feltételezhetően az egyik német repülőtér ellen akart merényletet elkövetni.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez vezetnek. Németországban júliusban két olyan merénylet történt, amelynek elkövetését az IÁ vállalta. Egy szíriai férfi öngyilkos merényletet követett el Ansbachban húsz embert megsebesítve, míg Würzburg közelében egy vonaton egy afgán fiatal sebesített meg öt embert.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pozsonyban ismét felemelte hangját a menekültek ellenőrizetlen beáramlása és a kvóta ellen, kijelentette: A kötelező betelepítési kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az Európai Unió napirendjéről.

Az október 2-ai népszavazáson a résztvevők 98 százaléka, 3,3 millió ember voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre, ezzel egy új, pártok felett álló egység jött létre.

Kapcsolódó Cikkek