EUR: 305,42 Ft
CHF: 268,99 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Belföld Szeged

Szurkolók vagy hullaszag?

Hová tűntek a nézők a magyar NB I és NB II mérkőzéseiről, és hogyan lehet őket visszacsábítani? szakemberek adtak elgondolkodtató válaszokat egy szegedi beszélgetésen.

Szeged városa ki van éhezve a minőségi labdarúgásra, nem véletlen, hogy hétről hétre 1000-1500 szurkoló látogat ki az NB II-es SZEOL SC hazai mérkőzéseire, és ez erőt, hitet is ad a csapatnak – fogalmazott Halkó Pál, a klub ügyvezetője a Tisza Lajos Közéleti Egyesület október 12-i sportklubjának keretében. A szegedi szakember Hrutka János sportmenedzserrel, a Fradi és a magyar válogatott egykori remek hátvédjével és az ugyancsak korábbi fradista Szűcs Mihállyal, a Soroksár jelenlegi ügyvezetőjével elemezte a magyar foci problémáit. Többek között azt, hogy hiába az immár modern szolgáltatásokkal felszerelt, XXI. századi létesítmények, az NB I és az NB II nézőszámai rendkívül elkeserítőek.

9A_foci01

A magyar bajnokságban is egészen más ritmusú, magasabb színvonalú mérkőzések lennének, ha csak 5000-6000 ezer néző biztatná a csapatokat. Sajnos azonban úgy tűnik, mi még mindig elsősorban az eredményeknek szurkolunk, nem a csapatunknak − fejtette ki Szűcs Mihály. Halkó Pál az általános társadalmi értékválságra vezeti vissza a szurkolói apátiát, szerinte a magyar emberek nem igazán tudják megbecsülni, amit a pályán látnak, nem értékelik, mennyi munkája van abban a vezetőségnek és a játékosoknak. Ráadásul az MLSZ bünteti, ha kicsit „tüzesebb” a hangulat egy-egy meccsen, pedig ez senkit sem riaszt el, sőt hozzátartozik a szurkolói kultúrához. El kell dönteni, hogy szurkolókat akarunk a stadionokba vagy hullaszagot − mutatott rá.

Emlékezetes, nem félelmetes!

Nem kell messzire mennünk: a szerb bajnoki mérkőzéseknek varázslatos hangulatokat kölcsönöznek a görögtüzek, fényeffektek. Az ilyen látványelemek színesítik, emlékezetessé teszik a családok szórakozását, és senkit sem töltenek el félelemmel. Nálunk komoly pénzbüntetés jár egy klubnak már azért is, ha drukkerei elégetnek a lelátón két papírlapot – hangzott el az esten.

Hrutka János amondó, a szurkolói kártyás rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen nem csak a pár tucat vagy néhány száz tényleges huligán, rendbontó marad távol a találkozóktól. Hiába az emelkedő színvonal és a remek új stadionok, épp azokat az ezreket szorították ki a lelátókról, akik amúgy hóban-sárban mindenhová elkísérték kedvenceiket – vélekedett az egykori zöld-fehér közönségkedvenc, aki szerint addig nem is várható érdemi változás, amíg nem lesz egyetértés ebben a kérdésben a klubok és az MLSZ között.

9A_foci02

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • MNB-igazgató: Tartósak és korszerűek az új bankjegyek

    MNB-igazgató: Tartósak és korszerűek az új bankjegyek

    Tartósak és korszerűek az utóbbi években bevezetett bankjegyek, az új 2000 és 5000 forintos papírpénzeket is a legkorszerűbb műszaki jellemzőkkel látták el – mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatója pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

  • A kormány biztosítja a gyermekeknek szükséges oltóanyagot

    A kormány biztosítja a gyermekeknek szükséges oltóanyagot

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.