2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb IX.kerület

Szobrot kapott Csupati őrmester

Madaras Józsefről korábban egy addig névtelen teret neveztek el Ferencvárosban. Most a tér közepén ott díszeleg a nagyszerű színész szobra is.

Madaras József szoboravatás, Madaras József tér, (Fotó: Keresztesi Balázs)

Madaras József szobra díszeleg a róla elnevezett téren
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Madaras József beírta magát a magyar színház- és filmtörténelembe. Szerepeinek sora az egyszerű emberek, a feltörekvő népi hősök igazságáról és nehézségeiről szól. Robusztus munkás- és parasztfigurák, sorsukkal elégedetlen, kitörni vágyó kisemberek megszemélyesítőjeként vált ismertté. Legnagyobb színpadi sikerét Fejes Endre Rozsdatemető című színművében aratta, de indulatos, erőteljes karakterek megformálásával tökéletesen illeszkedett a Szegénylegények vagy a Csillagosok, katonák komor drámai világába.
No és persze ki ne emlékezne Csupati őrmesterre, azaz a nagyszerű rendőrkutya, Kántor gazdájára?


A kerületi önkormányzat korábban a Füleki utca – Réce utca – Osztag utca által határolt területet nevezte el a népszerű színészről, most pedig átadták Madaras József szobrát, mely Szórádi Zsigmond művész alkotása.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.