2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb IX.kerület

Szobrot kapott Csupati őrmester

Madaras Józsefről korábban egy addig névtelen teret neveztek el Ferencvárosban. Most a tér közepén ott díszeleg a nagyszerű színész szobra is.

Madaras József szoboravatás, Madaras József tér, (Fotó: Keresztesi Balázs)

Madaras József szobra díszeleg a róla elnevezett téren
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Madaras József beírta magát a magyar színház- és filmtörténelembe. Szerepeinek sora az egyszerű emberek, a feltörekvő népi hősök igazságáról és nehézségeiről szól. Robusztus munkás- és parasztfigurák, sorsukkal elégedetlen, kitörni vágyó kisemberek megszemélyesítőjeként vált ismertté. Legnagyobb színpadi sikerét Fejes Endre Rozsdatemető című színművében aratta, de indulatos, erőteljes karakterek megformálásával tökéletesen illeszkedett a Szegénylegények vagy a Csillagosok, katonák komor drámai világába.
No és persze ki ne emlékezne Csupati őrmesterre, azaz a nagyszerű rendőrkutya, Kántor gazdájára?


A kerületi önkormányzat korábban a Füleki utca – Réce utca – Osztag utca által határolt területet nevezte el a népszerű színészről, most pedig átadták Madaras József szobrát, mely Szórádi Zsigmond művész alkotása.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.