EUR: 309,53 Ft
CHF: 285,09 Ft
2017. június 26., hétfő
János, Pál

Egyéb Szolnok

Szolnok lett a képzőművészet fővárosa

Aki nagy barátja a különböző művészeti ágazatoknak, az biztos, hogy most kedvére lubickolhat Szolnokon, hiszen az elmúlt hétvégén a jászkunsági megyeszékhely volt az egyik központja a Festészet Napjához kapcsolódó programoknak.

A Festészet napi programsorozat egyik fő helyszíne volt Szolnok Fénykép: Donáth Béla

A Festészet napi programsorozat egyik fő helyszíne volt Szolnok
Fénykép: Donáth Béla

A helyi események egyik fő mozgatórugója volt Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője. Azt mondta, hogy mint szinte minden kulturális esemény az országban, úgy ők is az 1956-os forradalom és szabadságharc köré építették fel a festészetnapi kiállítás tematikáját, amely tág körű asszociációs lehetőséget nyújt a művészek számára és változatos módon járja körbe a forradalom eszméjét. A Szolnoki Képzőművészeti Társaság tagjai mintegy 170 képet állítottak ki az Aba-Novák kulturális központban és a Szolnoki Galériában „Az áldozat szabadsága” címmel előbbi helyszínen nyitott meg a III. Bronzöntő Szimpózium tárlata. A vállalkozó kedvűek emellett tehetnek egy sétát a Művésztelepre, ahol Sárközi Antal monumentális képeit nézhetik meg, vagy útba ejthetik a Szoboszlai Galériát, ahol Nádas Alexandra és Nagy Gábor keze munkájában gyönyörködhetnek.

Idén a forradalom a kiállítás fő témája Fénykép: Donáth Béla

Idén a forradalom a kiállítás fő témája
Fénykép: Donáth Béla

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy képzőművész filmesek is ugyanekkor adtak egymásnak randevút Szolnokon. Összesen 18 ország filmese nevezett 61 művet a Tisza Moziban tartott seregszemlére. Workshopok, közönségtalálkozók színesítették a vetítéseket, ahol egy igazi nagyágyú is megjelent: Rófusz Ferenc, aki 35 évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert A légy című animációs rövidfilmjével. Verebes György szerint a két esemény az álló- és a mozgóképek hatásai révén „testvérmúzsai” kapcsolatot alkotott, ami egyedülálló művészeti élménnyel ajándékozta meg a látogatókat, és amire csak itt, Szolnokon volt lehetőség.

Verebes György kiemelte, hogy bár a Festészet Napja országos eseménysorozat, de idén bizton állítható, hogy Szolnok Budapest és Esztergom mellett az idei ünnep központi helyszíne. Mindezt azzal indokolta, hogy a Szolnoki Képzőművészeti Társaság a kortárs alkotók egy jelentős szegmensét összefogja, ami a magas minőség garanciája. A művésztelep első embere kijelentette: a térség alkotóinak az utóbbi időszakban olyan markánsan sikerült letenniük a névjegyüket a hazai képzőművészeti életben, ami hosszú évekre-évtizedekre történelmet ír.

Szerző: NA

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.