2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld Szeged

Szurkolók vagy hullaszag?

Hová tűntek a nézők a magyar NB I és NB II mérkőzéseiről, és hogyan lehet őket visszacsábítani? szakemberek adtak elgondolkodtató válaszokat egy szegedi beszélgetésen.

Szeged városa ki van éhezve a minőségi labdarúgásra, nem véletlen, hogy hétről hétre 1000-1500 szurkoló látogat ki az NB II-es SZEOL SC hazai mérkőzéseire, és ez erőt, hitet is ad a csapatnak – fogalmazott Halkó Pál, a klub ügyvezetője a Tisza Lajos Közéleti Egyesület október 12-i sportklubjának keretében. A szegedi szakember Hrutka János sportmenedzserrel, a Fradi és a magyar válogatott egykori remek hátvédjével és az ugyancsak korábbi fradista Szűcs Mihállyal, a Soroksár jelenlegi ügyvezetőjével elemezte a magyar foci problémáit. Többek között azt, hogy hiába az immár modern szolgáltatásokkal felszerelt, XXI. századi létesítmények, az NB I és az NB II nézőszámai rendkívül elkeserítőek.


9A_foci01

A magyar bajnokságban is egészen más ritmusú, magasabb színvonalú mérkőzések lennének, ha csak 5000-6000 ezer néző biztatná a csapatokat. Sajnos azonban úgy tűnik, mi még mindig elsősorban az eredményeknek szurkolunk, nem a csapatunknak − fejtette ki Szűcs Mihály. Halkó Pál az általános társadalmi értékválságra vezeti vissza a szurkolói apátiát, szerinte a magyar emberek nem igazán tudják megbecsülni, amit a pályán látnak, nem értékelik, mennyi munkája van abban a vezetőségnek és a játékosoknak. Ráadásul az MLSZ bünteti, ha kicsit „tüzesebb” a hangulat egy-egy meccsen, pedig ez senkit sem riaszt el, sőt hozzátartozik a szurkolói kultúrához. El kell dönteni, hogy szurkolókat akarunk a stadionokba vagy hullaszagot − mutatott rá.

Emlékezetes, nem félelmetes!

Nem kell messzire mennünk: a szerb bajnoki mérkőzéseknek varázslatos hangulatokat kölcsönöznek a görögtüzek, fényeffektek. Az ilyen látványelemek színesítik, emlékezetessé teszik a családok szórakozását, és senkit sem töltenek el félelemmel. Nálunk komoly pénzbüntetés jár egy klubnak már azért is, ha drukkerei elégetnek a lelátón két papírlapot – hangzott el az esten.

Hrutka János amondó, a szurkolói kártyás rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen nem csak a pár tucat vagy néhány száz tényleges huligán, rendbontó marad távol a találkozóktól. Hiába az emelkedő színvonal és a remek új stadionok, épp azokat az ezreket szorították ki a lelátókról, akik amúgy hóban-sárban mindenhová elkísérték kedvenceiket – vélekedett az egykori zöld-fehér közönségkedvenc, aki szerint addig nem is várható érdemi változás, amíg nem lesz egyetértés ebben a kérdésben a klubok és az MLSZ között.


9A_foci02

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kövér: Kulcskérdés az EU nyugat-balkáni bővítése

  Kövér: Kulcskérdés az EU nyugat-balkáni bővítése

  Az Európai Unió jövőjének kulcskérdéseként jelölte meg a nyugat-balkáni bővítést Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki csütörtökön Budapesten arról biztosította Wolfgang Sobotkát, az Osztrák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnökét, hogy Magyarország minden segítséget megad ehhez.

 • Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

  Orbán Viktor: Köszönöm, Dad – Fotók!

  Orbán Viktor miniszterelnök megkezdte köszönő kampányát, több helyre is ellátogat, ahol járt a választási kampány során, és ahol támogatták április 8-án – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

 • Országjáró turnéra indul az Operaház

  Országjáró turnéra indul az Operaház

  Az összes megyeszékhelyre eljut a 2018/2019-es évadban a Magyar Állami Operaház. Tíz településen bérletet indítanak, nyolc városban pedig egy-egy előadással lépnek fel – mondta el az intézmény főigazgatója csütörtökön Tatabányán.