EUR: 305,05 Ft
CHF: 272,70 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Egyéb Szolnok

Szolnok lett a képzőművészet fővárosa

Aki nagy barátja a különböző művészeti ágazatoknak, az biztos, hogy most kedvére lubickolhat Szolnokon, hiszen az elmúlt hétvégén a jászkunsági megyeszékhely volt az egyik központja a Festészet Napjához kapcsolódó programoknak.

A Festészet napi programsorozat egyik fő helyszíne volt Szolnok Fénykép: Donáth Béla

A Festészet napi programsorozat egyik fő helyszíne volt Szolnok
Fénykép: Donáth Béla

A helyi események egyik fő mozgatórugója volt Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője. Azt mondta, hogy mint szinte minden kulturális esemény az országban, úgy ők is az 1956-os forradalom és szabadságharc köré építették fel a festészetnapi kiállítás tematikáját, amely tág körű asszociációs lehetőséget nyújt a művészek számára és változatos módon járja körbe a forradalom eszméjét. A Szolnoki Képzőművészeti Társaság tagjai mintegy 170 képet állítottak ki az Aba-Novák kulturális központban és a Szolnoki Galériában „Az áldozat szabadsága” címmel előbbi helyszínen nyitott meg a III. Bronzöntő Szimpózium tárlata. A vállalkozó kedvűek emellett tehetnek egy sétát a Művésztelepre, ahol Sárközi Antal monumentális képeit nézhetik meg, vagy útba ejthetik a Szoboszlai Galériát, ahol Nádas Alexandra és Nagy Gábor keze munkájában gyönyörködhetnek.

Idén a forradalom a kiállítás fő témája Fénykép: Donáth Béla

Idén a forradalom a kiállítás fő témája
Fénykép: Donáth Béla

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy képzőművész filmesek is ugyanekkor adtak egymásnak randevút Szolnokon. Összesen 18 ország filmese nevezett 61 művet a Tisza Moziban tartott seregszemlére. Workshopok, közönségtalálkozók színesítették a vetítéseket, ahol egy igazi nagyágyú is megjelent: Rófusz Ferenc, aki 35 évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert A légy című animációs rövidfilmjével. Verebes György szerint a két esemény az álló- és a mozgóképek hatásai révén „testvérmúzsai” kapcsolatot alkotott, ami egyedülálló művészeti élménnyel ajándékozta meg a látogatókat, és amire csak itt, Szolnokon volt lehetőség.

Verebes György kiemelte, hogy bár a Festészet Napja országos eseménysorozat, de idén bizton állítható, hogy Szolnok Budapest és Esztergom mellett az idei ünnep központi helyszíne. Mindezt azzal indokolta, hogy a Szolnoki Képzőművészeti Társaság a kortárs alkotók egy jelentős szegmensét összefogja, ami a magas minőség garanciája. A művésztelep első embere kijelentette: a térség alkotóinak az utóbbi időszakban olyan markánsan sikerült letenniük a névjegyüket a hazai képzőművészeti életben, ami hosszú évekre-évtizedekre történelmet ír.

Szerző: NA

Kapcsolódó Cikkek

 • Éljenek a csepeliek!

  Éljenek a csepeliek!

  Együtt bulizott a család minden tagja Csepel Napján az Edda Művek koncertjén. A fiatalok az első sorban csápoltak a Szent Imre téren, a legkisebbeket pedig a nyakukba vették a szülők, hogy jobban lássanak.

 • „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  „Tizennégy karátos est” Olt Tamással

  A Nemzeti Színház művészei közül az előző évadban ő szerepelt a legtöbb előadásban, teátrumunkban nemrég rendezte a nagysikerű Ájlávjút, láthattuk a nézőcsúcsot döntő Kincsem című filmben, ráadásként néhány napon belül apukaként debütál Olt Tamás, aki a VIDOR Fesztiválon és az új évadban rendezőként is színre lép.

 • Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  Több mint egymilliárd forint kutatásokra

  A Debreceni Egyetem 41 kutatója és posztdoktora nyert összesen több mint egymilliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban.